Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 20.09.2021 10:20
Кількість переглядів: 336

Уряд ухвалив рішення про додаткові перерахунки пенсії у 2022 році.

Фото без опису15 вересня Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 963 “Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб у 2022 році та в подальшому”. 

Документом передбачено встановлення з 1 жовтня 2022 року щомісячної компенсаційної виплати пенсіонерам віком від 70 до 75 років у розмірі до 300 гривень. Пенсіонерам, які досягнуть віку 70 років після 1 жовтня 2022 року, компенсаційну виплату встановлять з дати досягнення такого віку. З 2023 року компенсаційна виплата щорічно має індексуватись. 

Окрім того, постанова передбачає встановлення з 1 жовтня 2022 року пенсіонерам старше 70 років, розмір пенсійної виплати яких не досягає 3000 гривень, додаткових гарантій: 

• за наявності страхового стажу не менше ніж 35 років у чоловіків і 30 років у жінок – доплати до 3000 гривень, 

• за наявності страхового стажу менше ніж 35 років у чоловіків і 30 років у жінок – доплати до розміру, пропорційного наявному страховому стажу. 

 При цьому у пенсіонерів, які мають необхідний страховий стаж (25 років чоловіки і 20 років жінки), пенсійна виплата не може бути менше: 

у пенсіонерів віком 80 років і більше – 2600 гривень, 

у пенсіонерів у віці 70-80 років – 2500 гривень. 

 З 1 грудня 2022 року пенсіонерам, яким не виповнилося 70 років та які отримують “трудову” пенсію в розмірі до 2500 гривень і не працюють, передбачено втановлення: 

• за наявності страхового стажу не менше ніж 35 років у чоловіків і 30 років у жінок – доплати до 2500 гривень, 

• за наявності страхового стажу менше ніж 35 років у чоловіків і 30 років у жінок – доплати до розміру, пропорційного наявному страховому стажу. 

 Працюючим пенсіонерам такі доплати встановлюються з дати звільнення з роботи. 

З текстом постанови можна ознайомитись за  посиланням:  https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-dodatkovij-socialnij-zahist-okrem-a963

 

СТРАХОВИЙ СТАЖ для пенсії, зарахування навчання у вищих навчальних закладах.

Фото без описуПри оформленні пенсії деякі претенденти стикаються з проблемою нестачі страхового стажу. Частково вирішити питання може зарахування в стаж періоду навчання у виші, але у цієї процедури є свої особливості.

У стаж при оформленні пенсії зараховуються роки у виші на денному навчанні в період до 1 січня 2004 року. Підтвердити термін навчання можна дипломом, а також приймаються довідки з архіву, посвідчення, свідоцтва.

Якщо претендент на пенсію отримував освіту вже після 1 січня 2004 року, то до страхового стажу цей період зараховується, тільки якщо людина сама платила за себе ЄСВ (єдиний соціальний внесок). Якщо ж ЄСВ не перераховувався, то страховий стаж за вказаний період можна докупити. Для цього Пенсійному фонду необхідно пред'явити документи, що підтверджують час навчання у виші на денній формі та заключити договір про добровільну участь у ДФС.

 

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ПРАЦЮЮЧИХ ПЕНСІОНЕРІВ
Фото без описуФото без описуВідповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», що затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1 (із змінами), у разі працевлаштування особа, якій призначена пенсія, зобов’язана протягом 10 днів надати органу, що призначає пенсію, довідку про прийняття на роботу.

У разі звільнення (припинення діяльності, пов'язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування) особа повідомляє орган Пенсійного фонду України про дату звільнення (припинення діяльності, пов'язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування) шляхом подання заяви та документів, що засвідчують відповідні відомості.

Принагідно повідомляємо, що відповідно до частини 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особи, які після призначення пенсії продовжували працювати, мають право на проведення перерахунку пенсії з урахуванням не менше як 24 місяця після призначення (попереднього перерахунку) пенсії чи не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора