A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Легальна зайнятість – запорука гідного рівня життя  та належного соціального захисту

Дата: 16.12.2021 09:25
Кількість переглядів: 356

Фото без опису        Більшість молодих людей не задумуються про стаж, пенсії, захист своїх прав відповідно до законодавства. Їм важливіше отримати сьогодні гарну заробітну плату.
       
Згідно з Конституцією України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. Але ще чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним вигодам, тому останнім часом усе частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин - «тіньовою» зайнятістю. «Тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата (так звана «зарплата в конвертах») – явища, що, на жаль, міцно увійшли в наше життя та набули значних масштабів. Це не лише серйозна соціальна, але й економічна проблема України.

«Тіньова зайнятість» набула найбільшого розвитку в торгівлі, громадському харчуванні, будівництві, на транспорті, в сфері надання різного роду послуг.

Інколи підприємства (особливо це стосується малого бізнесу) платять своїм  працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну («у конверті»). Це вигідно роботодавцю, і працівник, ніби, не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. Тільки ось ні керівники підприємств, ні їх працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути.

Отримання заробітної плати в «конверті» – це, перш за все, удар по пенсійних накопиченнях громадян, а відсутність запису в трудовій книжці і зовсім позбавляє працівників пенсійного стажу. Адже нарахування страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування здійснюється роботодавцем тільки виходячи з офіційної суми заробітної плати. Крім того, у разі витрат на придбання, будівництво чи ремонт житла, навчання або лікування, громадяни, що отримують зарплату «в конверті», не зможуть отримати кредити потрібного розміру, або отримають зовсім інші суми, набагато менші.

Таким чином, влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують «в конверті», це означає, що роботодавець, швидше за все, не укладе трудовий договір, а також не здійснюватиме відрахування з неофіційної зарплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду.

Значно втрачають у виплатах, внаслідок отримання зарплат «в конвертах», майбутні мами, оскільки розмір допомоги з вагітності і пологів безпосередньо залежить від розміру офіційної зарплати.

Серед негативних наслідків «тіньової» зайнятості є і такі, що стосуються суспільної небезпеки, адже всі ми є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва тощо, тож необхідна їх висока якість. Нелегальна зайнятість сприяє поширенню захворювань, підвищенню рівня аварійності на дорогах, зростанню ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, адже з офіційно неоформленим працівником не проводиться навчання з техніки безпеки, охорони праці, він не проходить вчасно, а то і взагалі, передбаченого нормативними документами періодичного медичного огляду.

Крім того, використання прихованих трудових відносин призводить до зменшення надходжень до місцевого бюджету, звідки беруться кошти для оплати праці вчителів, лікарів, інших працівників бюджетної сфери.

Шановні роботодавці! Закликаємо Вас зробити крок назустріч суспільству – легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить зняти, по-перше, соціальну напругу, а по-друге, дозволить громадянам отримати реальну соціальну підтримку.

Трудові відносини між роботодавцями і працюючими повинні будуватися на законодавчій основі, з дотриманням відповідних соціальних гарантій, що лише легальне працевлаштування гарантує забезпечення конституційних прав усіх учасників ринку праці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора