A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Електронний лікарняний: запитання та відповіді

Дата: 06.08.2021 16:05
Кількість переглядів: 563

Електронний лікарняний: як його будуть оформляти та оплачувати.

Усі медичні установи України повністю перейдуть на електронні лікарняні з 1 вересня 2021 року. До цього діятиме перехідна модель: лікарі будуть формувати висновки про тимчасову непрацездатність в електронному вигляді, але пацієнти отримуватимуть на руки паперові листки. Пацієнтам більше не доведеться бігати в лікарню по паперовий листок непрацездатності, нести його на роботу, щоб зафіксувати факт тимчасової непрацездатності, а роботодавці зможуть уникнути паперової тяганини з Пенсійним фондом і Фондом соціального страхування в процесі оформлення своєму працівникові виплат за лікарняний.

Що таке електронний лікарняний і як його оформлятимуть

Електронний лікарняний – це документ, який підтверджує тимчасову непрацездатність працівника. Він зареєстрований в зазначеному МОЗ порядку і має індивідуальний номер в спеціальному реєстрі. Такий лікарняний є підставою для нарахування страхових виплат.

У плані оформлення для пацієнта мало що зміниться – щоб відкрити лікарняний потрібно буде прийти на прийом до лікаря. Лікар або призначить лікування, або направить до профільного фахівця.

Після особистого прийому сімейний лікар може відкрити електронний лікарняний. Для цього пацієнт повинен був зареєстрований в Реєстрі пацієнтів в електронній системі охорони здоров'я. В електронному лікарняному міститиметься така інформація:

  • номер запису в реєстрі;
  • посилання на запис про пацієнта у відповідному реєстрі системи охорони здоров'я;
  • посилання на запис про лікаря, який оформив медичний висновок у Реєстрі медичних працівників;
  • посилання на запис про суб'єкта господарювання в Реєстрі суб'єктів господарювання у галузі охорони здоров'я;
  • дата і час формування медичного висновку;
  • суть медичного висновку лікаря;
  • термін дії медичного висновку.

Також за потреби в е-лікарняний внесуть відомості про те, що тимчасова непрацездатність пов'язана з професійною діяльністю пацієнта. Також можна зробити позначку про реєстрацію непрацездатності, яка виникла за кордоном.

Після реєстрації лікарняного пацієнтові можуть видати повідомлення про реєстрацію листка непрацездатності у паперовій формі. У день відкриття лікарняного буде проінформований Пенсійний фонд, повідомлення також отримає роботодавець в своєму електронному кабінеті.

Якщо пацієнт одужає в установлений лікарем термін, то електронний лікарняний закриється автоматично. А ось для продовження лікарняного доведеться знову йти до лікаря.

Як будуть оплачувати електронні лікарняні

Електронний лікарняний є підставою для:

  • звільнення від виконання роботи;
  • оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності;
  • призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Нараховувати компенсацію з тимчасової непрацездатності будуть протягом десяти днів з моменту закриття електронного лікарняного. Розмір виплат залишиться колишнім: від 50% до 100% середнього доходу застрахованої особи залежно від стажу, розмір допомоги з вагітності та пологах – 100% середнього доходу.

Алгоритм призначення виплат такий:

  • електронний лікарняний друкується або залишається в електронному вигляді в кадровій службі;
  • кадрова служба визначає страховий стаж застрахованої особи та кількість календарних днів непрацездатності, що підлягають оплаті за рахунок коштів роботодавця та Фонду соціального страхування України;
  • ці відомості передаються до комісії із соціального страхування підприємства (комісія продовжує свою роботу і зберігає весь обсяг функцій);
  • рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення комісія передає до підрозділу бухгалтерії підприємства;
  • бухгалтерія робить розрахунок матеріального забезпечення на підставі електронної лікарняного та рішення комісії;
  • заповнюється заява-розрахунок і подається до відділення Фонду за місцем обліку.

Як роботодавець зможе перевірити е-лікарняний співробітників

Працівник повинен будь-яким способом повідомити свого роботодавця про відкриття електронного лікарняного.

Щоби перевірити е-лікарняний, роботодавець або бухгалтер підприємства має зайти на портал Пенсійного фонду і за допомогою електронного підпису зайти в кабінет. В електронному кабінеті, в розділі «Електронний реєстр листків непрацездатності» можна буде отримати інформацію за допомогою податкового номеру фізичної особи працівника.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора