A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Легалізація праці: Огляд актуальних питань

Дата: 08.10.2020 09:00
Кількість переглядів: 631

Фото без описуПроведення сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» є одним із ефективних джерел спілкування керівництва та фахівців податкових органів з платниками податків. Днями, начальниця Білоцерківського відділу податків і зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування ГУ ДПС у Київській області Оксана Чустіль відповідала на запитання платників податків щодо актуальних питань легалізації найманої праці та упередження виплати заробітної плати «в конверті». Розглянемо найбільш запитуване із них.

У яких випадках та які перевірки проводяться податковими органами щодо детінізації відносин у сфері зайнятості та доходів населення?

 

Відповідь: Статтею 75 глави 8 Податкового кодексу України встановлено, що контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Зокрема, пп.78.1.13 ПКУ встановлено, що документальна позапланова перевірка здійснюється у разі отримання інформації про ухилення податковим агентом від оподаткування виплаченої (нарахованої) найманим особам (у тому числі без документального оформлення) заробітної плати, пасивних доходів, додаткових благ, інших виплат та відшкодувань, що підлягають оподаткуванню, у тому числі внаслідок неукладення платником податків трудових договорів з найманими особами згідно із законом, а також здійснення особою господарської діяльності без державної реєстрації.

Така перевірка проводиться виключно з питань, що стали підставою для проведення такої перевірки

Також, звертаємо увагу, що при проведенні фактичної перевірки в частині дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), в тому числі тим, яким установлено випробування, перевіряється наявність належного оформлення трудових відносин, з'ясовуються питання щодо ведення обліку роботи, виконаної працівником, обліку витрат на оплату праці, відомості про оплату праці працівника. Для з'ясування факту належного оформлення трудових відносин з працівником, який здійснює трудову діяльність, можуть використовуватися документи, що посвідчують особу, або інші документи, які дають змогу її ідентифікувати (посадове посвідчення, посвідчення водія, санітарна книжка тощо) ( пп.80.6.статті 80 ПКУ). 

 

Білоцерківський відділ податків і зборів

з фізичних осіб управління податкового

адміністрування ГУ ДПС у Київській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора