Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

МАЙСТРИНЯ  ПЕНЗЛЯ ВЕРТИЛЕНКО  ВІРА  ГРИГОРІВНА

Дата: 14.04.2020 08:13
Кількість переглядів: 563

Фото без опису
Талановита і самобутня художниця, ржищівчанка.  Народилася в 1958 році в с.Дар'ївка Ровеньківського району, Ворошиловградської області. В 1962 році родина переїхала в Ржищів. В 1955 році Віра Григорівна закінчила школу. 

Працювала вишивальницею на фабриці імені Т.Г.Шевченка в Ржищеві, далі в інших організаціях та установах. Заміжня, має двох синів. Віра Григорівна не фахова художниця і вперше взялася за пензель в п'ятдесят два роки після пережитої клінічної смерті. 

Вона написала низку яскравих  портретів та ікон. У своїй творчості майстриня використовує виражальні засоби, які зрозумілі не лише у виставкових залах, а, головним чином, у кожному помешканні, у кожній сільській хаті.

Другий напрямок Віра Григорівна представляє у жанрі живопису і графіки: колоритні пейзажі рідного краю, його люди, родина, свіжий подих квітів, сповнених прагнення життя. 

Відбулись її персональні виставки: "Коли пишу картини - спілкуюся з Богом" в Ржищівському міському будинку культури (2017 рік), в Ржищівському музеї образотворчого мистецтва (2017 рік); на Обласному фестивалі "Ржищівський вінок" (2018 рік);  в українському фонді культури імені Бориса Олійника: "Молюся фарбами душі" (2019 рік), що відбулася за підтримки Українського фонду культури ім. Бориса Олійника, Центру духовного розвитку та творчої ініціативи "Гармонія", Виконавчого комітету Ржищівської міської ради та Фонду Руслана Кузьменка. 

Написані ікони: "Ікона Казанської Божої Матері", "Ікона Пресвятої Богородиці "Умиління", "Ікона Божої Матері "Ридаюча", "Христос Спаситель на святій плащаниці" , "Покрова" та інші.
Техніка написання схильна до західного живопису, де лики на іконах відображають живих людей.

Віра Григорівна нагороджена грамотами та подяками Управління культури, національностей та релігій КОДА;  Українським фондом культури; Виконавчим комітетом Ржищівської міської ради та інші. 

Вона прагне сонцем на світі жити. Друзів у неї багато через те, що вона людина світлої душі. Продовжує писати ікони та портрети, щоб зберегти пам'ять про людей та події, вселити людям віру в добро і порядність.

Підготувала:
Головний спеціаліст ВКТ Людмила Леляк



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора