A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

30 липня голова Ржищівської громади Крістіна Чорненька і покупець приміщення старого будинку культури Катерина Мосійчук підписали договір купівлі-продажу будівлі, який був посвідчений нотаріально

Дата: 04.08.2021 21:28
Кількість переглядів: 1542

Фото без описуСтартова ціна об’єкту складала 543 тис. Грн, а його площа 588,6 м кв.В торгах брали участь три учасники. В результаті аукціону приміщення продано за 1 млн 200 тис. 143 грн. Покупець має перерахувати кошти на рахунок Ржищівського міськвиконкому протягом 30 днів з дня укладання договору купівлі-продажу.

«Серед умов договору визначено, що діяльність об’єкту в перспективі має бути пов’язана зі сферою торгівлі, туристичної інфраструктури чи громадського харчування. Крім того, нового власника за умовами продажу зобов’язано сформувати територію паркової зони навпроти об’єкту, здійснювати її благоустрій та утримання. Проданий об’єкт, старий будинок культури, розташований на земельній ділянці загальною площею 1 957 м кв., але ділянка не є об’єктом продажу. Тому новий власник має оформити цю ділянку в оренду згідно з вимогами чинного законодавства. Вважаю, що продаж даного об’єкту – це досить успішна справа, що принесе користь Ржищівській громаді. По-перше, ми змогли отримати значну суму, яка в декілька разів перевищила стартову ціну. По-друге, будівля протягом багатьох років руйнувалася і потребує значних капіталовкладень, яких просто немає в бюджеті громади. За попередніми оцінками фахівців можна сказати, що можливості реставрувати приміщення майже немає і її треба зносити. Але це буде вирішувати новий власник після будівельної експертизи і оцінки. Окрім коштів за продаж будівлі, згодом бюджет громади поповнюватиметься завдяки орендній платі за землю, на якій розташовано старий будинок культури. Це також не малі кошти, які ми зможемо використати для розвитку міста», - прокоментував продаж перший заступник міського голови Юрій Терещенко.

Він зазначив, що Крістіна Іванівна зустрічалася з новою власницею приміщення Катериною Мосійчук. На зустрічі обговорювали перспективи розвитку цієї території. Покупець розповіла, що наразі є два претенденти, які хочуть розмістити у Ржищеві свої магазини – це мережі супермаркетів SPAR та Novus.

«Ці мережі супермаркетів планують розбудовувати свої мережі по всій Україні й ми хочемо запропонувати їм Ржищів. Крім того, на другому поверсі ми плануємо розмістити офісні приміщення, а також хочемо запропонувати оренду приміщення банківським установам», - розповіла Катерина Мосійчук.

Крістіна Іванівна наголосила, що в умовах продажу старого будинку культури чітко виписано, що приміщення може використовуватися для торгівлі, туристичної інфраструктури чи громадського харчування. і там не може бути щось інше, окрім того, що прописано в умовах.

«Приємно, що нові власники мають чітке бачення і хочуть розвивати свій бізнес у Ржищеві. Приємно, що в центрі міста невдовзі буде красива, ошатна будівля, яка буде не тільки радувати око, а й приносити користь жителям Ржищеві та і громади. Повторюся, що цей продаж досить успішний», - додав Юрій Григорович,- «За кошти місцевого бюджету ми не можемо відбудувати чи демонтувати будівлю, тому що маємо набагато більше нагальних потреб і витрачати шалені кошти на те, щоб привести до ладу старий будинок культури – не раціонально. А з часом замість розваленого старого будинку культури ми матимемо сучасний супермаркет чи торговий центр».

Варто згадати, що при попередній владі цей об’єкт було продано за трохи більш як 250 тис. грн. На щастя, цей продаж вдалося зупинити, а точніше його було скасовано. Зараз будівлю продано за значно більшу, реальну ціну. Крім цього, аукціон, який відбувся у 2015 році під час роботи міським головою Миколи Спичака – було проведено не прозоро і з порушеннями. Тоді колишній керманич міста, збирався обставити усе так, як треба йому. Але Крістіна Чорненька ініціювала створення комісії для вивчення деталей аукціону, щоб повернути громаді будівлю в центрі міста, яка ледь не пішла «з молотка».

Нагадаємо, що станом на 6 лютого 2015 року згідно з експертизою, ринкова вартість об’єкта становила 259 тис. 300 грн з урахуванням ПДВ. Але ж на той час у Ржищеві за такі ж гроші можна було придбати лише однокімнатну квартиру! Відчуваєте різницю - будинок культури з площею 588,6 м кв. у центрі міста чи приблизно 40 м кв. однокімнатної квартири?

Аукціон з продажу будинку культури відбувся 7 травня 2015 року, згідно з протоколом цього аукціону в ньому взяло участь 2 учасники: Андрієвська Тамара Іванівна, жителька м. Обухів та Собчук Василь Вікторович, житель м. Обухів. З'ясувалося, що учасники аукціону - члени однієї родини, а саме теща та зять.

Стартова ціна становила 259 тис. 300 грн. Крок аукціону – 10% від попередньої ціни. Однак, жоден з учасників не запропонував вищої ціни ніж стартова. Попри це, будинок культури було продано Собчуку В.В., який запропонував стартову ціну, тобто 259 тис. 300 грн.

Результати аукціону були затверджені 10 липня 2015 року, переможцем визнано Собчука В.В.. Отже, Микола Спичак продав приміщення старого будинку культури за мінімальну ціну. Але навіть цю мінімальну суму не заплатили у бюджет.

«Тут два пояснення: або аукціон було організовано спеціально «під когось» -  продавали та чекали кошти, або «інвестор» був настільки безперспективний, що при плануванні такого масштабного бізнес-проєкту у гаманці й копійки не було, щоб розрахуватися за вже виграну махінацію»,—пояснила Крістіна Іванівна.

Найважливіше у цій ситуації те, що навіть за аварійну будівлю в центрі міста зараз покупець заплатить 1 млн 200 тис. грн, а не ту смішну ціну, за яку у 2015 році його продавав колишній міський голова Микола Спичак. Тоді діяли правила «свої для своїх»? Але чому ж громада має завжди залишатися у програші через тих «своїх»?

Коли ж депутати Ржищівської міської ради достроково припинили повноваження міського голови Миколи Спичака й виконуючою обов’язки міського голови стала Крістіна Чорненька, вона одразу взяла за мету повернути так нахабно вкрадене у ржищівчан приміщення. На сесії Ржищівської міської ради VII скликання одним із головних проєктів рішень було питання про необхідність повернення громаді міста старого будинку культури. Тоді ж було створено комісію з розгляду питання законності аукціону, відновлення порушених прав та інтересів громади під час продажу.

Ось як тоді окреслила стан справ щодо цього об’єкту нерухомості Крістіна Іванівна: «Кому у кишеню пішли кошти за те, щоб обікрасти громаду та практично «подарувати» будівлю у центрі міста?! Обіцяю ржищівчанам повернути старий будинок культури у громаду!

Трохи більш як 250 тисяч гривень - багато це чи мало? Я вам там скажу: якщо хтось із вас побачить за такі гроші в центрі будь-якого міста будівлю такого плану, будь ласка, негайно про це повідомте! Адже дуже цікаво подивитись на те диво, яке можна придбати за такі мізерні кошти! В найбіднішому селі хата буде коштувати набагато дорожче, ніж будинок у центрі Ржищева, який колишня влада хотіла віддати за безцінь!».

Навряд чи вдалося б повернули старий будинок культури у власність громади, якби проплату було здійснено. Враховуючи, що покупцю залишалося тільки заплатити кошти - і все, але він їх не заплатив. Тому версія про те, що покупець був підставною особою має підґрунтя: він взяв участь в аукціоні й придбав будівлю на чиєсь прохання, а плату не вніс, бо чекав грошей. Питання — для кого? Мабуть, для того, хто свого часу прибрав до рук і базу олімпійського резерву й багато іншого майна громади...

Простіше кажучи, цю будівлю просто намагалися вкрасти громади й хтось дуже хотів нажитися на цьому потенційному продажу. «Тоді ми почали негайно і ретельно розбиратися з питанням правомірності проведення аукціону та причинами невиконання зобов’язань.

Нерухомість, земельні ділянки  – це наш золотий резерв, який дає можливість отримувати надходження у бюджет громади. Віддати за безцінь – ні в кому разі», - запевнила всіх присутніх на сесії Крістіна Чорненька.

Порядок продажу майна комунальної власності здійснюється відповідно до Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)». Згідно з ст. 23 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» право власності на майно підтверджується договором купівлі-продажу, який укладається між покупцем та уповноваженим представником відповідного органу приватизації, а також актом приймання-передачі зазначеного майна. У разі придбання об'єкта на аукціоні, за конкурсом договір купівлі-продажу між покупцем і продавцем укладається не пізніше як у п'ятиденний термін з дня затвердження органом приватизації результатів аукціону, конкурсу. Згідно з ст. 22 вказаного Закону право володіння, користування і розпорядження об'єктом переходить до покупця після сплати в повному обсязі ціни продажу об'єкта приватизації.

У разі якщо об’єктом є нерухоме майно, право власності на нього переходить до покупця після державної реєстрації в установленому законом порядку права власності на придбаний об’єкт, яка здійснюється після сплати у повному обсязі ціни продажу об’єкта.

Проте, договір купівлі-продажу будинку культури не був укладений і кошти за придбане майно не надійшли до місцевого бюджету. У лютому 2016 року з метою подальшого відчуження повторно проводилась оцінка старого будинку культури й ринкова вартість станом на 31 січня 2016 року становила 264 тис. 240 грн з урахуванням ПДВ. Проте, жодних рішень щодо повторного продажу майна Ржищівською міською радою не приймалось.

Станом на 16.08.2016 року згідно з відомостями з Державного реєстру будинок культури було повернуто у власності територіальної громади м.Ржищів.

«Зараз завдяки аукціону будівлю вдалося продати за ціну майже втричі вищу від нормативно-правової оцінки. Тому сумніву у тому, що аукціон проведено прозоро й відкрито немає. Крім того, покупець заплатить всі необхідні податки й інші супутні витрати, а бюджет громади отримає 1 млн 440 тис. грн (з урахуванням податку на додану вартість). Тобто будівлю продано за максимально вигідною для громади ціною. Нарешті будівля буде приведена у належний стан і в центрі міста згодом буде сучасний об’єкт. Обличчя Ржищева зміниться, адже з часом ми приведемо до належного вигляду будівлі. Вже зараз ми працюємо над тим, щоб всі торгові точки встановлювали свої магазини, які мають сучасний зовнішній вигляд. Звісно, що роботи ще в цьому напрямку багато, але нас це не лякаємо — крок за кроком і Ржищів змінить своє обличчя. З нетерпінням чекаю часу, коли замість розваленої будівлі в центрі міста нас буде зустрічати новий торговий центр», - зазначив депутат Київської обласної ради Руслан Кузьменко.

«Дякую всім, хто брав участь у підготовці такої складної процедури. Для нас це було вперше, але приємно, що торги пройшли відкрито, чесно, з дотриманням усіх норм законодавства, не було жодних нарікань і зауважень. А це означає, що Ржищівський міськвиконком якісно підготував об’єкт до продажу. Прикро лише те, що деякі ржищівчани, які говорять, що треба розвивати місцевий бізнес і надавати перевагу місцевим – ніхто з них не взяв участь в аукціоні. Хоча про аукціон було повідомлено заздалегідь. Наголошую, що об’єкт офіційно продано, в подальшому його буде перепрофільовано і в центрі міста більше не буде стояти небезпечна аварійна будівля», - додав перший заступник міського голови Юрій Терещенко.

Редакція газети ""Ржищівський вінок"

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора