A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 13.09.2021 08:24
Кількість переглядів: 511

Зустрічі з матерями загиблих учасників АТО/ООС.

Фото без опису9 вересня 2021 року начальник ВОГ №10 ГУ ПФУ у Київській області Віта Заїка, заступник начальника Оксана Черненко та головний спеціаліст Світлана Мосейчук    зустрілись з  матерями загиблих учасників АТО :  Путаненко Любов'ю Іванівною (с. Кузьминці), Гладченко Любов'ю Володимирівною (с.Панікарча), Чухрай Надією Іванівною (с.Черняхів) та Слободяник Людмилою Михайлівною (м.Миронівка)

Представники ПФУ поцікавились питаннями, які виникають у матерів  учасників АТО,  розповіли про аспекти пенсійного забезпечення учасників АТО/ООС та членів сімей військовослужбовців, загиблих під час проведення антитерористичної операції та надали роз’яснення щодо умов і порядку виплати пенсії у разі втрати годувальника.

Під кінець зустрічей фахівці Фонду побажали жінкам здоров’я, щастя, любові від рідних і близьких людей та мирного неба над головою.

 

Про правила пенсійного забезпечення працівників освіти.

Фото без описуВчителям, іншим працівникам закладів освіти пенсії призначаються згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».  

 Пенсія за віком призначається після досягнення пенсійного віку (від 60 до 65 років залежно від тривалості набутого страхового стажу).

 Після досягнення віку 60 років призначаються пенсії особам, які на час досягнення такого віку у 2021 році набули страховий стаж не менше 28 років.

 При цьому, якщо особі раніше не призначалась пенсія іншого виду (наприклад, по інвалідності або за вислугу років), така особа має право на отримання  грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій за умови, що:

-на день досягнення пенсійного віку працівник освіти працює в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років,

-має страховий стаж чоловік – 35 років, жінка – 30 років в закладах державної або комунальної форми власності на посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років.

 До настання віку, що дає право на пенсію за віком, працівникам освіти може бути призначена пенсія за вислугу років.

 Така пенсія призначається незалежно від віку за наявності вислуги років на відповідних посадах не менше як:

-25 років станом на 01 квітня 2015 року,

-25 років 6 місяців станом на 01 січня 2016 року,

-26 років 6 місяців станом на 11 жовтня 2017 року.

 Перелік закладів, установ та посад, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів України 04.11.1993 № 909  «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років».

  

До вислуги років враховується, зокрема, робота: 

в загальноосвітніх навчальних закладах на посадах вчителів, викладачів, вихователів, директорів та інших,

в дошкільних навчальних закладах на посадах вихователів, музичних керівників, директорів (завідуючих) та інших,

в позашкільних навчальних закладах на посадах художніх  керівників, керівників, завідуючих, директорів та їх заступників. 

 Робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених зазначеним Переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.

До страхового стажу на відповідних посадах, який дає право на виплату грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій, враховуються лише періоди роботи в державних і комунальних закладах.   

 Пенсія за вислугу років призначається за умови звільнення з посади, яка дає право на даний вид пенсії.

 За наявності підстав, працівнику освіти може бути призначено пенсію по інвалідності чи у зв’язку з втратою годувальника.

 За наявності права на різні види пенсії, призначається один із цих видів – за вибором особи.

 Розмір призначеної пенсії визначається з урахуванням всього набутого страхового стажу (незалежно від установи та посади, на якій набуто цей стаж) та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески (за всі періоди страхового стажу з 01.07.2000 або (за бажанням особи) додатково враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року).

 

 

 

Електронна трудова книжка – цифровий аналог паперового документу.

Фото без описуНа вебпорталі  електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov/ua) діє сучасний  сервіс  «Електронна  трудова книжка».  Він дозволяє подавати скановані копії паперових трудових книжок, інших документів, які підтверджують трудову діяльність працівника, підписані кваліфікованим електронним підписом. Впровадження електронної трудової книжки є передумовою для подальшої реалізації автоматичного призначення пенсії (без додаткового звернення) за фактом настання пенсійного віку.

Скановані копії паперових трудових книжок можуть подаватися роботодавцем або особисто працівником. У «Електронній трудовій книжці» відображається інформація про всі трудові відносини працівника з 01 липня 2000 року, а в деяких випадках з 01 січня 1998 року, за даними звітних відомостей роботодавця.

Це зручний сервіс, який дозволяє отримати  детальну інформацію про свою трудову діяльність, а також про сплачені страхові внески. Відомості про трудову діяльність обліковуються у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. У разі втрати паперової трудової книжки не потрібно витрачати час на відновлення даних, адже вони будуть збережені в електронному форматі. 

 

Електронні листки непрацездатності з 1 вересня 2021 року.

Фото без описуУсі медичні установи України повністю переходять на електронні  лікарняні з 1 вересня 2021 року. Це документ  в електронній формі, який приходить на заміну паперовому. Перехід від листків непрацездатності на паперових носіях до електронних розпочато з  1 червня 2021 року та відбувався  поступово.

На підставі медичного висновку лікаря в Електронному реєстрі листків непрацездатності формується  запис з унікальним номером – єдиний реєстраційний  номер листка непрацездатності. Такий лікарняний є підставою для нарахування страхових виплат.

Можливість отримати інформацію про електронний листок непрацездатності страхувальник (роботодавець) має на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov/ua). Також,  отримати інформацію стосовно е-лікарняного може і застрахована особа (працівник), але через свій особистий кабінет на вебпорталі Пенсійного фонду.

При необхідності працівник або роботодавець може отримати інформацію в електронній формі на порталі Пенсійного фонду або в паперовій формі у вигляді  витягу з Реєстру за усним зверненням  до територіальних органів Пенсійного фонду України.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора