A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ПРЕЗЕНТОВАНО ЗВІТ «БІОРІЗНОМАНІТТЯ РЖИЩІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ»

Дата: 08.06.2021 16:13
Кількість переглядів: 1170

4 червня в Національній Академії наук України відбулася презентація першого на території України звіту “Біорізноманіття Ржищівської об'єднаної міської територіальної громади”. Подібне, ґрунтовне вивчення біорізноманіття окремих адміністративних одиниць допоки в Україні не практикувалося.

Протягом 2020 року на базі @Екологічної дослідницької станції «Глибокі Балики» проходив науково-дослідний проєкт #інвентаризація_біорізноманіття території Ржищівської громади, над яким працювали українські науковці та волонтери.

У заході прийняли участь керівники наукових експедицій з Української природоохоронної групи UNCG:

- Анна Куземко, доктор біологічних наук,

- Олексій Василюк, український еколог і зоолог, природоохоронний і громадський діяч,

- Сергій Мосякін, директор Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України,

- Віталій Харченко, в.о. директора Інституту зоології.ім. І.І. Шмальгаузена НАН України,

- Анастасія Драпалюк, керівник відділу створення природно-заповідного фонду, Мінприроди,

- Юлія Клименко, Народний депутат України,

та представники Ржищівської громади:

- Крістіна Чорненька, голова Ржищівської ОТГ,

- Богдан Попов, директор першої в Україні Екологічної дослідної станції “Глибокі Балики”,

- Катерина Стрипко, директор Фонду захисту біорізноманіття України;

- Геннадій Тарасенко, місцевий актівіст, волонтер.

«Ржищівська громада у більшості це рекреаційна зона, яка має унікальну різноманітну природу - Дніпро, озера, ліси, кручі, поля та багато іншого. З одного боку ми пишаємося нашими краєвидами, але не завжди усвідомлюємо складність обслуговування такої території та можливі ризики втрати природних ресурсів у разі безграмотного використання наших територій. У сучасних реаліях, коли людина вмішується в природні процеси відбуваються і неприємні речі такі як: зсуви, ерозії, зникає вода у колодязях, виникають зони підтоплення, засмічуються ліси та кручі. Всі ці події змушують нас більш відповідально поставиться до екологічних питань, більш грамотно та ефективно використовувати наші природні ресурси, щоб зберегти їх та примножити для майбутніх поколінь. Наукове дослідження біорізноманіття нашої території має бути настільною книгою для всіх свідомих жителів та гостей Ржищівської громади. Ми маємо розуміти наші природні ресурси, особливості поводження з ними та мати уявлення про те, як без шкоди довкіллю вести успішну господарську діяльність в ОТГ, які заходи зі збереження природи варто впроваджувати на територіях нашої громади та яким чином досягти цілей сталого розвитку у кожній ОТГ. Дякую ініціаторам та організатором даного надважливого проєкту:

https://www.facebook.com/biodiversityua

https://www.facebook.com/theHBstation

https://www.facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup!

Сподіваюся, що спільними зусиллями ми зможемо зберегти та примножити наші природні ресурси, а Ржищівську громаду зробити екологічно чистою та привабливою для всіх шанувальників еко туризму», - сьогодні поділилася своїми враженнями від заходу очільниця громади Крістіна Чорненька.

Приємним бонусом на презентації стала художня виставка “Птахи України” від Фонд Захисту біорізноманіття України. Це мистецько-просвітницький проєкт, який має на меті привернути увагу українців до проблем зникнення птахів.

Спеціально для цієї події відома художниця Соня Атлантова, створила графічні листи з рідкісними птахами Ржищівської ОТГ.

Авторські роботи виконані аквареллю та олівцем. Це поєднання живопису та графіки. Особливість композиції художніх робіт полягає в тому, що птахи зображені в рослинному середовищі, у якому вони живуть в природі. Кожен малюнок — витвір мистецтва, окремий художній твір, виконаний згідно орнітологічних стандартів для експонування в музеях та галереях.

Кожний вид птахів зображений у трьох різних періодах свого розвитку – від пташеняти до дорослої особини.

АТЛАНТОВА СОНЯ – художниця, письменниця. Працює у галузі монументального і станкового малярства, книжкової графіки, інсталяції. Учасниця низки виставкових проєктів, що експонувались в Україні, Європі та Америці, зокрема «Ікони на ящиках з-під набоїв», автор дитячого мистецько-літературного проєкту «Миші».

Твори знаходяться в приватних збірках та колекціях в Україні та за кордоном.

Нагороджена орденом «За заслуги» III ступеню.

Двічі номінувалась на Національну премію України імені Тараса Шевченка.

Переможець низки літературних конкурсів. Прозові твори входили в короткі та довгі списки кількох літературних премій в Україні та за кордоном, зокрема – «Книга року ВВС».

Ознайомитися зі звітом можна за посиланням https://bit.ly/3p5MHiB

Більших подробиць про проєкт: https://bit.ly/3c6dFBw


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора