Роз’яснення щодо зберігання насіннєвого матеріалу
Завдання зберігання насіння - зберегти якість насіння від збирання до використання. Насіння, що закладається на зберігання, повинно мати високу життєздатність. Погіршення якості насіння під час зберігання може відбуватися від самозігрівання, розвитку комах, кліщів, мікроорганізмів тощо.
З моменту надходження насіння у сховище необхідно вести систематичне спостереження за його вологістю і температурою, за температурою і вологістю повітря, за зміною кольору насіння, його запаху, появою осередків самозігрівання та шкідників. Спостереження ведуть за кожною партією окремо. Особливо ретельний контроль встановлюють за партіями з підвищеним ступенем травмування, а також тими, формування і достигання яких відбувалося за несприятливих погодних умов.
Основною причиною низької схожості насіння є високий вміст у ньому вологи. Підвищення вологості насіння посилює в ньому процеси дихання, створює сприятливі умови для діяльності мікроорганізмів і підвищення активності збудників хвороб і шкідників. Промерзання вологого зерна призводить до механічного пошкодження клітин, особливо в зародковій частині. Ослаблені зернини після сівби уражуються грибками і мікробами. Таке насіння або зовсім не проростає, або дає ослаблені сходи. Для тривалого зберігання слід використовувати насіння з вологістю на 2-3% нижчою від критичної. Критична вологість насіння - це таке значення вологості насіння, при якому в насінні з'являється вільна волога, яка призводить до збільшення інтенсивності біохімічних процесів в насінні.
Критична вологість насіння сільськогосподарських культур
Культура |
Критична вологість% |
Зернобобові, кормові бобові трави |
15,0-16,0 |
Гречка |
14,5-15,0 |
Пшениця, жито, ячмінь, злакові трави |
14,5-15,0 |
Овес |
13,9-14,5 |
Кукурудза (в зерні) |
13,5-14,5 |
Просо |
13,5-14,0 |
Соняшник |
До 10 |
Овочеві |
До 10 |
Насіння яке має вологість вище критичної потребує сушіння. Відомо, що в сухій зерновій масі всі живі компоненти, крім шкідників та комах, перебувають в анабіотичному стані. Зберігання насіння сухим — основний засіб підтримання високої життєдіяльності насіння . Сушать насіння 3 способами:
- Природне сушіння вітром і сонцем, яке застосовується для невеликих партій насіння у суху сонячну погоду.
- Активне вентилювання зовнішнім повітрям без підігріву застосовується, якщо зовнішнє повітря холодніше за насіння, а відносна вологість його не перевищує 75%. Повітря продувають через насип насіння. Необхідно подати на
- Сушіння на зерносушарках значно прискорює процес, але більш небезпечне, ніж активне вентилювання. Воно вимагає уважного контролю за температурою теплоносія і насіння.
Низька температура в усіх ділянках маси насіння є показником її нормального стану і свідчить про консервацію. Підвищення температури, що не відповідає змінам температури навколишнього середовища, свідчить про активацію фізіологічних процесів і початок самозігрівання. Тому потрібно одночасно враховувати температуру повітря ззовні та всередині сховища. Позитивно впливає охолодження насіння, за умови що вологість насіння на 2-3% нижча від критичної, яке різко знижує інтенсивність всіх біологічних процесів у зерновій масі, пригнічує життєдіяльність мікроорганізмів. Насіння вважається охолодженим, якщо його температура коливається в межах від 0 до 10 °С. Температура в межах від 0 до 5 °С є найбільш сприятливою для зберігання насіння. Основний спосіб охолодження насіннєвої маси - активне вентилювання атмосферним повітрям. Надмірне охолодження може бути шкідливим для насіннєвого матеріалу, оскільки за наявності вільної вологи в насінні можлива втрата ним схожості вже при температурі -10-20 °С.
Охолодження і підсушування насіння - ефективні заходи попередження появи шкідників, а водночас і пліснявих грибів. У деяких випадках добрі результати дає додаткове механічне очищення насіння. Але найбільш ефективним заходом знищення шкідників є газація (фумігація) насіння. Гризунів знищують отруєними принадами, рідше капканами.
Нагадуємо, що кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей, а до закінчення терміну дії документу про якість, здійснити аналіз повторно.
Заступник начальника відділу контролю в
сфері насінництва та розсадництва
ГУ Держпродспоживслужби в Київській області Наталія ЛЕЩЕВА