A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ГОБЕЛЕН ДНЯ "КИЙ" Автор: ІВАН-ВАЛЕНТИН ЗАДОРОЖНИЙ

Дата: 23.04.2020 10:09
Кількість переглядів: 675

Фото без опису
Ручне ткацтво, вовна 1982-1986 рр. 20 м² (фрагменти). До 1990 року прикрашав фойє готелю "Либідь" Київ. Дослідники творчості Задорожного вважають, що цей напрямок мистецтва художник обрав невипадково. "Живопис, дерево, скло, ткацтво, тут кожен матеріал втілює різну природу...

Гобелен, а в стосунку до робіт І.-В.Задорожного доречніше сказати - килим, зосереджує цілий спектр образів. Килим обрано не просто як матеріал - це семантичне поле, в якому сконцетровано авторський "космологічний" образ України.

Килим асоціюється з рікою життя, де кожна постать, рослинний чи зооморфний знак, згідно творчого кредо майстра несе в собі компонент українського архетипу.

... Сам гобелен являє собою горизонтальне полотно на якому в ахроматичній гамі зображено фундаторів Києва - братів Кия, Щека, Хорива та їх сестру 

Либідь, що кінно мчать київськими землями. Постаті головних персонажів розміщено в центрі, по боках вкомпоновано характерні символи праці і звитяг майбутньої нації, решту великого поля виткано рослинною і зооморфною графікою".
Ямборко О.Я.
Львівська Національна академія мистецтв

Фото та публікації про творчість художника, мають авторів і використовуються на сторінці музею, виключно з інформаційною метою.

Ржищівський музей образотворчого мистецтва ім. Івана-Валентина Задорожного



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора