A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 30.11.2021 14:02
Кількість переглядів: 467

Мобільний застосунок «Пенсійний фонд» – зручний спосіб доступу до особистого кабінету.
Раніше запис у трудовій книжці гарантував нарахування пенсії, а зараз головне – чи сплачувались при цьому страхові внески. Зазвичай, це робить роботодавець. Проте бувають випадки, коли цього не відбувається і тоді трудовий стаж людині нараховується, але на пенсії це мало позначиться.

Важливо знати, що з 1 січня 2004 року запис в трудовій книжці не є підставою для автоматичного зарахування певного періоду трудової діяльності до страхового стажу. До пенсії зараховується лише той період, за який були сплачені страхові внески за працівника. Саме страховий стаж враховуватиметься при нарахуванні пенсії та наданні допомоги з тимчасової втрати працездатності, безробіття.

Кожен працівник може самостійно перевірити чи сплачує роботодавець за нього страхові внески та який період роботи зарахують до його страхового стажу. Для цього можна скористатись порталом електронних послуг Пенсійного фонду (https://portal.pfu.gov.ua) або мобільним застосунком «Пенсійний фонд».

Мобільний застосунок «Пенсійний фонд» забезпечує доступ до особистого кабінету на вебпорталі електронних послуг. За його допомогою можна:

  • заяву на призначення або перерахунок пенсії, що передбачає подання документів для призначення пенсії виключно в електронному вигляді;
  • анкету-заяву на автоматичне призначення пенсії;
  • заяву на оформлення пенсійного посвідчення;
  • дані для внесення змін до пенсійної справи;
  • та завантажити до мобільного пристрою електронні документи з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, які доступні в особистому кабінеті;
  • відомості з Реєстру застрахованих осіб (анкетні дані, надана роботодавцем (страхувальником) інформацію про заробітну плату, сплачені на користь особи страхові внески, набутий страховий стаж) та з електронної пенсійної справи (для пенсіонерів);
  • та переглядати повідомлення від Пенсійного фонду України, відстежувати стан опрацювання звернень до Пенсійного фонду України.

Для встановлення застосунку потрібен мобільний телефон або планшет із підключенням до мережі Інтернет і виконання декількох нескладних кроків.

Зверніть увагу, що версії мобільного застосунку для пристроїв з операційними системами Android та IOS розміщені в Google Play та AppStore відповідно. Натиснувши опцію «установити», абсолютно безкоштовно встановиться застосунок на телефон.

Відкривши мобільний застосунок, буде запропоновано обрати варіанти входу в особистий кабінет.

Є кілька способів входу:

  1. За кваліфікованим електронним підписом. Для цього КЕП необхідно зберегти у вашому смартфоні, використавши шнур USB, Bluetooth,  електронну пошту, віртуальний диск Google та ін. Далі потрібно із запропонованого переліку вибрати акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК), що видав електронний ключ, і залишити позначку, ким ви є: «фізичною» або «юридичною» особою.
  2. За GovID:

       за допомогою BankID – для ідентифікації особи через українські банки онлайн. Натискаєте «НБУ», далі із запропоновано переліку банків обираєте банк, у якому ви обслуговуєтесь, та проходите    покрокову ідентифікацію своєї особи згідно з інструкціями банку;

      за допомогою  MobileID – для абонентів Vodafone, Kyivstar, Lifecell. Для цього  необхідно в магазинах вашого мобільного оператора з’ясувати інформацію щодо можливості обміну SIM-карти на нову, яка підтримує технологію Mobile ID, та активувати дану послугу.  

  1. За допомогою реєстрації. Для цього потрібне особисте відвідування Пенсійного фонду, де вам видадуть логін і пароль. Сьогодні це можна зробити за попереднім записом на прийом до спеціалістів сервісних центрів.

Після процедури реєстрації відкривається перелік послуг, які можливо отримати через мобільний застосунок «Пенсійний фонд».

Користуйтеся сучасними сервісами – це зручно та швидко!

 

“Школа майбутнього пенсіонера” у сервісному центрі.
Заняття у “Школі майбутнього пенсіонера” – слушна нагода підготуватися до виходу на пенсію заздалегідь. Цього разу “учнями” стали кагарличани, які 29 листопада 2021 року  звернулися до відділу обслуговування громадян №10 (сервісний центр) ГУ ПФУ у Київській області.

 Фахівці сервісного центру надали громадянам детальні роз'яснення,  які документи потрібні для оформлення на пенсію, скільки стажу необхідно мати, якими є терміни звернення та опрацювання заяви про призначення пенсії. Також розповіли про інноваційну послугу Пенсійного фонду України – автоматичне призначення пенсії, та детально роз’яснили, що скористатися даною послугою можна дистанційно – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, а також безпосередньо під час візиту до сервісного центру.

Відвідувачі отримали вичерпну інформацію стосовно послуг Пенсійного фонду та дізналися як зареєструватися на порталі.

Переваги виплати пенсій через банківські установи!

Виплата пенсії через банківські установи має ряд переваг як для пенсіонерів так і для пенсійної системи в цілому, а саме:

  • зарахування коштів на пенсійні рахунки відбувається не пізніше наступного банківського дня після проведення фінансування;
  • пенсіонер, відкривши пенсійний рахунок, може одержати пенсію в будь який зручний для нього час через мережу банкоматів або в будь якому відділенні уповноваженого банку на всій території України;
  • з поточного пенсійного рахунку можна зняти як усю зараховану суму, так і її частину, а на залишок коштів банк нарахує відповідні відсотки, і таким чином, у кожного пенсіонера з’являється можливість одержати невеликий додатковий дохід;
  • за допомогою банківської платіжної картки можна сплатити за комунальні послуги, купити ліки та розрахуватися за товари в магазинах, тощо;
  • відкриття і обслуговування пенсійних рахунків – безкоштовне;
  • у разі від’їзду на лікування або відпочинок не виникає необхідність брати з собою значну суму коштів готівкою.
  • вигідно отримувати пенсію через банк працюючим пенсіонерам, оскільки більшість з них отримують заробітну плату саме через банківську установу.

Банківські установи цікаві ще й тим, що тут можна не тільки зберігати кошти, а й примножувати їх, відкривши «пенсійний депозит».

Депозити для пенсіонерів, як правило, відрізняються від звичайних депозитів та мають певні переваги:

  • по вкладу діє більш вигідна процентна ставка;
  • максимально зручні умови для користування депозитом (поповнення, часткове зняття, розірвання довгострокового договору);
  • мінімальний внесок на депозит.

Здійснення виплати пенсій через банківські платіжні картки не тільки відкриває для літньої людини нові можливості щодо комплексного обслуговування, але й економить її вільний час.

Для одержання пенсійної виплати через банківську установу, необхідно відкрити рахунок в банку і подати до ПФУ відповідну заяву.

В будь-який час пенсіонер має право відмовитись від послуг одного банку і скористатись послугами іншого.

Ще раз про добровільну участь.

Серед актуальних питань у пенсійному забезпеченні є поняття страхового стажу та його обчислення.

Почнемо з самого поняття «страховий стаж». Раніше, до 1 січня 2004 року, стаж вимірювався часом роботи і це був «трудовий стаж». Після зазначеної дати для розрахунку пенсії має значення період сплати страхових внесків.

Отже, «страховий стаж» – це період, протягом якого людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Обчислюється страховий стаж в місяцях, і той місяць (чи місяці), за який внески до Пенсійного фонду не сплачені, не включається до страхового стажу.

Тож зрозуміло, що людина, яка не працює (або працює неофіційно) і не сплачує внески, – не набуває страхового стажу. І за цей період у персональній обліковій картці в системі персоніфікованого обліку дані для обчислення пенсії будуть відсутні.

Пам’ятайте, що формула розрахунку пенсій встановлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувались страхові внески.

Тепер розглянемо, чи існує можливість, не перебуваючи у трудових відносинах, заробити собі страховий стаж? У такому випадку можна взяти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Давайте детально розберемось хто має право укладати договір на добровільну участь у такій системі, до яких служб звертатись для укладання відповідного договору, скільки сплачувати, щоб Пенсійним фондом страховий стаж був зарахований.

У Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено коло осіб, які мають право приєднатися до зазначеної системи.

Платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, є:

  • члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, що підлягають страхуванню;

Увага! Йдеться про всі види соціального страхування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (одночасно на пенсійне, на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

  • особи, зокрема, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;

Увага! При цьому повинні одночасно виконуватися три такі умови:

  • згадані особи досягли 16-річного віку;
  • вони не перебувають у трудових відносинах із роботодавцями-страхувальниками;
  • вони не є платниками єдиного внеску як фізичні особи-підприємці чи особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, або як члени фермерського господарства.

Для укладення договору про добровільну участь необхідно звернутись до податкових органів за місцем свого проживання та подати заяву за встановленою формою, копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номера; трудової книжки (у разі наявності); документа, що посвідчує особу.

З особою, яка подала заяву, органом Державної податкової служби України в термін не пізніше, ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви, укладається Договір про добровільну участь за типовою формою на термін не менше одного року з обов’язковою сплатою єдиного внеску у сумі, що в розрахунку на місяць повинна бути не менше за мінімальний страховий внесок.

Мінімальний страховий внесок з 1 грудня 2021 року становить 1430 грн (із розрахунку мінімальної заробітної плати 6500 грн та розміру єдиного внеску 22%).

Сплачувати можна і більшу суму, але вона не повинна перевищувати максимальну величину єдиного внеску, тобто, сплачувати потрібно не більше 21450 грн на місяць (із розрахунку 97500 грн х 22% на місяць з грудня 2021 року).

Зазначена інформація обліковується у карточці застрахованої особи і тоді орган Пенсійного фонду призначає пенсію з урахуванням сплати.

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути менше за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 (1430 грн х 2 = 2860 грн)

Нагадуємо, що перевіряти дані про страховий стаж та розмір заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, можна дистанційно, через вебпортал Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора