A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

5 ВЕРЕСНЯ ВИПОВНЮЄТЬСЯ 34 РОКИ З ЧАСУ СТВОРЕННЯ ТА ЗАСЕЛЕННЯ ВУЛИЦІ БУДІВЕЛЬНИКІВ У РЖИЩЕВІ

Дата: 04.09.2020 16:00
Кількість переглядів: 446

Фото без описуУ насиченій пам’ятними датами новітній історії України особливе місце займає день 26 квітня 1986 року, коли світ вразила катастрофа, яка назавжди змінила життя мільйонів людей. На Чорнобильській атомній електростанції сталася найбільша аварія в історії атомної енергетики. Безпрецедентна за масштабами і наслідками техногенна катастрофа стала національною трагедією для багатьох народів, вона прирекла на страждання мільйони людей, породила тривогу за майбутнє дітей, змінила середовище їхнього проживання і навіть психологію. Часом здається, що це було так давно (вже встигло вирости нове покоління), але щоденним нагадуванням про трагедію є тисячі людських доль, жорстоко покалічених Чорнобилем, до яких «приклеїлось» прізвище чорнобильці.

5 травня працівників ПМК-4 та членів їх родин, чорнобилян, евакуювали в смт.Бородянку, де кожен працював за місцем роботи в своїй профільній установі. Тим часом в смт.Ржищеві розгорнулося будівництво будиночків для постраждалих від наслідків Чорнобильської АЕС. До будівництва вулиці Будівельників були залучені Облагробуд (начальник Сорокун), Кагарликсільбуд (начальник Копилов Володимир Віталійович), ПМК-4 (начальник Кошеленко Петро Володимирович), будівельні організації з усієї Київщини – Володарки, Миронівка, Тетіїва, Бородянки і т.д.

5 вересня відбулось вручення ордерів переселенцям на вулиці Будівельників. На заході були присутні вище названі керівники будівельних організацій та голова Облвиконкому Плющ Іван Степанович, 1 секретар Кагарлицького райкому партії Швець Валентин Радіонович, 2 секретар Кагарлицького райкому партії Семеній Андрій Сергійович, 3 секретар Кагарлицького райкому партії Тищенко Галина Петрівна, голова Кагарлицького райвиконкому Сечівка Василь Іванович, голова Ржищівського держлісгоспу, голова Ржищівської селищної ради Ярошкевич Володимир Матвійович, заступник голови селищної ради Козімко Олександр Федорович, секретар селищної ради Моргун Лариса Миколаївна.

Це люди, які здійснили, нарівні з ліквідаторами, справжній героїзм. Адже у короткий термін необхідно було побудувати цілі вулиці, житлові будинки з усіма комунікаціями, приміщеннями для ведення господарства і огорожі. Багатьох з них вже нема серед живих.

Щоб розселити 200 сімей Володимир Матвійович зумів налагодити партнерські відносини з усіма керівниками установ, організацій та учбових закладів з метою залучення населення Ржищева до прибирання в новозбудованих будиночках та збору продуктових наборів. Тож зустрічати переселенців вийшли всі жителі селища. Людям вручали ордери і вони йшли до будинків де їх зустрічали дівчата в українських костюмах з хлібом – сіллю.

Відтоді вже минуло 34 роки, і ці люди, які волею долі були змушені переселитися до Ржищева, стали вже нам рідними, земляками. Адже кожен з них вклав часточку своєї душі та праці у розбудову нашого міста, а вулиця Будівельників є однією з найошатніших його вулиць. За цей час тут народилося та виросло вже кілька поколінь, які вважають місто Ржищів справді своєю маленькою батьківщиною.

Відзначаючи цю вагому дату, щиро бажаємо жителям вулиці Будівельників, і, у першу чергу, її «корінним» мешканцям міцного здоров’я та довгих років життя, миру та добробуту у кожну хату та кожну родину!

Фотографії, які багато років зберігала Лариса Миколаївна Моргун, допоможуть пригадати, як це було…

Дякуємо за надану інформацію Л.П. Леляк та Л.М.Моргун.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора