Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ПОГАШЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ З ЄСВ – ВИМОГА СЬОГОДЕННЯ!

Дата: 21.09.2020 16:29
Кількість переглядів: 859

Фото без описуЯк відомо, наявність страхового стажу є основою при визначенні права на призначення пенсії. І, звісно, несплата внесків, неподання обов’язкової звітності – гарантована втрата страхового стажу.
Роботодавці, які не сплачують єдиний внесок, створюють найманим працівникам проблеми з нарахуванням пенсії. 
         Наявність у суб’єктів господарювання заборгованості зі сплати єдиного внеску - це не лише недоотримання коштів державою, а ще й втрата найманими особами страхового стажу і права на пенсію, а також гарантій на соціальний захист.

          Погашенню заборгованості з ЄСВ приділяється особлива увага.  Роботодавцям - юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, членам фермерських господарств, особам, які провадять незалежну професійну діяльність  слід пам’ятати, що створення та накопичення заборгованості з єдиного внеску призводить до негативних наслідків та фінансових санкцій.

         З метою погашення боргів, Пенсійним фондом протягом 2020 року надавались матеріали по боржниках із дієвим статусом боргу на розгляд тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат Ржищівської міської ради. Проте, вкрай хвилює ситуація із наявною заборгованістю з ЄСВ по страхувальниках м. Ржищів. Станом на 01.09.2020 року наявна сума заборгованості становить 583 796,18 грн.,         з неї: по фізичних особах – 58 боржників на суму 538 282,8 грн., по юридичних особах – 13 боржників на суму 45 513,38 грн. Найбільшим боржником є дочірне підприємство «Заготівельно-виробниче підприємство» з сумою заборгованості 20 812,86 грн.

«Давнім» боржником з відшкодування пільгових пенсій до Пенсійного фонду залишається СУПТР «УкрПТПБ» ПрАТ «Укргазбуд», сума боргу якого станом на 01.09.2020 року становить 151 тис. грн., з неї: борг по страхових  внесках  -            72,77 тис. грн.,  борг по відшкодуванню пільгових пенсій -  78,21 тис. грн. На виконанні в ДВС м. Бровари знаходяться виконавчі листи на суму 144 762,69 тис. грн. За невиконання рішень суду до прокуратури Солом'янського району м. Києва направлялись матеріали на притягнення керівника підприємства до кримінальної відповідальності, проте, справа не порушувалась. 

Відповідно до чинного законодавства єдиний соціальний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Зобов’язання із сплати єдиного соціального внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу). Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено.  Заборгованість не підлягає списанню.

          Необхідно пам’ятати, що своєчасна сплата ЄСВ – це не лише обов’язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного. Тільки сумлінне ставлення платників до своїх обов’язків щодо своєчасної сплати ЄСВ та розуміння необхідності термінового погашення заборгованості дозволить вирішити проблему створення нових боргів.

          Звертаємо увагу боржників – приватних підприємців на те, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно приватного підприємця, що ставить під загрозу добробут власної сім’ї. Також   відповідно до ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України  і в’їзду в Україну громадян України» до боржників-підприємців та посадових осіб підприємств боржників  вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон.

          Закликаємо роботодавців та підприємців! Будьте дбайливими щодо майбутнього вже сьогодні: обов’язково сплачуйте щомісяця суму єдиного внеску, встановленого законодавством. Перевірте себе в реєстрі боржників та погасіть існуючу заборгованість. Не порушуйте стабільність  соціальних виплат.

 

За інформацією Управління соціального захисту населення Ржищівської міської ради

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора