A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Поради споживачам при купівлі насіння овочевих культур

Дата: 28.01.2022 10:19
Кількість переглядів: 314

Фото без описуКожна людина, яка займається розведенням овочевих культур, знає, як важливо правильно вибрати і купити якісне насіння. Від цього багато в чому залежить успішність майбутнього врожаю. Вберегтися від  підробок на ринку насіння можна тільки будучи добре поінформованим. Тому відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області пропонує споживачам  кілька порад, які допоможуть під час вибору насіння овочевих культур:

1. Купуйте насіння у спеціалізованих магазинах, де дотримуються умов зберігання насіння.  Не залишайте магазин без касового чека і, при можливості, зберігайте цілісність пакетика, в який було розфасоване насіння, принаймні щоб було видно номер партії насіння. У такому разі, ви зможете пред’явити претензію продавцю за неякісний товар.

2. Здійснюйте покупку лише за наявності супровідних документів, що засвідчують якість насіння, а саме: «Довідки про сортові  і посівні якості насіння»  в якій міститься така інформація: назва підприємства, адреса де придбано насіння, культура, сорт, (гібрид), рік врожаю, номер партії, схожість, чистота, вологість, походження насіння, термін дії сертифікату, на основі якого здійснювалась перевірка посівних якостей насіння. Ці документи, повинні зберігатись за місцем торгівлі протягом строку  чинності документів за результатами аналізу щодо посівних якостей   та пред’являтися за вимогою.   Використання та реалізація насіння, яке не забезпечене супровідними документами про їх походження та якість – забороняється. Згідно Ст. 22 ЗУ «Про насіння і садивний матеріал»  у разі порушення гарантій суб’єкт господарювання несе відповідальність згідно із законом.

 3. Звертайте увагу на особливості маркування пакувань насіння. На пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі вказують:

 назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця, тощо;  назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння;  культуру; сорт, гібрид; масу, або кількість насінин в пакеті, шт;  номер насіннєвої партії; рік урожаю;  схожість;  документ на насіння (назва, №);  коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування). Купуючи  насіння ви можете зорієнтуватись скільки штук насінин є в пакуванні, так як  в  1гр. насіння кавуна  6-25шт. насінин; баклажана  200-250шт; горошку 3-10шт; дині 20-30шт; кабачка 4-7шт; капусти 250-350шт; кукурудзи цукрової  6-8шт; цибулі  200-250шт; моркви 600-1000шт; огірка  40-50шт; перцю 120-200шт; петрушки 700-1000шт; редиски 80-130шт; салату 600-1000шт; буряка 50-70шт; томатів 250-300шт.

4. Для того щоб насіння краще перенесло несприятливі умови, обираємо оброблене насіння.

    А також нагадуємо, що тривале вирощування однієї культури на одній і тій  же ділянці погіршує умови живлення і розвитку рослин, викликає виснаження і збіднення ґрунту, призводить до накопичення в ґрунті шкідників та збудників хвороб. Уникнути негативних наслідків можна шляхом чергування культур, при цьому  звернуть увагу на те, що овочеві культури однієї родини, як і інші рослини, повертають на попереднє місце не раніше ніж через 3 - 4 роки. А ще чим пізніше, тим краще. Ось основні овочеві культури, які розсортовані за родинами, що потрібно враховувати при сівозміні:
Морква, петрушка, кріп, селера, коріандр, кмин - зонтичні.
Картопля, фізаліс, томати, перець, баклажан - пасльонові.
Гірчиця, редис, редька, капуста всіх видів, дайкон, ріпа, крес-салат – хрестоцвіті, капустяні.
Кабачки, патисони, гарбуз, огірок, диня, кавун - гарбузові.
Квасоля, горох, боби, вігни, соя, арахіс, чина - бобові.
Ревінь, щавель - гречані.

Шпинат, буряк - мареві.
Часник, цибуля всіх видів - цибульні (лілейні).

Соняшник, топінамбур, салат посівний, артишок - айстрові.

 

Заступник начальника відділу контролю
в 
сфері насінництва та розсадництва 
ГУ Держпродспоживслужби
в Київській області 
Наталія ЛЕЩЕВА          


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора