A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ПРО АВТОМАТИЧНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ

Дата: 29.01.2021 10:56
Кількість переглядів: 1418

Послугу автоматичного призначення пенсії за віком Пенсійний фонд України впровадив з 1 липня 2020  року.
Сервіс дозволяє надати всю необхідну для призначення пенсії інформацію завчасно та провести перевірку наявних у Пенсійному фонді даних.
Послуга надається засобами вебпорталу з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Користувач, який не є пенсіонером та який авторизувався на вебпорталі Фонду за допомогою КЕП:

– заповнює анкету (заяву; загальні дані; дані документу, що посвідчує особу; адресу проживання та реєстрації; дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення);

– додає скановані копії документів (обов’язкові та ті, які вважає за необхідне надати) для підтвердження його права на певні доплати та пільги);

– підписує анкету-заяву КЕП та надсилає її до органу Фонду.

 За результатами опрацювання анкети-заяви користувач отримає інформацію про автоматичне призначення пенсії, дату такого призначення та розмір пенсії за допомогою СМС-повідомлення, засобами вебпорталу та через мобільний застосунок.

 Таким чином, пенсія призначається автоматично при досягненні пенсійного віку. При цьому немає необхідності додатково звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду.

 

Як підтвердити трудовий стаж для призначення пенсії?

Основним документом, що підтверджує трудовий стаж роботи до 1 січня 2004 року, тобто до вступу в силу Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», є трудова книжка.

 Але при відсутності у людини трудової книжки, у випадках, коли в ній відсутні необхідні записи або містяться неточні дані про періоди роботи, довести наявність стажу можливо іншими документами. Зокрема, довідки підприємства, виписки з наказів, особові рахунки та відомості на видачу зарплати, посвідчення і характеристики з місця роботи, трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання тощо. Окрім того, при відсутності документів про трудову діяльність та неможливості їх одержання, стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, установі, організації.

 Як підтвердити періоди навчання?

В якості підтвердження терміну навчання у вищих навчальних закладах, профтехучилищах, закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі приймаються:

  • дипломи, свідоцтва;
  • довідки та посвідчення;
  • збережені архівні дані.

 Як зарахувати до стажу військову службу?

Для підтвердження військової служби, а також служби в цивільній обороні, Держспецзв’язку, органах держбезпеки, розвідувальних органах приймаються:

  • військові квитки;
  • довідки архівних і військово-лікувальних установ;
  • довідки військових комісаріатів, військових частин і установ системи Міноборони та інших силових структур.

Військова служба у складі діючої армії в період бойових дій, в тому числі при виконанні інтернаціонального обов’язку, зараховується до трудового стажу на підставі довідок військових комісаріатів, які видаються в порядку, визначеному Міноборони. Для підтвердження служби в органах внутрішніх справ, Нацполіції приймаються довідки, видані згідно з порядком МВС.

 Куди звертатись?

За підтверджуючими документами необхідно звернутись на підприємство (правонаступника), де особа працювала або до архіву, якщо установа припинила свою діяльність.

 

Користуйтесь вебпорталом Пенсійного фонду та подбайте про свій соціальний захист і гідну пенсію.

Користувачі вебпорталу мають змогу переглядати в «Особистому кабінеті» персональні дані про суми нарахованих заробітків і сплачених внесків, тривалість набутого страхового стажу та інші важливі відомості. Це дуже корисно з огляду на поширеність проблеми нелегальної зайнятості – у такий спосіб кожен працюючий може контролювати дотримання роботодавцем вимог трудового законодавства з оплати праці й за наявності ознак порушення своєчасно подбати про виправлення ситуації, яка справляє визначальний вплив на формування його пенсійних перспектив.

Окрім того, вебпортал надає можливість замовляти та отримувати потрібні довідки в електронному форматі, правомірність яких підтверджена QR-кодом. Такі документи аналогічні тим, які видають фахівці Фонду в сервісних центрах та дійсні для надання державним установам і організаціям (для оформлення пільг, у центрах надання адміністративних послуг, посольствах, консульських та банківських установах, органах податкової та виконавчої служб, територіальних органах міграційної служби тощо).  

Важливим функціоналом вебпорталу є «Електронна трудова книжка» – в Особистому кабінеті вебпорталу користувач має змогу перевірити дані про свої трудові відносини й самостійно або за допомогою роботодавця за потреби доповнити й упорядкувати їх. Наявність Електронної трудової книжки є підставою для автоматичного призначення пенсії, про що можна подати анкету-заву заздалегідь, ще до настання пенсійного віку. Також на порталі можна розрахувати орієнтовний розмір майбутньої пенсії, скориставшись Пенсійним калькулятором, та дізнатись багато іншої корисної інформації, заздалегідь дбаючи про майбутні пенсійні перспективи.

Сучасні електронні сервіси дозволяють громадянам різних вікових категорій оперативно отримувати корисну інформацію та послуги у зручний спосіб, не виходячи з дому.

 

«Пенсійний калькулятор» допоможе дізнатись орієнтовний розмір майбутньої пенсії .

Звісно, кожний майбутній пенсіонер прагне знати, яким буде розмір його пенсійної виплати. Легко дізнатися це допоможе Пенсійний калькулятор – зручний сучасний сервіс, який можна знайти в Особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, перейшовши за посиланням https://portal.pfu.gov.ua та авторизувавшись за допомогою кваліфікованого електронного підпису чи системи інтегрованої ідентифікації GOV ID.

На основі персональних даних про набутий страховий стаж, суми сплачених внесків та інших відомостей, які містяться в електронних реєстрах Пенсійного фонду України та Електронній трудовій книжці, а також додатково введеної користувачем інформації цей зручний електронний сервіс вмить прораховує орієнтовний розмір майбутньої пенсії.  При цьому Пенсійний калькулятор формує протокол із зазначенням усіх складників обчислення: помісячний розрахунок заробітної плати і страхового стажу, індивідуальні коефіцієнти тощо. Результати попереднього розрахунку розміру пенсії зберігаються в особистому кабінеті користувача на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду та доступні для перегляду в будь-який час.

Варто зауважити, що сервіс не здійснює припущень щодо рівнів зростання середньої заробітної плати в Україні в наступні роки або рівня інфляції і дає можливість оцінити прогнозний розмір пенсії за умовами, відповідними моменту проведення розрахунку.

Кількість запитів на здійснення розрахунку пенсії за потреби зміни вхідних персональних даних не обмежена.

Користуйтеся електронними сервісами вебпорталу Пенсійного фонду України, щоб постійно тримати руку на пульсі своїх пенсійних перспектив та володіти актуальною інформацією з пенсійного забезпечення.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора