A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Етапи стягнення податкового боргу

Дата: 15.06.2020 17:08
Кількість переглядів: 470

Білоцерківське управління ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно п.п. 14.1.175 ст.14 Податкового кодексу України (далі- ПКУ) податковий борг - це сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному Кодексом.

Податкові органи (центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його територіальні органи), уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень.

Процедуру стягнення податкового боргу можна умовно розділити на певні етапи:

Етап 1.Надсилання податкової вимоги.

Відповідно до ст. 59 ПКУз дня виникнення податкового боргу податковий орган має підстави надіслати платнику податків податкову вимогу, яка має містити відомості про розмір податкового боргу, що забезпечується податковою заставою, вимогу погасити податковий борг, а також повідомлення про наслідки його непогашення.

Етап 2. Виникнення права податкової застави.

Факт появи податкового боргу призводить до передачі майна платника податків (балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу) у податкову заставу. І ця подія не потребує письмового оформлення (пп. 88.1, 88.2 ст.88 п.89.2 ст.89Податкового кодексу України). Право податкової застави не застосовується, якщо сума податкового боргу не перевищує 60 нмдг, тобто 1020 грн (абз. 6 п. 89.2 ст.89Податкового кодексу України).

Етап 3. Опис майна в податкову заставу.

Податковий керуючий на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) податкового органу складає акт опису майна (п.89.3 ст.89Податкового кодексу України). Майно, описане у податкову заставу, податковий орган реєструє у відповідному державному реєстрі обтяжень (п. 89.8 ст.89Податкового кодексу України). Водночас платник податків зберігає право на користування майном, але без узгодження з податковим органом не може здійснювати його відчуження(ст. 92 Податкового кодексу України).

Етап 4. Стягнення.

Не раніше, ніж через 30 календарних днів з дня надсилання (вручення) платнику податкової вимоги податковий орган має право стягувати кошти боржника (як з рахунків, так і готівкою), а якщо їх недостатньо для погашення податкового боргу — стягувати майно, що перебуває в податковій заставі, у разі недостатності майна – стягувати дебіторську заборгованість(ст. 95 Податкового кодексу України). Ці процедури проводяться за рішенням суду.

ВИНЯТОК. Рішення суду не потрібне щодо стягнення коштів боржника, якщо податковий борг утворився через несплату ним понад 90 календарних днів самостійно задекларованого грошового зобов’язання, сума якого перевищує 5 млн. грн, та за умови відсутності зобов’язання держави повернути такому платнику помилково або надміру сплачені кошти (абз. 2 п. 95.5 ст.95Податкового кодексу України).

 

Білоцерківське управління

ГУ ДПС у Київській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора