A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

РАДА ВЕТЕРАНІВ РЖИЩІВСЬКОЇ ГРОМАДИ ПРОВЕЛА РОЗШИРЕНЕ ЗАСІДАННЯ

Дата: 09.09.2021 13:26
Кількість переглядів: 467

Фото без опису8 вересня відбулося розширене засідання Ради ветеранів Ржищівської ТГ, в якому взяли участь голова Ржищівської громади Крістіна Чорненька, директор Ржищівського центру ПМСД Яна Тихомирова, її заступник Любов Апостол, начальник УСЗН Наталія Плоска, директор Терцентру Людмила Степанова.

Голова Ради ветеранів Ржищівської ТГ Лариса Моргун розпочала збори, зазначивши, що за час жорсткого карантину, поки Рада ветеранів не могла збирати збори, у громаді відбулося багато подій та нововведень. «Є зміни і в медицині, і в соціальній сфері, і в житті громади. Тому сьогодні ми запросили керівників тих галузей, які найбільш дотичні до людей поважного віку», - пояснила Лариса Миколаївна.

Крістіна Чорненька розповіла про життя громади після остаточного об’єднання, про проведену роботу з прийняттям на баланс закладів приєднаних сіл, оформлення документації працівників цих закладів, передачі на баланс Ржищівської міської ради майна. Вона зазначила, що не все в цій роботі проходило гладко – деякі сільські ради прийшли з боргами, а в деяких майно громади роздавали як «з молотка» - у Стайках в селі навіть не лишилося приміщення сільської ради, яке пішло в приватні руки, а з рахунків сільської ради кошти якимось чином перераховувалися на рахунки приватних осіб. «Але ми прагнемо відновити справедливість, а тому звертаємося у правоохоронні органи і сподіваємося, що Закон, який має захищати правду, таки поверне все у власність громади», - підсумувала це питання Крістіна Іванівна.

Очільниця Ржищівської ТГ розповіла присутнім про перші кроки громади, до складу якої цього року увійшло 23 села на чолі з містом Ржищевом, про реорганізацію медичної сфери, організацію освітнього процесу, харчування та підвезення школярів, надання адміністративних послуг у громаді, інвентаризацію земельних ділянок та налагодження співпраці з фермерськими господарствами, роботу над тим, щоб громада отримувала усі необхідні податки з оренди землі, адже в деяких селах йдуть колосальні втрати.

Крістіна Іванівна детально зупинилася на питанні медицини: «Ми зіткнулися з тим, що держава поставила перед медичними закладати високі вимоги, які невеликим лікарням виконати та отримати державне фінансування дуже складно. Цього року держава остаточно поставила нас перед фактом: коштів для вторинної ланки медицини не буде, якщо ці заклади не відповідають вимогам НСЗУ. Вимоги до закладів – нереальні, а тому, як ви бачите, багато лікарень в країні закриваються. Розуміючи, що така ситуація буде, ми завчасно почали готувати медичні заклади - Ржищівський центр ПМСД і Ржищівську міську лікарню – до об’єднання. Таким чином нас вдалося зберегти медичну послугу для наших людей. Але при цьому, державне фінансування має йти лише на роботу сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів, амбулаторний пакет послуг та вузьких спеціалістів. Дитяче відділення, лабораторія і травмпункт, ФАПи і амбулаторії, молодший медичний персонал утримуються коштом місцевого бюджету. Через це нам треба було максимально збалансувати бюджет, довелося урізати деякі заплановані проєкти, відмовитися від втілення деяких нових проєктів – всі кошти йдуть на утримання медицини».

Навіть ті кошти, які мають надходити від НСЗУ за тими контрактами, які укладено, - не надходять з червня.

Окрім того, Крістіна Іванівна і члени Ради ветеранів обговорили можливість святкування Дня людей похилого віку в умовах карантину, якщо його буде посилено. Люди зверталися до очільниці громади з особистими питаннями у сфері ЖКГ.

Директор Ржищівського центру ПМСД Яна Тихомирова розповіла членам ради ветеранів про роботу медичної галузі у Ржищівській громаді.

«В нашій громаді відбулася реорганізація двох закладів охорони здоров’я: Ржищівську міську лікарню приєднано до Ржищівського міського центру медико-санітарної допомоги і я хочу показати вам як зараз працює наша медицина», - зазначила Яна Олександрівна.

Лікарі приймають пацієнтів за попереднім записом. Жителі, які не мають якісного зв’язку і не можуть записатися на прийом, можуть потрапити на прийом у порядку живої черги. Яна Олександрівна наголосила на тому, що зараз, коли знову зростає кількість хворих на коронавірус, бажано записуватися на прийом, щоб не чекати у черзі. Кожен, хто має декларацію з сімейним лікарем Ржищівського центру ПМСД може записатися на прийом у реєстратурі. Тут постійно перебуває два медичні реєстратори, які надають допомогу і консультують пацієнтів на початковому етапі. Звернувшись до реєстратора можна: записатися на прийом до лікаря, обрати собі сімейного лікаря і підписати декларацію, записатися до списку очікування на щеплення від коронавірусу, а також завірити печатками довідки, видані вашим сімейним лікарем. Додаткову інформацію ви можете дізнатися за телефонами реєстратури: (04573) 2-10-08, 2-12-04. За цими ж номерами ви можете записатися на прийом до свого сімейного лікаря чи до іншого спеціаліста, який працює в Ржищівському центрі ПМСД.

Яна Тихомирова зазначила, що постійно ведеться робота у напрямку залучення нових спеціалістів: у червні на роботу у Піївську амбулаторію прийшла працювати новий сімейний лікар Ольга Вільчинська, в Ржищеві з серпня працює новий лікар-ренгенолог Анастасія Васянович, ще раніше почав працювати новий хірург Костянтин Пікулік, а також тривають переговори з іншими вузькими спеціалістами. Також торік депутату Київської обласної ради Руслану Кузьменку через обласний бюджет вдалося збільшити суму дотації, завдяки чому вдалося придбати УЗД-обладнання. Новий апарат УЗД має декілька доплерів і його можна застосовувати для діагностики різних органів.

Яна Олександрівна детально розповіла про роботу Ржищівського центру ПМСД та про медичні послуги, які жителі громади можуть тут отримати.

У хірургічному кабінеті позмінно працюють два лікарі. Їх графік роботи ви можете уточнити у реєстратурі за номером 2-10-08, 2-12-04 та тут же записатися на прийом до хірурга. Якщо людина потребує огляду лікаря-хірурга, але маломобільна і не може самостійно прийти в поліклініку, то Костянтин Пікулік виїжджає до пацієнта додому. Центр ПМСД надає лікарю для цього службовий автомобіль.

У кабінеті температурних хворих медичну допомогу можуть отримати всі, хто має ознаки ГРВІ та коронавірусу. До цього кабінету обладнано окремий вхід, щоб пацієнти з симптомами ГРВІ не перетиналися з відвідувачами поліклініки та пацієнтами з хронічними захворюваннями. Кабінет відокремлено спеціально, щоб зменшити ризик розповсюдження коронавірусу.

У денному стаціонарі можна отримати ті послуги, які раніше пацієнти отримували у терапевтичному відділенні. Цей кабінет працює з понеділка до п’ятниці з 08:00 до 15:00. Тут хворі можуть отримати планове лікування, яке призначає сімейний лікар або вузький спеціаліст.

Щоденно необхідне лікування у денному стаціонарі отримують більше ніж двадцять жителів громади. Для зручності пацієнтів, розмежовано чоловічі та жіночі палати, а ще медсестра денного стаціонару розмежовує пацієнтів у часі для уникнення скупченості людей. Кожен пацієнт приходить на призначений час і отримує своє лікування.

У стоматологічному кабінеті працює лікар-стоматолог Петро Реміз. Він надає допомогу усім пацієнтам, які до нього звертаються. Нагадаємо, що до лікаря-стоматолога можна звернутися без направлення сімейного лікаря, але бажано записатися на прийом у реєстратурі. Тоді лікарю буде легше спланувати робочий час і це, знову ж таки, допоможе уникнути скупченню великої кількості людей в одному приміщенні.

Кабінет УЗ-діагностики працює по парних числах з 11:30 до 14:00, а по не парних з 09:00 до 12:00. Запис до лікаря на УЗ-діагностику проводиться в реєстратурі або ж у гінекологічному кабінеті. Безкоштовно отримати послугу можна за направленням сімейного лікаря Ржищівського центру ПМСД.

У гінекологічному кабінеті проводить прийом акушер-гінеколог, що спостерігає за вагітними. Крім того, пацієнткам тут можуть зробити кольпоскопію, цитологічні мазки та інші дослідження. Записатися на прийом можна у реєстратурі.

У Ржищівському центрі ПМСД працює два сімейних лікарі і два лікаря-терапевта. Графік роботи вашого лікаря ви можете уточнити у реєстратурі за номером 2-10-08, 2-12-04. Записатися на прийом до свого лікаря ви також можете, звернувшись до реєстратури.

Яна Олександрівна підсумувала, що у штатному режимі працює і дитяче відділення, й пункт невідкладної допомоги (травмпункт), й лабораторія, й інші спеціалісти.

Вона закликала присутніх на засіданні вакцинуватися від коронавірусу. «На початку жовтня прогнозують новий пік захворюваності, а тому я прошу вас – захистіть себе. Адже щеплення, якщо не 100% захистить вас від COVID-19, то значно полегшить перебіг хвороби. Ваш організм уже буде навчений боротися з вірусом», - пояснила Яна Олександрівна.

Щепитись від COVID-19 можуть всі охочі віком від 18 років. Вакцинація є безоплатною. За вакцини платить держава та донори. Оплату роботи мобільних команд, які проводять щеплення, здійснює Національна служба здоров’я. У Ржищеві щодня працює пункт щепелння, а тому захистити своє здоров’я – це реально!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора