A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

29 СЕРПНЯ - НАЦІОНАЛЬНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ

Дата: 28.08.2020 14:43
Кількість переглядів: 622

Фото без описуДень пам’яті захисників України — пам’ятний день в Україні, який відзначають 29 серпня. День приурочений пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, – зазначає першоджерело інформації Вікіпедія.

24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про затвердження пам’ятного дня. Дата приурочена до дня найбільших втрат української армії на Донбасі — дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року.

У цей день в усіх населених пунктах держави передбачено приспущення Державного Прапора України та оголошення загальнонаціональної хвилини мовчання, обмеження розважально-концертних заходів та трансляцій на телебаченні і радіо, покладання квітів до пам’ятників, пам’ятних знаків та місць поховань захисників України, а також проведення національно-патріотичних заходів.

ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЯМ УКРАЇНИ, ЗАХИСНИКАМ - НАШИМ ЗЕМЛЯКАМ!

Фото без описуЮРІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ ГЛАДЧЕНКО (1979 - 2014)— старший сержант Збройних сил України. Народився у селі Панікарча Кагарлицького району Київської області. 1994 року закінчив Кузьминецьку школу. З 1994 по 1997 рік навчався у Ржищівському ПТУ-28, де здобув професію тракториста-машиніста широкого профілю з кваліфікацією слюсаря-ремонтника та водія автомобіля. З грудня 1997 по квітень 1999 року проходив службу в Збройних силах України в Бродах, був зв'язківцем. Після служби в армії працював у ТОВ «Славутич» с. Кузьминці. Одружившись у 2002 році, переїхав з дружиною у місто Ржищів, з 2010 року працював водієм маршрутного мікроавтобуса ПП «Лобуренко М. М.».

З початком російської збройної агресії проти України 19 березня 2014 року призваний за частковою мобілізацією. Командир радіовідділення взводу зв'язку 2-го механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади (в/ч А2167, м. Біла Церква). З квітня виконував завдання в районі Маріуполя, а з червня — у прикордонній зоні Луганської області.

15 липня 2014 року, під час передислокації підрозділів 72-ї бригади, колона з пораненими рушила з села Провалля до села Панченкове. Старший сержант Юрій Гладченко їхав за кермом автомобіля зв'язківців ГАЗ-66, до якого завантажили майно і боєприпаси. Він тягнув на буксирі санітарну машину з поламаним зчепленням, але мотор перегрівся від навантаження, і «санітарку» причепили до МТ-ЛБ. Коли колона проходила повз село Олександрівка, ГАЗ-66 підірвався на фугасі, почав вибухати боєкомплект, бензобак вибухнув. В машині було 7 чоловік. Юрій загинув на місці.

21 липня Юрія Гладченка з почестями поховали у рідному селі.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (14.11.2014, посмертно).

У Державному навчальному закладі «Ржищівський професійний ліцей» відкрито меморіальну дошку на честь випускника Юрія Гладченка.

Фото без описуВАСИЛЬ МИКОЛАЙОВИЧ ПУТАНЕНКО (1976 — 2015) — сержант Збройних сил України. 1991 року закінчив Кузьминецьку школу, 1994-го — Ржищівське ПТУ № 28, здобув професії тракториста-машиніста широкого профілю та водія автомобіля. Протягом 1994—1996 років проходив військову підготовку в Гайсині, по тому проходив службу в повітряних військах у Криму.

Демобілізувавшись, з 1996 по 2003 рік працював трактористом в КСГП «Славутич» села Кузьминці. Після ліквідації господарства працював у селі Великі Пріцьки, ФГ «Вікторія», згодом — машиніст-бульдозерист у ТОВ «Кузьминецький цегляний завод». З грудня 2011 року працював охоронцем у ПрАТ КФ «Лагода». Був одружений.

У часі війни — водій 40-ї бригади тактичної авіації, у складі зведеного загону «Дика качка».

13 квітня 2015-го під час одного з обстрілів терористами українських позицій (опорний пункт «Зеніт») поблизу Авдіївки уламок снаряду 120-мм міни влучив у ящики з набоями в бліндажі. Від вибуху загинули Олександр Тищенко, Олексій Вовченко, Дмитро Гура, Василь Путаненко, Богдан Гончаренко.

Упізнаний за експертизою ДНК. 12 вересня 2015 року похований у Кузьминцях.

Указом Президента України № 553/2015 від 10 жовтня 2015 року — орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

15 грудня 2015 року на фасаді Кузьминецької школи відкрито меморіальну дошку пам'яті Василя Путаненка.

ПАМ'ЯТАЙМО! ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора