A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

БЛИЗЬКО 600 МЛН ГРН ДОДАТКОВОГО РЕСУРСУ ОТРИМАЮТЬ ГРОМАДИ КИЇВЩИНИ У РАЗІ ЗБІЛЬШЕННЯ ПДФО ДО 65%

Дата: 18.05.2021 14:11
Кількість переглядів: 926

На розгляді у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету знаходяться розроблені Асоціацією міст України спільно з групою народних депутатів законопроекти, що пропонують збільшити частку зарахування ПДФО до бюджетів громад із 60 до 65 відсотків (законопроєкти №5066 та №5066-1).

Збільшення відсотку зарахування ПДФО на 5% - це додатковий фінансовий ресурс обсягом 11,1 млрд грн, який посилить фінансову спроможність громад та зміцнить матеріально-фінансову базу місцевого самоврядування.

 Як зазначають в АМУ, реальна потреба збільшення частки ПДФО складає не менше 80%, оскільки суттєво посилено видаткове навантаження на місцеве самоврядування, недофінансовані делеговані державою повноваження, скасовано окремі джерела доходів ОМС. Це все в першу чергу відображається на якості життя громадян. Тому 65% - це компроміс.

 Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан повідомив, що в Україні у всіх громадах є видатки, які не забезпечені фінансово, на загальну суму 668 млрд грн. Така ситуація виникла через те, що держава декларує низку фінансових зобов’язань, які передані на фінансування з місцевих бюджетів: «Ідея, яку підтримує АМУ щодо збільшення частики відрахування ПДФО до 65 % до місцевих бюджетів – це відновлення історичної справедливості. Окрім того, нині є загроза вилучення з бюджетів громад 5% акцизу з тютюну, а цього допустити не можна».

 «+5% ПДФО для бюджетів громад це важливий та необхідний крок на шляху подальшого зміцнення фінансової спроможності місцевого самоврядування, адже на разі 75% громад все ще залишаються дотаційними. Місцеве самоврядування сподівається, що більшість народних депутатів підтримають такі законодавчі ініціативи і приймуть рішення збільшити частку ПДФО до 65%», - зазначає Олександр Дехтярчук, виконавчий директор Київського РВ АМУ, Народний депутат України 8-го скликання.

 Громади Київської області у разі збільшення частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування ПДФО до 65% отримають додатковий ресурс в сумі 565 млн грн. Це дозволить частково компенсувати видатки перекладені державою на органи місцевого самоврядування, а саме: на утримання закладів профтехосвіти; фінансування державних соціальних гарантій; виплату заробітної плати непедагогічним працівникам закладів середньої освіти, утримання таких закладів, забезпечення навчального процесу; фінансування комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я. Також громади матимуть можливість покращувати систему охорону здоров’я, соціальні послуги, інфраструктуру, благоустрій тощо.

 Важливо, що 22 квітня 2021 року Правління Асоціації міст України підтримало законопроєкти щодо збільшення частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора