A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

День села Півці

Дата: 30.09.2020 13:35
Кількість переглядів: 773


Фото без опису«Співучі і нескорені Півці, мале село – великої Вкраїни»
«Вміщаються у Господа в руці,
мов крихти від духмяної хлібини,
Співучі і нескорені Півці,
мале село – великої Вкраїни,
Від пісні народилося село, 
небесна вись його благословила,
І скільки літ в житах не відцвіло, 
ніхто не облама співецькі крила.
І буде пісня крізь віки звучать, 
вона не стихне навіть на хвилину,
Півці не перестануть прославлять, 
свій край і рідну неньку Україну.
                               (Людмила Удовенко)

Більш як три століття тому у мальовничому куточку недалеко від річки Дніпро, поселилося декілька сімей. Будиночки будували невеличкі  і ставили їх одна біля одної - кучками. І це місце перших поселенців було назване - Кучанка. Люди тут жили веселі і співучі, побудували корчму біля шляху з Київа до Канева. Веселий і гарний спів лунав там, він завжди подобався приїжджим. І далеко за межами цього поселення знали про гарних співців. 
Коли подорожнього запитували, звідки він їде, то відповідь була така: «Від співців» Так і закріпилась за селом назва Співці, пізніше в документах згадується як Півці.

Півці, як всі села України має свою історію були колись і важкі часи для села, а саме 1932-1933 роки голодомору. Кожна хата в селі пам’ятає, як в далекім 33-тім з голоду вмирали і старі і малята. За неповними даними в Півцях від голоду померло 83 людини.

А потім Друга Світова війна. Додому з фронту не повернулися-121 односельчанин, були розстріляні під час окупації -14, не повернулися з фашистської неволі-9. Так як і сьогодні  гинуть найкращі сини України, обороняючи рідну землю від загарбників. Вони боролися за волю України, за наше щасливе майбутнє. Вічна пам'ять  полеглим землякам…. Вічна пам'ять Героям!

Роки летять, та село молодіє з кожним роком. За 2019-2020р.р. в нашу сільську родину, лелеки принесли двох маленьких жителів села -  Бондаря Артема Ігоревича та Лисенка Макара Олександровича. Хай ростуть на радість батькам, вчаться шанувати працю, люблять Україну та прославляють свій рід.

Є в селі Півці подружні пари, які багато років живуть у злагоді, мирі і любові - це Жмак Михайло Петрович та Катерина Микитівна-58 років спільного життя, Мисюк Анатолій Левкович і Тетяна Григорівна-55 років, Глобенко Борис Васильович та Галина Микитівна -52 роки. Вони виростили дітей, мають онуків та правнуків .

Здоров`я, щастя  і благополуччя бажаємо багатодітним сім`ям, в яких діти щедро отримують тепло, добро і любов материнського серця. Зі святом вітаємо матерів – героїнь: Катерину Плотник, що народила і виростила 5 дітей, Тамару Федотову - 6 дітей, Любов  Цюцюру - 7 дітей, Марію Лисенко - 12 дітей, Катерину Жмак - 5 дітей, Євдокію Шкурду - 5 дітей, і ще 17 багатодітних родин, які мають 3-х і більше дітей. Бажаємо їм терпіння, наснаги, вдячності від дітей та поваги від людей. Нехай ваші родини квітнуть, а діти й онуки славлять вас і наше село Півці.
Особлива шана та подяка людям старшого покоління, вони віддали селу не один десяток літ свого життя. Вони пам’ятають не одну новобудову, кожну трудову перемогу. Їхні скроні вкрила сивина,  руки в мозолях, їх життєва мудрість є повчальною книгою для молодого покоління, щоб вони розвивали рідне село та підтримували славетні традиції свого народу. 
Щиро вітаємо:
Глобенко Марію Матвіївну  - 84 роки, дитина війни, ветеран праці, весь вік пропрацювала в колгоспі та на фермі, нагороджена медаллю за доблесну працю, Вареника Івана Омельяновича - 82 роки,  Яблонського Івана Митрофановича,Удовенко Галину Федотівну - 83 роки ,Глобенко Марію Матвіївну - 84 роки, Тронець Катерину Трохимівну - 85 років, Нечипоренко Наталію Овсіївну -86 років та Євлах Галину Дмитрівну - 87 років, Вовкотруб Євгенію Петрівну  - 90 років, Черевко Ганну Саківну -95 років, Перехрест Марію Петрівну - 97 років. Міцного вам здоров`я та довгих років життя!

27 вересня 2004 року відкрилась Хресто - Воздвиженська парафія с. Півці Православної Церкви України, в селі відроджується духовність. В цьому  році був зроблений ремонт церкви та придбані  м`які стільці для глядацької зали сільського клубу  за сприяння  в.о. старости сіл Півці та Онацьки  Ігоря Авраменка та фінансової підтримки Юрія Алазарова  - директора ФГ«Аллазаров». Жителі села та Півецький  заклад культури  щиро дякують Юрію Єгамовичу за постійну спонсорську підтримку.

В 2020 році за сприяння Руслана Кузьменка, депутата Київської обласної ради а також Крістіни Чорненької, в.о. Ржищівського міського голови та Ігоря Авраменка, в.о. старости сіл Півці та Онацьки - по вулиці Центральній було прокладено асфальтну дорогу, на вулиці Польовій - проведено освітлення, у спортзалі Півецької філії ОЗО «Ржищівського ліцею "Лідер" зроблений ремонт, на який  свою спонсорську допомогу також надали: 
ТОВ "Компанія"Еталон"- директор Анатолій Булига, ФГ"Колос" - керівник Юрій Бобко та фермер Микола Осадчий.

Наразі  в центрі села будується павільйон для проведення  виїзної торгівлі жителів села, яку робить власне  в.о. старости Ігорь Павлович, за фінансової підтримки «Фонду Руслана Кузьменка».

Хай невтомна праця приносить справжнє задоволення. 
Нехай не переводиться селянський рід на українській землі!!!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора