Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

3 жовтня - День села Балико-Щучинка

Дата: 03.10.2020 13:40
Кількість переглядів: 1180

Фото без опису
«Моє село - це тихий рай на березi Днiпра»
Дивлюсь на сивi береги Днiпра,
i подумки повторюю, як учень:
«Трипiлля, Халеп'я, Iван-гора, 
а там i Щучинка - колишне мiсто Чучин».... 

Вже давно на березi струмка Чучинка, що впадає в Днiпро в районi майбутнього Канiвського моря, знаходили посуд епохи Київськоi Русi. Це спонукало до думки, що керамiка належала жителям давньоруського мiста Чучин. В цих роках Чучин був розорений половецькими ордами. Вважалося, що древнiй Чучин знаходився поблизу нинiшнього села Балико-Щучинка. 

В 1961 роцi розпочалися розкопки, якi пiдтвердили  цi здогади. Завершивши розкопки В.Й. Довжинок,  надрукував у наукових  збiрках i журналах низку статей, в яких доводив, що тут,  над Днiпром в XI-XIII ст. знаходилося мiсто-фортеця Чучин. Воно належало до системи Днiпровської  оборонної лiнiї, що захищала пiвденнi  пiдступи до Києва вiд кочiвникiв.  Фортеця була дощенту  спалена татарами у 1223-1229 роках. 
Матерiали, одержанi в результатi дослiджень, повнiстю розкрили картину життя наших далеких предкiв, розповiли  про те, чого не знала ще жодна людина в свiтi.  

На правому березi Днiпра на висотi 70 метрiв над рiвнем води розмiстився Древнiй Чучин. Це Городище  з усiх сторін було  захищене крутими схилами,  вздовж споруд тягнувся ряд напiвземлянкових  жител. Їх перекривав шар глини та дерева. Пiдлога i схiдцi були добре  утрамбованi.  Майже впритул до дитинця  примикало посередмiжжя, заселене ремiсничим людом. 

Під час розкопок Чучинського городища знайдено предмети рiзного призначення:  знаряддя працi, предмети побуту, зброю, твори ювелiрного мистецтва, запаси продуктiв.  Поблизу жител, археологами було  вiдкрито кiлька господарських ям, якi використовували для зберiгання зерна.  В свiтлi археологiчних дослiджень, Чучинське городище є значним населеним пунктом Стародавньоi Русi.                                  

Сучасна назва села Балико-Щучинка виникла недавно.  Село Балики засноване в кiнцi ХVІ  столiття  Київським вiйтом Iваном Баликою (1592-1613), до початку ХVІІІ столiття належало Ржищiвському православному монастирю.  Частина Баликів  була продана Мартину Романовичу Машевському, а потiм Елеонорi Байкiвськiй.   Назва Чучинка  була замiнена по законах народної етимологiї спiвзвучним i разом з тим зрозумiлим словом Щучинка,  що походить вiд назви риби, яка у великiй кiлькостi водилася у цих мiсцях.

Час ішов.... Тяжким лихом для села була друга світова вiйна.  Сотнi жителiв пiшли на фронт. В кiнцi лiта 1943 року селу Балико-Щучинка довелося пережити бої по визволенню правого берега Днiпра, так як воно входило в межi  «Букринського плацдарму», який захопив перший Український фронт пiд командуванням генерала – армії  Ватутiна М.Ф. 
Майже все село було зруйноване шквальним вогнем гармат та авiацiї. 
У 1982 роцi владою було вирішено створити музей, присвячений пам’яті героям Букринського плацдарму.  27 квiтня  відбулося його урочисте відкриття, а  3 травня 1985 року - вiдкрито  меморiальний комплекс «Букринський плацдарм».                                               


Одразу після війни, у селi був збудований з лози, обмазаний глиною, клуб, де збиралися люди рiзного вiку, щоб поспiлкуватися та поспiвати. З пiслявоєнного колгоспного двору, клуб згодом перейшов у хату, в центрi села коло Днiпра, а з 1975 року клуб перейшов у нове примiщення,  де знаходиться понинi. 

Жителі села дякують підприємцям – односельчанам та спонсорам. Вагома робота проведена в селі з часу приєднання до Ржищівської міської ОТГ. За сприяння  в.о. міського голови Крістіни Чорненької, обласного депутата Руслана Кузьменка та в.о. старости сіл Уляники та Балико-Щучинка Галини Гриб в селі було  проведено капітальний ремонт дороги по вул.. Юрія Гагаріна, поновлено дитячий  ігровий майданчик та проведено ремонт вуличного освітлення.  Разом з Валерієм Козаченком відремонтовано східці до центрального магазину. За фінансової підтримки Миколи Литвиненка  - придбано в сільський ЗДО (ясла-садок комбінованого типу) «Балико-Щучинська веселка» ковдри,  подушки, постільну білизну та ноутбук,  завдяки  підприємця Віталія Шилкіна - придбано телевізор для школи. За підтримки Юрія Алазарова – зремонтовано автомобіль сільської ради.

 Живуть у селi добрi працьовитi люди, люди творчi, люди завзятi, люди щедрi, люди прекраснi.... З дiда-прадiда займаються вони хлiборобством, лозоплетiнням, бджiльництвом й iншими народними промислами. Майже кожного вечора, в Балико-Щучинці можна почути у садах та бiля хат народні пісні  наших дзвінкоголосих земляків. 

Нехай живе село,  народжуються та пiдростають дiти, спокiйно та затишно почуваються люди похилого вiку.  Нехай щастя, любов та достаток живуть у кожнiй його хаті, у кожнiй родинi.  
З Днем народження, Балико-Щучинко!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора