A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Основні фонди, до яких передбачено застосування мінімально допустимих строків амортизації

Дата: 17.07.2020 08:32
Кількість переглядів: 499

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Законом України від 16.01.2020  №466  підрозділ 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено, зокрема, п.43 прим.1, згідно якого при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств на період з 01 січня 2020 до 31 грудня 2030 платники податку на прибуток мають право під час розрахунку амортизації щодо основних засобів:

-     четвертої групи (машини та обладнання) та п’ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює два роки;

-     третьої групи (передавальні пристрої) та дев’ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює п’ять років.

Мінімально допустимі строки амортизації основних засобів, визначені п. 43 прим. 1 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, використовуються незалежно від строків амортизації, визначених у бухгалтерському обліку.

З метою застосування цієї норми, основні засоби мають одночасно відповідати таким вимогам:

-     введені в експлуатацію платником податків в межах одного з податкових (звітних) періодів, з 01 січня 2020 до 31 грудня 2030;

-     не були у використанні.

Такі основні засоби повинні використовуватися у власній господарській діяльності та не можуть продаватися або надаватися в оренду іншим особам (крім платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

У разі недотримання визначених вимог до закінчення періоду нарахування амортизації з використанням мінімально допустимих строків амортизації, визначених п. 43 прим. 1 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, починаючи з дати введення їх в експлуатацію, платник податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбувся факт невикористання основних засобів у власній господарській діяльності або їх продаж, зобов’язаний:

-     збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації основних засобів відповідно до п. 43 прим. 1 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ протягом податкових (звітних) періодів, в яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації основних засобів, визначених у п. 43 прим. 1 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ;

-  зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких основних засобів відповідно до п. 138.3 ст. 138 ПКУ за відповідні податкові (звітні) періоди.

У разі застосування положень п. 43 прим. 1 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, норми п.138.3 ст.138 ПКУ не застосовуються в частині нарахування амортизації відповідно до встановлених мінімально допустимих строків амортизації основних засобів та методів її нарахування.

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора