A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 22.11.2021 08:31
Кількість переглядів: 397

До уваги застрахованих осіб

Фото без описуЯкщо особа не має необхідного страхового стажу для призначення пенсії, але в її трудовій діяльності є періоди, коли вона працювала неповний робочий час, прийнята на роботу не з першого дня календарного місяця або звільнена не останнім днем, отримувала заробітну плату у розмірі, меншому за мінімальну, вона може здійснити доплату до мінімального страхового внеску за наведені періоди.

Відповідно до статті 24 Закону України № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсiйне страхування» страховий стаж – це перiод (строк), упродовж якого особа пiдлягає загальнообов’язковому державному пенсiйному страхуванню та за який щомiсяця сплачено страховi внески в сумi, не меншій, нiж мiнiмальний страховий внесок.

З 01 січня 2021 року страховий стаж, необхідний для призначення пенсії, складає 28 років та щороку збільшується на 1 рік. Наприклад: для тих, хто досягне пенсійного віку в 2022 році це 29 років, у 2023 році – 30 років і так до 2028 року, коли необхідний для призначення пенсії страховий стаж становитиме 35 років.

Особливо актуальним є питання зарахування страхового стажу приватним підприємцям, які у більшості періодів з 2004 по 2010 рік не мали обов’язку сплачувати мінімальний страховий внесок. Як наслідок, у таких осіб період підприємницької діяльності зараховано лише частково - пропорційно сплаченим внескам.

Порядок проведення такої доплати визначено роздiлом 15 «Інструкції про порядок обчислення i сплати страхувальниками та застрахованими особами внескiв на загальнообов’язкове державне пенсiйне страхування до Пенсiйного фонду України», затвердженої постановою правлiння Пенсiйного фонду України вiд 19.12.2003 р. № 21-1.

Доплата до мiнiмального страхового внеску за неповний мiсяць роботи провадиться застрахованою особою за її бажанням за даними персонiфiкованого облiку.

Органи Пенсiйного фонду розраховують суми внескiв, якi потрiбно доплатити, складають повідомлення-розрахунок, в якому розрахована сума доплати. У свою чергу, застрахована особа здійснює відповідну доплату протягом 10 календарних днів з дня отримання такого повідомлення  внеску, подає до органів Пенсійного фонду сама за себе відомості про суми доплат згідно з Додатком 30, який реєструється у підсистемі «Звернення».

Зміни до законодавства для “Чорнобильців”

Фото без описуПостановою  Кабінету Міністрів України від 01.09.2021 № 916  внесено зміни до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210.

Відповідно до зазначених змін розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначається у відсотках (залежно від кількості утриманців), зокрема, від мінімального розміру пенсії по інвалідності  годувальника, визначеного відповідно до  частини третьої статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (для І групи інвалідності  -  6000 гривень, для ІІ групи інвалідності  - 4800 гривень, для ІІІ групи інвалідності – 3700 гривень).

Мінімальний розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника для непрацездатних членів сім’ї    померлого годувальника, які були на його  утриманні, становить:

  • на одного непрацездатного члена сім’ї  - 50 відсотків пенсії по інвалідності померлого годувальника;
  • на двох і більше непрацездатних членів сім’ї – 100 відсотків інвалідності померлого годувальника, що розподіляються між ними рівними частинами.

 

Підвищення пенсійних виплат у 2022 році

Фото без опису15 вересня Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 963 “Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб у 2022 році та в подальшому”. 

            Документом передбачено встановлення з 1 жовтня 2022 року щомісячної компенсаційної виплати пенсіонерам віком від 70 до 75 років у розмірі до 300 гривень. Пенсіонерам, які досягнуть віку 70 років після 1 жовтня 2022 року, компенсаційну виплату встановлять з дати досягнення такого віку. З 2023 року компенсаційна виплата щорічно має індексуватись. 

            Окрім того, постанова передбачає встановлення з 1 жовтня 2022 року пенсіонерам старше 70 років, розмір пенсійної виплати яких не досягає 3000 гривень, додаткових гарантій: 

- за наявності страхового стажу не менше ніж 35 років у чоловіків і 30 років у жінок – доплати до 3000 гривень, 

- за наявності страхового стажу менше ніж 35 років у чоловіків і 30 років у жінок – доплати до розміру, пропорційного наявному страховому стажу. 

            При цьому у пенсіонерів, які мають необхідний страховий стаж (25 років чоловіки і 20 років жінки), пенсійна виплата не може бути менше: 

- у пенсіонерів віком 80 років і більше – 2600 гривень, 

- у пенсіонерів у віці 70-80 років – 2500 гривень. 

            З текстом постанови можна ознайомитись за посиланням https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-dodatkovij-socialnij-zahist-okrem-a963

 

Інформація для працюючих пенсіонерів.

Фото без описуВідповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», що затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1 (із змінами), у разі працевлаштування особа, якій призначена пенсія, зобов’язана протягом 10 днів надати органу, що призначає пенсію, довідку про прийняття на роботу.

У разі звільнення (припинення діяльності, пов'язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування) особа повідомляє орган Пенсійного фонду України про дату звільнення (припинення діяльності, пов'язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування) шляхом подання заяви та документів, що засвідчують відповідні відомості.

Принагідно повідомляємо, що відповідно до частини 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особи, які після призначення пенсії продовжували працювати, мають право на проведення перерахунку пенсії з урахуванням не менше як 24 місяця після призначення (попереднього перерахунку) пенсії чи не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

СТРАХОВИЙ СТАЖ для пенсії, зарахування навчання у вищих навчальних закладах.

При оформленні пенсії деякі претенденти стикаються з проблемою нестачі страхового стажу. Частково вирішити питання може зарахування в стаж періоду навчання у виші, але у цієї процедури є свої особливості. 

У стаж при оформленні пенсії зараховуються роки у виші на денному навчанні в період до 1 січня 2004 року. Підтвердити термін навчання можна дипломом, а також приймаються довідки з архіву, посвідчення, свідоцтва.

Якщо претендент на пенсію отримував освіту вже після 1 січня 2004року, то до страхового стажу цей період зараховується, тільки якщо людина сама платила за себе ЄСВ (єдиний соціальний внесок). Якщо ж ЄСВ не перераховувався, то страховий стаж за вказаний період можна докупити. Для цього Пенсійному фонду необхідно пред'явити документи, що підтверджують час навчання у виші на денній формі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора