A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

До уваги роботодавців! Праця найманих працівників повинна бути легалізованою!

Дата: 04.02.2020 14:07
Кількість переглядів: 483

Фото без опису
З метою проведення упереджувальної роботи, спрямованої на запобігання фактам незадекларованої праці, відповідно до доручення Прем’єр-міністра України О. Гончарука від 22.01.2020 року № 2313/0/1-20 «Про вжиття заходів щодо детінізації зайнятості у сфері торгівлі товарами та послугами»,   головним спеціалістом з питань оплати праці, трудових відносин – інспектором праці управління соціального захисту населення Ржищівської міської ради в період з 23 по 31 січня 2020 року проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота серед суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування. Під час здійснення заходу роботодавцям та найманим особам розповідали про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин, про переваги легальної зайнятості та правові наслідки у разі виявлення незадекларованої праці.

Реакція суб’єктів господарювання на такий візит була неоднозначною. Дехто з власників крамниць на період відвідин зачиняли свої торгові точки, працівники залишали робочі місця, інші відмовлялися від спілкування. «Стажуюсь, завтра оформлять, я лише на годинку», – з такими поясненнями зіштовхнулася представник УСЗН, коли навідувалася до суб’єктів господарювання.

А от у кого документи в порядку та люди працюють на законних підставах - охоче спілкувалися, показували свої трудові договори, цікавилися змінами в законодавстві.

В ході інформаційної кампанії, зі слів роботодавців (суб’єктів господарювання) та працівників, фіксувалась фактична кількість найманих осіб, місце здійснення діяльності, вид діяльності, код платника податку. Зазначена інформація про суб’єктів господарювання за встановленою формою передавалась до Державної служби з питань праці і далі до ПФУ, з одночасним інформуванням ДПС про виявлені випадки, що містять ознаки провадження фізичними особами підприємницької діяльності без державної реєстрації.

Після проведення аналізу інформації, яка буде повністю опрацьована, встановлюватимуться ризиковані суб’єкти господарювання, де можливе використання незадекларованої праці.

Заходи проводилися з метою підвищення відповідальності роботодавців щодо дотримання законодавства про працю та виявлення тих, які використовують неоформлену найману працю.

Висновки повинні зробити самі суб’єкти господарювання, які  після таких роз’яснювальних візитів мають змогу добровільно оформити всіх працівників відповідно до чинного законодавства.

Нагадуємо, що офіційне працевлаштування – це захист соціальних інтересів громадян, гарантування права на соціальні виплати та пенсійне забезпечення. Крім того, незадекларована праця знижує доходи державного бюджету, а отже і можливість фінансування державних програм соціального спрямування.

Хочемо вкотре наголосити роботодавцям-суб'єктам господарювання, які використовують найману працю, що повністю задекларована праця у тому разі, якщо роботодавець уклав з працівником трудовий договір, офіційно повідомив про його працевлаштування державну податкову службу, офіційно і в повному розмірі (не менше встановленого законодавством мінімального рівня) виплачує заробітну плату, сплачує за працівника єдиний соціальний внесок.

Відсутність цивілізованих трудових відносин є свідченням наявних порушень законодавства.

Звертаємо увагу! Роботодавцям надається можливість ненгайного виконання усіх законодавчих норм щодо офіційного працевлаштування найманих працівників.

З першого лютого розпочалася інспекційна кампанія. Працівниками контролюючих органів будуть проводитися перевірки суб’єктів господарювання щодо дотримання законодавства про працю У разі виявлення порушень роботодавцям доведеться сплатити значні суми штрафів, передбачені законодавством за такі порушення, зокрема відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України.

Не чекайте проведення перевірки, своєчасно і правильно оформляйте найманих працівників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату.

Шановні працівники! З метою оперативного реагування на випадки недотримання законодавства про працю, запобігання невчасній виплаті заробітної плати та у розмірі менше встановленого законодавством мінімального рівня, використання найманої праці без належного оформлення, просимо повідомляти управління соціального захисту населення Ржищівської  міської ради за адресою: м. Ржищів, вул. Соборна, 48, каб.4, тел. 2-14-40 або Управління Держпраці в Київській області.

 

За інформацією

Управління соціального захисту населення

Ржищівської міської ради

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора