A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Легалізація праці - соціальна захищеність кожного

Дата: 21.01.2020 10:01
Кількість переглядів: 478

Досить важливою проблемою в трудових відносинах між роботодавцем і найманим працівником на даний час є легалізація зайнятості населення. Як свідчить практика, багато роботодавців  (в основному це малий та середній бізнес) не укладають трудові договори з найманими працівниками. Можна з упевненістю сказати, що не лише роботодавець винен у такому стані справ, а й сам працівник не завжди розуміє на що він погоджується.

 

Погоджуючись на “тіньову” зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики,  пов’язані з захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

 

Працівники, які одержують заробітну плату неофіційно,  «в конвертах», є заручниками самих себе. Працівник, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, позбавляє себе соціальних виплат та гарантій. Ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення, отримання банківських кредитів тощо.

 

Такий працівник повністю беззахисний перед роботодавцем. Домовленість про розмір заробітної плати жодним чином не зафіксовано, і роботодавець її виплачує доти, доки на те його воля. Звернувшись по захист своїх прав, наприклад, до суду, профспілкових організацій, контролюючих органів, працівник не матиме практично жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати

 

Шановні роботодавці! Закликаємо Вас зробити крок назустріч суспільству – легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить громадянам зняти соціальну напругу та отримати реальну соціальну підтримку. Пропонуємо Вам негайно зареєструвати належним чином трудові відносини з своїми найманими працівниками, у випадку ігнорування цієї вимоги до керівників підприємств і приватних підприємців контролюючі органи вимушені будуть застосовувати всі заходи впливу в межах їх компетенції.

 

Шановні працівники! Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення оптимального та благоприємного рівня свого майбутнього Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства.

 

Нагадуємо, що у разі відмови роботодавця легалізувати трудові відносини, кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів за захистом своїх конституційних прав.

 

Інформація УСЗН Ржищівської МР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора