A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Щоденна рубрика - знайомство з роботами І-В Задорожного 

Дата: 13.04.2020 11:29
Кількість переглядів: 471

Фото без опису
Монументальний вітраж для денного освітлення в інтер'єрі верхньої станції Київського фунікулеру, 1984 р.
Автор: ІВАН-ВАЛЕНТИН ЗАДОРОЖНИЙ
Це розкіш – милуватися 12 кольоровими вітражами із литого скла на верхній станції столичного фунікулеру. Це техніка, коли кожен модуль скла відливається вручну або видувається. Склу, товщиною від 5 до 30 мм також надається поверхнева фактура, яка заломлює світло і підсилює виразність. Для скріплення скла використовується цементний розчин і металева арматура.

Ця робота вимагала від художника чіткого дотримання технології створення вітража. Обов’язково потрібно було врахувати денне і вечірнє освітлення напівпрозорого приміщення, архітектурні особливості і одноманітність повторень. Тому до кожного вітражу майстер готував детальний ескіз.

«Як і в багатьох своїх монументальних творах В. Задорожний використовує власну образну мову. В цій роботі бачимо впізнаваний авторський стиль відомого майстра, його тяжіння до пошуку узагальненої форми та національного стилю у мистецтві, звернення до народних традицій.

У композиційному рішенні вітражів використані символічні елементи: стилізовані рослини – квітка соняшнику, гілка калини; умовне зображення берегині чи давньої слов’янської символіки; традиційне дерево життя, трансформоване в сучасний образ тощо».


Ржищівський музеї образотворчого мистецтва ім. Івана-Валентина Задорожного:

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора