A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

7 грудня - День місцевого самоврядування

Дата: 07.12.2020 08:36
Кількість переглядів: 1643

Фото без опису7 грудня в Україні відзначається День місцевого самоврядування згідно з Указом Президента України від  25 листопада 2000 року. Цю дату було обрано неспроста, адже саме 7 грудня 1990 року Верховною Радою Української РСР було прийнято Закон «Про місцеві ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування». Це державне свято, що підкреслює значимість цього інституту демократичного суспільства і професійне свято всіх, хто працює в сільських, селищних, міських, районних і обласних радах та представляє багатотисячний загін народних обранців.

Працівники органів місцевого самоврядування завжди були мудрими, толерантними, готовими в будь-яку хвилину прийти на допомогу і разом з усією громадою, депутатами,  партійними та громадськими організаціями в мирі й злагоді піднімати потенціал Ржищівського краю.  В цей святковий день пригадаємо історію становлення місцевого самоврядування саме у Ржищеві: від прийняття рішення про надання статусу міста обласного підпорядкування   до створення Ржищівської територіальної громади  в серпні 2018 року, та згадати тих людей, які зробили свій особистий внесок у його розвиток. 

Відтоді, як у 1959 році села Ржищівського району були приєднані до сусідніх районів, ржищівчани, живучи турботами свого селища, докладали зусиль для його зростання і розвитку і не полишали роботи над тим,  щоб отримати право й можливість самим, не озираючись на районне керівництво, порядкувати на своїй землі. І ось, нарешті, після великої кількості узгоджень і затверджень у найвищих владних інстанціях, 6 червня 1995 року за підписом Голови Верховної Ради України О. Мороза набрала чинності Постанова « Про віднесення селища міського типу Ржищів Кагарлицького району до категорії міст обласного підпорядкування». Для цього були всі необхідні чинники: за наявного економічного потенціалу місто могло самостійно себе прогодувати й забезпечити всім необхідним, також було створено власні управління й відділи для задоволення адміністративних та соціальних потреб громадян. Але період становлення Ржищева у нових реаліях припав на роки всеохоплюючої кризи, тож керівництву міста того періоду довелося докласти чимало зусиль, щоб налагодити цю роботу.

Працювати в органах державної влади, забезпечувати виконання завдань і функцій держави –вкрай відповідальна справа, тому першим міським головою м.Ржищева було обрано досвідченого керівника - Ярошкевича Володимира Матвійовича, який з 1979 року очолював  Ржищівську селищну раду. Його заступником став Лялюк Зіновій Омелянович, а секретарем міської ради обрана Моргун Лариса Миколаївна. 21 вересня 1995 року відбулося засідання 1 сесії Ржищівської міської ради народних депутатів. На сесії було прийнято штатний розпис, структуру  та апарат виконкому, регламент міської ради та інші документи.

В свій час міськими головами обиралися Лялюк Зіновій Омелянович (1998- 2002), Спичак Микола Антонович – 2002-2006 роки, 2010 – 2016 роки та Ремез Віктор Анатолійович – 2006 – 2010 роки. 25 жовтня 2020 року на місцевих виборах Ржищівським міським головою обрано Чорненьку Крістіну Іванівну, яка з 2016 року виконувала обов’язки міського голови за посадою.

Цього дня хочеться теплим словом згадати та привітати зі святом ветеранів самоврядування, які віддали не лише багато років цій роботі, але вклали і часточку своєї душі в його становлення та розвиток. Це  - Коробенко Марія Григорівна, Кривошей Ольга Іванівна, Долінська Людмила Вікторівна, Федотова Олена Анастасівна, Карпенко Валентина Іванівна, Зінченко Тамара Іванівна, Терещенко Валентина Григорівна, Гончаренко Валентина Михайлівна, Витищенко Валентина Олексіївна, Севастьянова Віра Іванівна, Юхименко Надія Віталіївна, Пасека Володимир Іванович, Багмет  Валентина Іванівна, Щербак Ольга Іванівна, Щенявська Ольга Григорівна, Отькаленко Микола Борисович, Довгенко Надія Іванівна.

Ваша наполеглива і самовіддана праця , високий професіоналізм,  відповідальність та активна громадянська позиція є гідним прикладом для послідовників та вагомим внеском у розбудову нашого міста і держави.

В день професійного свята варто відзначити і людей, які вже понад 20 років віддано служать в органах державної влади та місцевого самоврядування на благо громади: Леляк Людмилу Панкратівну, Терещенка Юрія Григоровича, Папіженко Оксану Іванівну, Дудку Ірину Вячеславівну, Сухомлин Євгенію Іванівну, Потапенко Тетяну Миколаївну, Білик Людмилу Юріївну.

Але час минає, бо життя нестримно біжить вперед. На зміну ветеранам приходять нові, сповнені жаги до роботи службовці. Саме від їхньої здатності бути активною, дієздатною та творчою силою залежать перспективи розвитку нашої держави.  

Сьогодні, коли у нашій країні відбувається реформа місцевого самоврядування та децентралізації влади, велика відповідальність лягає і на старост сіл. Староста – це нова посадова особа місцевого самоврядування, нова інституція, створена для того, щоб інтереси всіх жителів сіл в об’єднаних територіальних громадах були належним чином представлені. Щоб соціальні, побутові та інші потреби мешканців села були задоволені. Це та особа, яка  є представником інтересів жителів села, селища і здійснює комунікацію між владою та громадою населених пунктів. Тож хочемо відзначити, в першу чергу, тих людей, які ще два роки тому, коли створювалася Ржищівська міська об’єднана територіальна громада, не побоялися взяти на себе таку відповідальність та гідно весь цей час виконували обов’язки старост тих сіл, жителі яких виявили бажання приєднатися до міста Ржищева та створити спільну громаду: це  Гриб Ганна Михайлівна (с. Балико-Щучинка, с.Уляники), Авраменко Ігор Павлович (С.Півці, С.Онацьки), Василенко Валерій Васильович (с.Гребені, с.Юшки), Нековаль Любов Іванівна (с.Яблунівка) та Майстренко Юрій Олександрович (с.Пії, с.Липовий Ріг). Всіх, окрім Майстренка Ю.О., який увійшов до депутатського складу Ржищівської міської ради VІІІ скликання, цього року на першій сесії новообраної ради було обрано старостами сіл.

Місцеве самоврядування неможливе без  роботи місцевої ради. Адже за кожним рішенням  - велика робота всього депутатського корпусу. Тому у день свята демократії та народовладдя варто подякувати за сумлінну роботу депутатам всіх скликань, які у свій час представляли інтереси громади, забезпечуючи право кожного з нас бути почутим.

Відзначаючи професійне свято, зазвичай підбивають підсумки зробленого, зважують резерви й незадіяні можливості, визначають першочергові і перспективні завдання. Аналізуючи період, що минув від попереднього свята, а це практично рік роботи, переконуємось, що спільними зусиллями нам вдалося розробити і закріпити принципово нову ідеологію розвитку нашої громади, яка базується на трьох позиціях. Це планування соціально-економічних процесів, зміцнення фінансових і політичних основ місцевого самоврядування й формування іміджу Ржищівської територіальної громади. Попри існуючі труднощі ми  досягли помітних позитивних зрушень майже у всіх галузях. Міська рада та її виконавчий комітет і надалі продовжуватиме працювати  над забезпеченням сталого економічного зростання та підвищення добробуту жителів громади,  а також розвитку основних галузей виробництва та соціальної сфери.

День професійного свята - приємна мить, проте після неї настають значно довші будні з їх тривогами, труднощами, успіхами і невдачами. Тому вже сьогодні необхідно замислитись, яким буде наступний етап нашої спільної роботи на ниві місцевого самоврядування.

На завершення хотілося б ще раз від усього серця побажати усім, хто працює на благо територіальних громад, відстоює їх потреби та інтереси, міцного здоров’я, щастя і непохитної віри у щасливе майбутнє Ржищівського краю. Нехай день 7 грудня об’єднає нас у спільному прагненні зробити наше місто Ржищів, села і всю Україну щасливими й багатими. Нехай цей урочистий день додасть усім вам сил і наснаги на добрі справи, впевненості у кращому майбутньому, порозуміння і єдності задля добра і благополуччя мешканців нашої громади.

Миру всім нам, добробуту, процвітання та всіляких земних гараздів!

 

Юлія Пужакова, начальник загального відділу, організаційної та кадрової роботи виконавчого комітету Ржищівської міської ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора