Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

РЕОРГАНІЗАЦІЯ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ ГРОМАДИ: ЯК БУДУТЬ НАДАВАТИСЯ ПОСЛУГИ?

Дата: 25.02.2021 08:24
Кількість переглядів: 1735

Фото без опису11 лютого на сесії Ржищівської міської ради депутати підтримали рішення про приєднання КНП «Ржищівська міська лікарня» до КНП «Ржищівський міський центр первинної медико - санітарної допомоги».
Всі медичні послуги, які надавалися ПМСД, лікарнею, ФАПами та амбулаторіями буде здійснювати один заклад (одна юридична особа - «Ржищівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»).
Всі послуги лікарні, а саме терапевтичного відділення, дитячого відділення, травматологічного відділення, вузьких спеціалістів поліклініки, клінічно - діагностичного напрямку та інші будуть надаватися в структурі ПМСД. Послуги в нічний час так само будуть надаватися без змін.

Виконавчий комітет Ржищівськоі міської ради неодноразово висвітлював свою позицію щодо медичної галузі, детально розповідав про надання медичних послуг в ОТГ. Також ці матеріали були розміщені на сайті, в мережі Фейсбук, відправлені матеріали всім депутатам. Пропозицій щодо подальшої роботи медичних закладів, враховуючи відсутність державного фінансування лікарні, не надійшло. Було прийнято рішення про об’єднання двох медичних закладів в один, щоб мати можливість надання медичних послуг, об’єднавши ресурси обох закладів, та зберегти медичні послуги.

Після реорганізації шляхом приєднання лікарні до ПМСД, у громаді медичні послуги буде надавати одна юридична особа — КНП «Ржищівський центр первинної медико - санітарної допомоги», до складу якого входять сільські ФАПи, амбулаторії, а також відділення Ржищівської міської лікарні.

Наразі перед громадою стоїть важливе питання— знайти кошти на утримання медичного закладу. Наприклад, центр ПМСД має стабільне державне фінансування і спромігся налагодити роботу закладу, щоб отримувати від держави всі можливі кошти. Сільські ФАПи, амбулаторії не фінансуються державою. Для того, щоб зберегти цю послугу в селах, Ржищівська міська рада підтримала пропозицію голови громади Крістіни Чорненької виділяти кошти на утримання сільських закладів медицини з місцевого бюджету, а це 1 632 300 грн.

Ржищівська міська лікарня потребує близько 13 500 000 в рік. З них з державного бюджету до 1 квітня заклад отримає 3 000 000 грн, а після 1 квітня лікарня орієнтовно зможе отримати 235 000- 500 000 грн. З місцевого бюджету на потреби лікарні є можливість виділити 2 500 000 грн. Решту необхідних коштів для роботи закладу, а це 7 500 000 млн, треба знайти. А з наступного року лікарня не отримає і тих 3 000 000 субвенції. Держава відмовляється виділяти кошти, попри те, що податки на утримання медицини сплачуються саме у державний бюджет, а не місцевий.

Після детального обговорення більшість депутатів підтримали проєкт рішення про приєднання КНП «Ржищівська міська лікарня» до КНП «Ржищівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», адже наразі це — єдина можливість зберегти необхідні для населення медичні послуги на тому рівні, що й були раніше. Частина депутатів не підтримала, але й не надала пропозицій відносно подальшої роботи закладу при відсутності державного фінансування.

«Ховання голови в пісок та реплики з-за угла» - це не фахова позиція. В першу чергу депутат має розв’язувати проблеми, надавати пропозиції, шукати варіанти рішень. А при такому підході, коли вчасно не реагувати на зміни та не враховувати реальний стан - можна взагалі розбалансувати та паралізувати роботу не тільки лікарні, але й всіх закладів громади. Якби не було прийнято позитивного рішення про реорганізацію, уявіть собі, наступає 1 квітня, коштів держава не дає, зобов’язання у громади 13 500 000 грн продовжуються.., в бюджеті відсутні необхідні кошти.., накопичуються заборгованості... Що далі? Блокуються рахунки, не виплачуються кошти не тільки медикам, але й іншим бюджетним закладам - освіта, культура, благоустрій, тощо. Можливо, така дестабілізація та паралізування роботи структур ОТГ і є метою для деяких депутатів. Але зрозуміло, що ми не дамо їм можливості розгойдувати ситуацію в громаді», - прокоментувала питання голова Ржищівської ОТГ Крістіна Чорненька.

Пропозиція про об’єднання двох закладів є найоптимальнішою та найменш болісною для того, щоб зберегти всі послуги, які надавалися у відділеннях лікарні. Через відсутність кадрів, лікарня повноцінно не може надавати медичні послуги, а у складі ПМСД об’єднаються ресурси та кадри обох закладів, це стає більш реальним. Наприклад щодо оптимізації кадрів— було два директори, два головних бухгалтери, стане один. Буде переглянуто технічний персонал, а також приведено у відповідність наявність лікарів та кількість молодшого медичного персоналу. Адже зараз їх кількість значно перевищує кількість лікарів. Буде переглянуто і затратну частину, а також ефективність використання приміщень та координацію діяльності медичного персоналу.

Також на сьогодні є надзвичайною потребою у пошуку лікаря-терапевта, без якого неможливо повноцінне функціонування терапевтичного відділення. Адміністрація лікарні та міська влада докладає максимум зусиль для пошуку лікаря, але по можливості просимо долучитися і всіх небайдужих жителів ОТГ.

Враховуючи те, що за кордоном медичні працівники мають можливість отримувати заробітну плату значно більшу ніж в Україні, ця проблема незабаром буде національного масштабу. Тому наразі треба всім об’єднуватися для вирішення проблеми з пошуком лікаря! Будь яка допомога може дати свої позитивні результати - відкривають там, де стукають!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора