A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ГУ ДПС у Київській області інформує

Дата: 01.04.2020 16:17
Кількість переглядів: 567

З 01 квітня 2020 зберігання пального без ліцензії загрожує штрафом у розмірі 500,0 тис.грн.

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01 квітня 2020 за зберігання пального  без наявності ліцензії до суб’єктів господарювання застосовуються штрафні санкції у розмірі  500,0тис.грн. - відповідну норму передбачає ст.17 Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».

Додатково інформуємо, що ліцензії на право зберігання пального видаються терміном на п’ять років, а розмір плати за ліцензію на право зберігання пального становить 780,0 грн. на рік.

Суб’єкти господарювання повинні мати ліцензію на кожне місце зберігання пального. Ліцензія видається за заявою СГ, до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

СГ, які здійснюють зберігання пального, що використовується виключно для власного споживання чи промислової переробки і  не реалізовують його іншим особам, отримують ліцензію за спрощеною процедурою. Такі СГ у заяві зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження, а також фактичне місцезнаходження ємностей, що використовуються для зберігання пального.

На період надзвичайної ситуації СГ повинні використовувати електронні сервіси, або надавати документи засобами поштового зв’язку на поштову адресу: 03151, м.Київ, вул.Народного ополчення, буд.5а.

Інформацію СГ можуть отримати за телефоном: (044) 273-31-39

ГУ ДПС у Київській області

 

Нарахування ЄСВ працівникам, які після виходу з відпустки відпрацювали неповний місяць та отримали зарплату нижче мінімальної

 

Головне управління ДПС у Київській області  повідомляє, що відповідно до част.5 ст.8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464-УІ від 08.07.2010 (далі - Закон №2464) , у разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску (ця норма не поширюється на нарахування заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи, - у цих випадках ставка ЄВ застосовується до визначеної бази нарахування, незалежно від її розміру).

Згідно з п. 9 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449 із змінами і доповненнями (далі - Інструкція 449), умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством. У разі  звільнення або прийняття працівника на основне місце роботи протягом місяця, в якому нарахована заробітна плата за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, сума ЄВ розраховується з фактично нарахованої заробітної плати незалежно від її розміру.

Суми оплати відпустки відносяться до того місяця, за який вони нараховані. Якщо після виходу з відпустки загальна сума нарахованої заробітної плати та оплати частини відпустки, яка припадає на поточний місяць, не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума ЄВ за цей місяць розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки ЄВ.

Отже, найманим працівникам за основним місцем роботи, які після виходу з будь-якої відпустки, визначеної ст. 4 Закону № 504, крім відпустки без збереження заробітної плати відповідно до п.18 част.1 ст.25 Закону №504, відпрацювали неповний місяць, в якому загальна сума нарахованого доходу за місяць не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума ЄВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки ЄВ у розмірі 22 відсотка.

ГУ ДПС у Київській області

 

Індивідуальний податковий номер платника ПДВ у ФОП

 

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що підпунктом 2 п. 1.6 розд. І Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, (далі – Положення № 1130) індивідуальний податковий номер для фізичних осіб становить 12-розрядний числовий номер такої структури: 1 – 10-й знаки – реєстраційний номер облікової картки платника податків, 11-й та 12-й знаки – контрольні розряди, алгоритм формування яких встановлює ДПС України.

ФОП, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це контролюючий орган і мають відмітку у паспорті, стосовно яких замість реєстраційного номера облікової картки платника податків до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено серію (за наявності) та номер паспорта, 1 – 10-й знаки 12-розрядного індивідуального податкового номера включають номер паспорта.

Вказана норма передбачена з 09.03.2020 у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 29.01.2020 № 30 «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (далі – Наказ № 30). До внесених Наказом №30 змін індивідуальний податковий номер для фізичних осіб становив 10-значний реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Тобто, новий алгоритм формування індивідуального податкового номера застосовується під час реєстрації фізичної особи – підприємця платником ПДВ починаючи з 09.03.2020. Пунктом 1.6 розд. І Положення №1130 визначено, що індивідуальний податковий номер є єдиним для всього інформаційного простору України і зберігається за платником ПДВ до моменту анулювання реєстрації платника ПДВ.

Стаття 58 Конституції України визначає, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Виходячи із зазначеного, у зв’язку із внесенням змін до Положення №1130, індивідуальний податковий номер для ФОП - платників ПДВ зміні не підлягає.

ГУ ДПС у Київській області

 

Неприбуткова організація, яка порушила вимоги закону, що регулює її діяльність, підлягає виключенню з Реєстру неприбуткових

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток є підприємство, установа та організація (далі – неприбуткова організація), що одночасно відповідає вимогам, встановленим  п.п.133.4.1 п. 133.4 ст. 133 ПКУ та внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).

Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на її  утримання та реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

У разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п. 133.4 ст. 133 ПКУ, а для релігійної організації – вимог, визначених абз.2 п.п. 133.4.1- 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ, така неприбуткова організація зобов’язана подати у строк, визначений для місячного податкового періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток. Податкове зобов’язання розраховується виходячи із суми операції нецільового використання активів. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру та вважається платником податку на прибуток для цілей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення.За період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року  непри-буткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

Встановлення контролюючим органом факту використання неприбутковою організацією доходів (прибутків) для цілей інших, ніж передбачені п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ, є підставою для виключення її з Реєстру і нарахування податкового зобов’язання з податку на прибуток, штрафних санкцій і пені. Податкові зобов’язання, штрафні санкції і пеня нараховуються, починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення.

Отже, порушення неприбутковою організацією, яка перебуває у Реєстрі, вимог закону, який регулює її діяльність, що призводить до порушення вимог п. 133.4 ст. 133 ПКУ, є підставою для виключення такої організації з Реєстру з нарахуванням податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств відповідно до підпунктів 133.4.3 і 133.4.4 п. 133.4 ст. 133 ПКУ та переходом до сплати податку на прибуток.

ГУ ДПС у Київській області

 

Види діяльності у ФОП – платника єдиного податку

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розд. XIV Податкового Кодексу та реєструється платником єдиного податку в порядку, встановленому цією главою.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності передбачає заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п.297.1 ст.297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених  Податковим Кодексом, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності. У разі якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів  діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб (п. 177.6. ст. 177 ПКУ).

Тобто, ФОП – платник єдиного податку не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності  види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

ГУ ДПС у Київській області

 

Здавання нерухомості в оренду фізичною особою - нерезидентом

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що нерухомість, яка належить фізичній особі - нерезиденту, надається ним в оренду  виключно через фізичну особу - підприємця або юридичну особу - резидента (уповноважених осіб), які виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів. Нерезиденти, які порушують вказані норми, вважаються такими, що ухиляються від сплати податку (п.п.170.1.3 п.170.1 ст.170 Податкового кодексу України).

У разі, якщо фізична особа – нерезидент має постійне місце проживання в Україні, здавання такою фізичною особою – нерезидентом  в оренду нерухомого майна здійснюється через фізичну особу - підприємця або юридичну особу - резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів.

ГУ ДПС у Київській області

 

Платні послуги у сфері охорони здоров’я з 01 січня 2021 надаються ФОП – «єдинниками» із застосовуванням РРО

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Законом України від 17.03.2020 № 533-ІХ відтерміновано дату  набрання чинності Законом України від 20.09.2019 №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» (далі – Закон №129) до 01.08.2020.

Нагадуємо, що Законом №129 передбачено зміни до Податкового Кодексу,  зокрема, у новій редакції викладено п.296.10 ст.296 ПКУ і доповнено п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ.

Нова редакція пункту 296.10 статті 296 ПКУ встановлює, що  реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Абзацом 4 п.61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ  (у новій редакції) передбачено, що з 01 січня 2021 до 01 квітня 2021  РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (ФОП), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1,0 млн.грн., незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють, зокрема, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010 затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457 із змінами та доповненнями, якою передбачено код 86 «Охорона здоров’я».

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора