Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Роз’яснення щодо зберігання насіннєвого матеріалу

Дата: 26.10.2021 18:50
Кількість переглядів: 445

Фото без описуЗавдання зберігання насіння - зберегти якість насіння від зби­рання до використання. Насіння, що закладається на зберігання, повинно мати високу життєздатність.   Погіршення якості насіння під час зберігання може відбуватися від самозігрівання, розвитку комах, кліщів, мікроорганізмів тощо.

  З моменту надходження насіння у сховище необхідно вести систематичне спостереження за його вологістю і температурою, за температурою і вологістю повітря, за зміною кольору насіння, його запаху, появою осередків самозігрівання та шкідників. Спостереження ведуть за кожною партією окремо. Особливо ретельний контроль встановлюють за партіями з підвищеним ступенем травмування, а також тими, формування і достигання яких відбувалося за несприятливих погодних умов.

    Основною причиною низької схожості насіння є високий вміст у ньому вологи. Підвищення вологості насіння посилює в ньому процеси дихання, створює сприятливі умови для діяльності мікроорганізмів і підвищення активності збудників хвороб і шкідників. Промерзання вологого зерна призводить до механічного пошкодження клітин, особливо в зародковій частині. Ослаблені зернини після сівби уражуються грибками і мікробами. Таке насіння або зовсім не проростає, або дає ослаблені сходи. Для тривалого зберігання слід використовувати насіння з во­логістю на 2-3% нижчою від критичної. Критична вологість насіння - це таке значення вологості насіння, при якому в насінні з'являється вільна волога, яка призводить до збільшення інтенсивності біохімічних процесів в насінні.

 Критична вологість насіння сільськогосподарських культур

Культура

Критична вологість%

Зернобобові, кормові бобові трави

15,0-16,0

Гречка

14,5-15,0

Пшениця, жито, ячмінь, злакові трави

14,5-15,0

Овес

13,9-14,5

Кукурудза (в зерні)

13,5-14,5

Просо

13,5-14,0

Соняшник

До 10

Овочеві

До 10

 

    Насіння яке має вологість вище критичної потребує сушіння. Відомо, що в сухій зерновій масі всі живі компоненти, крім шкід­ників та комах, перебувають в анабіотичному стані. Зберігання насіння сухим — основний засіб підтримання високої життєдіяльності насіння .  Сушать насіння 3 способами:

- Природне сушіння  вітром  і сонцем, яке застосовується для невеликих партій насіння у суху сонячну погоду.

- Активне вентилювання зовнішнім повітрям без підігріву застосовується, якщо зовнішнє повітря холодніше за насіння, а відносна вологість його не перевищує 75%. Повітря продувають через насип насіння. Необхідно подати на 1 м підлоги не менше 400 м повітря на годину.

  - Сушіння на зерносушарках значно прискорює процес, але більш небез­печне, ніж активне вентилювання. Воно вимагає уважного контролю за темпе­ратурою теплоносія і насіння.

     Низька температура в усіх ділянках маси насіння є показником її нормального стану і свідчить про кон­сервацію. Підвищення температури, що не відповідає змінам тем­ператури навколишнього середовища, свідчить про активацію фі­зіологічних процесів і початок самозігрівання. Тому потрібно одночас­но враховувати температуру повітря ззовні та всередині сховища. Позитивно впливає охолодження насіння, за умови що во­логість насіння на 2-3% нижча від критичної, яке  різко знижує інтенсивність всіх біологічних процесів у зерновій масі, пригнічує життєдіяльність мі­кроорганізмів. Насіння вважається охолодженим, якщо його температура коливається в межах від 0 до 10 °С. Температура в межах від 0 до 5 °С є найбільш сприятливою для зберігання насіння. Основний спосіб охолодження насіннєвої маси - активне вен­тилювання атмосферним повітрям. Надмірне охолодження може бути шкідливим для насіннєвого матеріалу, оскільки за наявності вільної вологи в насінні можлива втрата ним схожості вже при температурі -10-20 °С.

     Охолодження і підсушування насіння - ефективні заходи попередження появи шкідників, а водночас і пліснявих грибів. У деяких випадках добрі результати дає додаткове механічне очищення насіння. Але найбільш ефективним заходом знищення шкідників є газація (фумігація) насіння. Гризунів знищують отруєними принадами, рідше капканами.

    Нагадуємо, що кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей, а до закінчення терміну дії документу про якість, здійснити аналіз повторно.

 

 

 

 

Заступник начальника  відділу контролю в

сфері насінництва та розсадництва  

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                         Наталія ЛЕЩЕВА         

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора