A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 10.12.2021 13:55
Кількість переглядів: 515

Фото без описуЯкщо не виходить створити е-лікарняний…
З 1 жовтня в Україні відбувся перехід до електронної форми листків непрацездатності, тобто на сьогодні лікарі формують лише е-лікарняні.

Як формуються е-лікарняні?

Процес формування е-лікарняного заснований на інформаційній взаємодії інформаційних ресурсів закладів охорони здоров’я та Пенсійного фонду України.

Найпоширеніша помилка – неактуальні дані

Повідомлення про помилку “Особа відсутня у Реєстрі застрахованих осіб” зумовлене невідповідністю персональних даних особи, яка звернулась до лікаря, та відомостей про неї у Реєстрі застрахованих осіб.

Найчастіше це виникає при зміні прізвища особою, та відповідно, після отримання нового паспорта (нова серія та номер паспорта).

Як актуалізувати свої дані?

З метою актуалізації своїх персональних даних громадяни повинні подати до територіального органу Пенсійного фонду України особисто (або через представника) Анкету застрахованої особи і документи, що ідентифікують та підтверджують інформацію про особу.

Також є можливість надати Анкету засобами вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

Важливо!

Своєчасне повідомлення про зміни у персональних даних особи дозволить своєчасно отримати електронний листок непрацездатності та виплати від роботодавця та Фонду соціального страхування.

 

  •  

Який банк краще вибрати для отримання пенсії?

Фото без опису     Для когось раніше, а для когось пізніше настає день, коли час отримувати пенсію від держави. На сьогоднішній день пенсіонерам не треба стояти в чергах в касах, пенсію можна отримувати через банк шляхом відкриття карткового рахунку. Але в умовах, коли в країні працює велика кількість банків, не так і просто розібратися, який банк пропонує кращі умови.

Визначаючись у виборі банку, в якому ви будете отримувати свою пенсію, найпростіше зупинитися на тій установі, чиє відділення знаходиться ближче всього до вашого будинку. Цей фактор, звичайно, важливий, проте такий вибір не завжди може бути самим вигідним. Для того, щоб зробити оптимальний вибір, варто звернути увагу на такі нюанси.

Щорічно Пенсійний Фонд визначає перелік банків, які можуть надавати послуги по виплаті пенсій. Теоретично, Пенсійний Фонд вибирає для співпраці надійні банки з хорошими фінансовими показниками. Однак на практиці, перш ніж писати заяву про переведення вашої пенсії в банк, все одно варто переконатися в його надійності і на всяк випадок уточнити, чи він є учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб - адже гарантії Фонду поширюються і на кошти на пенсійному рахунку.

За умовами Пенсійного Фонду відкриття та обслуговування пенсійного рахунку в банку має бути безкоштовним, а саму пенсію банк повинен зараховувати на рахунок пенсіонера протягом одного операційного дня після перерахування її Пенсійним Фондом. У цьому сенсі умови всіх банків однакові. Але є і відмінності, на які можна орієнтуватися при виборі.

Перше, на що варто звернути увагу - це можливість відкриття пластикової картки до рахунку: деякі банки пропонують відкрити пенсійний рахунок без карти. В такому випадку вам доведеться щомісяця ходити у відділення і одержувати пенсію в касі або доручити це вашим близьким, оформивши на них довіреність. Такий варіант майже не відрізняється від отримання пенсії на пошті і не дає основних переваг обслуговування в банку, мова про які піде далі.

По-друге, потрібно врахувати кількість банкоматів банку у вашому місті, а також наявність банків-партнерів, у банкоматах яких ви зможете безкоштовно знімати готівку з картки. Адже комісія за зняття готівки в банкоматах інших банків може бути досить високою.

По-третє, поцікавтесь, за якою ставкою нараховуються відсотки на залишок коштів на рахунку. У цьому сенсі важливий не тільки розмір процентної ставки, але і порядок її нарахування.

Нарешті, зверніть увагу - чи пропонує банк можливість випуску додаткової картки для ваших родичів, а також яка вартість її випуску та обслуговування. Така послуга знадобиться пенсіонеру, який хоче уникнути походів в банк або до банкомату за готівкою. Багато банків надають додаткову карту безкоштовно.

Пенсійна карта може стати не тільки інструментом для отримання пенсії, але і приносити додаткові вигоди її власнику. Найпомітніша з них - це нарахування відсотків на залишок коштів: пенсійна карта несе в собі переваги ощадної карти.

Крім того, ви можете дати банку розпорядження регулярно здійснювати платежі з вашого пенсійного рахунку, оплачуючи таким чином комунальні та інші послуги, а також робити регулярні перекази на будь-який інший рахунок (якщо ваш банк надає таку послугу).

Ряд банків також пропонує знижки при розрахунку за допомогою пенсійної карти у компаніях-партнерах. Список таких компаній можна знайти на сайті самого банку.

В очікуванні пенсії не обов'язково ходити щодня до банкомату, щоб перевірити залишок на рахунку. Досить підключити послугу СМС-інформування - і при перерахуванні грошей на пенсійну картку ви відразу про це дізнаєтеся: вам прийде повідомлення на особистий мобільний телефон. Така послуга доступна в більшості банків й обійдеться недорого.

Як правило, банки заявляють про підвищені ставки по депозитах для пенсіонерів. Деякі з них пропонують спеціальні пенсійні програми, інші - надбавку для пенсіонерів до ставки за звичайними депозитами.

      • банки зацікавлені в клієнтах-пенсіонерах?

Пенсіонери дійсно дуже приємний клієнт для банків ще з однієї причини. Як правило, це люди старого гарту і виховання, а значить дуже відповідальні і лояльні клієнти. Вони вчасно платять за рахунками, не порушують термінів оплати по кредитах, якщо такі є, не пускаються в авантюри і дотримуються всіх правил користування карткою.

 

Необхідність тривалості страхового стажу при призначенні пенсії за віком з 2022 року.

Фото без описуЗ кожним роком зростають вимоги щодо наявності страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, оскільки не лише вік, а й наявність необхідного страхового стажу є визначальним фактором для отримання пенсійної виплати.

У 2022 році щоб стати пенсіонером у віці 60 років, необхідно мати не менше 29 років страхового стажу (на рік більше, ніж було необхідно у 2021 році).

Також у 2022 році у разі відсутності необхідного страхового стажу після досягнення 60 років (не менше 29 років) українці можуть скористатися правом виходу на пенсію за віком по досягненню 63 – річного віку зі страховим стажем від 19 до 29 років та 65 – річного віку за наявності страхового стажу від 15 до 19 років.

Кожного наступного року необхідна тривалість страхового стажу зростатиме на один рік і починаючи з 1 січня 2028 року необхідний страховий стаж для призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років становитиме не менше 35 років.

 

Пенсійне забезпечення осіб з інвалідністю.

Фото без описуСтаттями 30-34 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено, що пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності за наявності необхідного страхового стажу, визначеного на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією, в залежності від встановленої групи інвалідності.

Необхідний страховий стаж для призначення пенсії по інвалідності

Для осіб з інвалідністю I групи:

до досягнення особою 25 років включно – 1 рік;

від 26 років до досягнення особою 28 років включно – 2 роки;

від 29 років до досягнення особою 31 року включно – 3 роки;

від 32 років до досягнення особою 34 років включно – 4 роки;

від 35 років до досягнення особою 37 років включно – 5 років;

від 38 років до досягнення особою 40 років включно – 6 років;

від 41 року до досягнення особою 43 років включно – 7 років;

від 44 років до досягнення особою 48 років включно – 8 років;

від 49 років до досягнення особою 53 років включно – 9 років;

від 54 років до досягнення особою 59 років включно – 10 років;

Для осіб з інвалідністю II та III груп.

до досягнення особою 23 років включно – 1 рік;

від 24 років до досягнення особою 26 років включно – 2 роки;

від 27 років до досягнення особою 28 років включно – 3 роки;

від 29 років до досягнення особою 31 року включно – 4 роки;

від 32 років до досягнення особою 33 років включно – 5 років;

від 34 років до досягнення особою 35 років включно – 6 років;

від 36 років до досягнення особою 37 років включно – 7 років;

від 38 років до досягнення особою 39 років включно – 8 років;

від 40 років до досягнення особою 42 років включно – 9 років;

від 43 років до досягнення особою 45 років включно – 10 років;

від 46 років до досягнення особою 48 років включно – 11 років;

від 49 років до досягнення особою 51 року включно – 12 років;

від 52 років до досягнення особою 55 років включно – 13 років;

від 56 років до досягнення особою 59 років включно – 14 років.

Незалежно від наявності страхового стажу

Пенсія по інвалідності незалежно від наявності страхового стажу  призначається,  якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби або внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності),  в особи, яка звернулася за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу.

Розміри пенсій

Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в розмірах: особам з інвалідністю I групи – 100 відсотків пенсії за віком; особам з інвалідністю II групи – 90 відсотків пенсії за віком; особам з інвалідністю III групи – 50 відсотків пенсії за віком, обчисленої в залежності від наявного в особи страхового стажу та отримуваної заробітної плати.

В усіх випадках розмір пенсії по інвалідності не може бути менше за розмір прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Згідно з Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» з 1 грудня вказаний мінімуму становить 1934,00 грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2021 № 127 “Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році” у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб з інвалідністю 1 групи не досягає 2200 гривень, таким особам надається щомісячна доплата до пенсії в суму, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсій.

При цьому слід зазначити, що при обчисленні розміру пенсії до наявного стажу особи зараховується також період з дня встановлення інвалідності до досягнення такою особою пенсійного віку.

Особи з інвалідністю І – ІII груп, що не працюють, за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої із наявного страхового стажу та заробітної плати, за наявності необхідного для цього страхового стажу.

Терміни призначення пенсій

Пенсія призначається з дати встановлення групи інвалідності якщо звернення за пенсією відбулося в 3-х місячний термін з дня встановлення інвалідності. В іншому випадку з дня звернення особи до органу Пенсійного фонду.

Пенсія призначається на весь строк встановлення інвалідності. Особам, яким встановлена інвалідність після досягнення пенсійного віку пенсія призначається довічно.

У разі зміни групи інвалідності пенсія в новому розмірі виплачується з дня зміни інвалідності.

Якщо надалі особі встановлено нижчу групу інвалідності пенсія виплачується за попередньою групою до кінця місяця, по який встановлено інвалідність.

 

Щодо отримання пенсії.

Фото без описуВідповідно до ст. 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій через відділення поштового зв’язку, або через установи банків у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

Згідно з пунктом 8 постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 №1279 “Деякі питання організації виплати пенсій та грошової допомоги”, заява про виплату пенсії, грошової допомоги за місцем фактичного проживання через уповноважену організацію подається особисто одержувачем або його законним представником до уповноваженого органу за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в межах України. Заява приймається за умови пред’явлення паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу, та реєструється в установленому порядку, у разі подання заяви через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України – за умови ідентифікації пенсіонера за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Така заява може не подаватися одержувачем, якщо під час оформлення документів для призначення пенсії, грошової допомоги інформацію про спосіб виплати було зазначено у заяві про призначення відповідної виплати. Заява про виплату пенсії, грошової допомоги за місцем фактичного проживання через уповноважену організацію може надсилатися поштою. Одержувач може вибрати інший спосіб виплати пенсії, грошової допомоги після її призначення у будь-який час шляхом подання відповідної заяви до уповноваженого органу.

Виплата пенсій через банківські установи регулюється Порядком виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їхні поточні рахунки в банках, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596 (зі змінами).

Заява про виплату пенсії з відкриттям рахунка подається одержувачем особисто до органу Пенсійного фонду України за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті в межах України.

Заява приймається за умови пред’явлення паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує її вік, і визначеного законодавством документа, необхідного для з’ясування місця її проживання, та реєструється в установленому порядку.???????


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора