A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Обухівське РУ ГУ ДСНС України у Київській області нагадує правила пожежної безпеки

Дата: 05.08.2021 09:52
Кількість переглядів: 779

Пожежна безпека в магазині
Фото без описуВсі власники магазинів, хоча б раз стикалися з працівниками ДСНС які перевіряють пожежну безпеку того чи іншого об’єкту. А ось пройти перевірку без штрафів вдавалося одиницям.
Що ж повинно бути в магазині і яких умов потрібно дотримуватися, аби забезпечити збереження бізнесу і здоров'я людей, читайте в статті.

Забезпечення пожежної безпеки покладається на власника бізнесу. Якщо ви орендуєте приміщення, то в залежності від того, що написано в договорі оренди, відповідальним за пожежну безпеку буде або власник будівлі, або орендар.

 

Що повинно бути в магазині для проходження перевірки з пожежної безпеки?

Працівники ДСНС в першу чергу звертають увагу на:

  • наявність інструкції з пожежної безпеки;
  • як обладнані евакуаційні виходи;
  • хто є відповідальним за пожежну безпеку;
  • наявність табличок з телефоном пожежної служби та планом евакуації;
  • чи є куточок пожежної безпеки та що в ньому знаходиться;
  • чи є система пожежогасіння та / або сигналізація.

Великі магазини повинні бути обладнані пожежною сигналізацією або системою пожежогасіння.

 

Якщо площа вашого магазину понад 200 м² необхідно встановити повну систему пожежогасіння, це означає, що в кожній кімнаті має бути мінімум два датчики плюс по одному датчику в кожній приміряльній, якщо висота перегородок досягає стелі.

Якщо площа магазина понад 200 м², вам необхідно подбати про наявність двох евакуаційних виходів. Ширина виходу повинна бути не менше 1,2 метра. Вогнетривкі двері повинні бути виготовлена ??з металу й обладнані системою відкривання.

Якщо в магазині на вхід / вихід встановлені двері з автоматичною системою відкривання або які обертаються по колу, необхідно окремо встановити звичайні двері, що відкриваються назовні. В цілому, всі двері повинні відкриватися від себе.

Приймати товар через евакуаційний вхід можна тільки в тих у випадках, коли магазин закритий і в ньому немає відвідувачів. Евакуаційні виходи завжди повинні бути вільні та не захаращені.

Якщо в будівлі один евакуаційний вихід, тоді в ній можуть перебувати не більше 50 осіб одночасно.

Якщо в будівлі два і більше поверхи, а кількість осіб на одному поверсі 25 і більше, то необхідно розмістити плани евакуації.

Для будівельних магазинів і тих, хто торгує легкозаймистими товарами, є додаткові вимоги: такі товари можна продавати в приміщеннях, де є вікна або шахта димовидалення. Розташовувати такі товари можна на відстані мінімум 4 метри від виходів, шляхів евакуації та сходів. Відстань між прилавками й стендами має бути не менше 0,9 метра. Заборонено торгувати такими товарами у скляній тарі, об'ємом понад 1 літр.

Якщо ваш магазин знаходиться в окремій будівлі, тоді ви повинні стежити ще й за прилеглою до нього територією. Це означає, що шляхи для під'їзду пожежної техніки повинні бути вільні.

Якщо ваш магазин знаходиться на цокольному поверсі житлового будинку, то вам заборонено торгувати легкозаймистими товарами та піротехнікою. Для магазинів площею до 200 м², допускається установка тільки пожежної сигналізації, а ось якщо магазин знаходиться на першому поверсі житлового будинку, то необхідно встановити систему пожежогасіння незалежно від площі.

Що повинні вміти продавці?

Не залежно від того якої площі магазин, скільки в ньому працює людей або чим торгує, всі продавці повинні пройти інструктаж з правил пожежної безпеки при прийнятті на роботу. Надалі оновлювати знання потрібно 2 рази в рік.

Продавці повинні:

  • знати порядок дій при пожежі;
  • вміти користуватися вогнегасниками;
  • знати де знаходяться евакуаційні виходи.

Що повинно бути в куточку протипожежної безпеки?

У куточку повинні знаходитися:

  • схема будівлі з зазначенням евакуаційних виходів;
  • інструкція в якій розписано план дій під час пожежі;
  • телефон протипожежної служби;
  • правила користування вогнегасником та іншими протипожежними засобами;
  • рекомендації з надання першої медичної допомоги;
  • схема розташування засобів пожежогасіння;
  • заходи запобігання виникнення пожеж.

Скільки вогнегасників повинно бути в магазині?

Кількість вогнегасників розраховується залежно від площі магазину і того, чим торгує магазин (чи є в ньому легко займисті речовини).

В цілому для розрахунку використовують просту формулу: один кілограм гасячої речовини на 25 м² площі об'єкта. Якщо в магазині встановлена ??система пожежогасіння, то можна встановлювати половину від необхідних вогнегасників.

Вогнегасники розміщують на підлозі або на стіні, на висоті не більше 1,5 метра від підлоги. Вони повинні знаходитися на видному і доступному місці. Заборонено розміщувати поблизу батарей та іншого обладнання, що випромінює тепло.

Обухівське РУ ГУ ДСНС України у Київській області

 

Пожежна безпека в лісі

Щорічно лісові пожежі завдають непоправного збитку природі і державі. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняно-літній період. У вихідні й святкові дні ліс відвідує велика кількість людей, що призводить до різкого зростання джерел вогню.

Шановні громадяни ! Дотримуйтесь правил поведінки у лісі!

Утримуйтесь від розведення вогнища у лісі.

Якщо розпалити вогнище вкрай необхідно:

- розпалюйте вогнище, по можливості, на місці попереднього;

- місце розпалювання вогню розчищайте від сухої трави, листя, гілля та іншого лісового сміття, обкладіть це місце камінням або обсипте землею (піском);

- не залишайте вогнище без нагляду;

- коли залишаєте місце відпочинку, обов’язково заливайте вогнище водою або засипайте піском, переконайтесь, що вогонь повністю загашено;

- кинуті порожні пляшки, непогашені сірники, цигарки можуть стати причиною загорання сухої трави та, як наслідок, пожежі.

Категорично забороняється:

- підпалювати ліс аби подати сигнал про порятунок;

- підпалювати суху траву на галявинах у лісі та на землях, що межують з лісами.

Якщо ви опинилися в осередку пожежі:

- гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, збиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;

- будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас;

- особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину слою, що вигорів;

- після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію, лісову охорону та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.

Пам’ятайте, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас від біди і страждань, що приносять пожежі.

 

 

                                                        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора