A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Порядок реалізації насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів

Дата: 15.02.2022 15:39
Кількість переглядів: 331

   Фото без опису Щорічно постає питання фальсифікації на ринку насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів. Для того, щоб максимально убезпечитися від фальсифікованого насіння, Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області надає роз’яснення щодо порядку реалізації насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів, відповідно до вимог ДСТУ 6006:2008 «Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів. Пакування, маркування, транспортування та зберігання. Технічні умови».

 

   Основною вимогою під час пакування, маркування, транспортування, зберігання та безпосередньої реалізації насіння є збереження його високих посівних якостей.  Під посівними якостями розуміють сукупність властивостей і ознак насіння, що характеризують ступінь їх придатності до посіву (чистота, схожість, енергія проростання, маса 1000 насінин,  вологість і відсутність зараженості). Ці основні показники якості насіння регламентуються державними стандартами.

   Чистота насіння – відсоток насіння основної культури (непошкодженого насіння, або насіння, яке в результаті механічного руйнування втратило менш, ніж половину свого розміру, обрушене насіння).

   Маса 1000 штук насіння – одна з важливих ознак, що характеризує добірність, крупність, виповненість, запас поживних речовин, які є в насінні. Чим крупніше насіння, тим краще ростуть молоді рослини, тим продуктивнішими вони будуть.

   Енергія проростання – відсоток насінин, які нормально проросли у встановлені строки для даної культури. Визначення енергії проростання має велике значення, бо від нього залежить дружність появи сходів  після висіву і рівномірність їх росту;

   Схожість насіння – це кількість насінин (у відсотках), здатних утворювати нормально розвинуті проростки за оптимальних умов пророщування. Схожість насіння вважається одним з найважливіших показників посівних якостей і характеризує його біологічну і господарську цінність.

   Вологість - відсоток вільної вологи у насінні. Підвищена вологість призводить до різкого зниження схожості насіння.

   Зараженість насіння - ступінь зараженості насіння хворобами та шкідниками

 

   Насіння, призначене для реалізації, повинно відповідати нормам показників якості, встановлених в державних стандартах, та мати відповідні супровідні документи. Відповідно до ДСТУ 6006:2008 «Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів. Пакування, маркування, транспортування та зберігання. Технічні умови» до супровідних документів на насіння овочевих, баштанних культур та  кормових коренеплодів належать:

– сертифікати, що засвідчують його сортові якості, та сертифікати, що засвідчують його посівні якості;

довідка про сортові  і посівні якості насіння, яка містить необхідну для покупця інформацію: назву підприємства, адресу де придбано насіння, культура, сорт, (гібрид), рік врожаю, номер партії, схожість, чистота, вологість, походження насіння, термін дії сертифікату, на основі якого здійснювалась перевірка посівних якостей насіння.

   Сертифікати на насіння або садивний матеріал та супровідні документи є дійсними на всій території України і повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою. Гарантійний термін зберігання якості насіння повинен відповідати терміну чинності «Сертифікату, що засвідчує посівні якості насіння», на основі якого видано супровідний документ. Реалізація насіння, яке не забезпечено супровідними документами про їх походження та якість забороняється законодавством України.

 Насіння, призначене для реалізації, повинно бути промаркованим. На пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі вказують:

– назву країни-виробника насіння;

– назву і товарний знак, юридичну адресу підприємства, де пакували насіння;

– культуру, сорт (гібрид);

– масу, або кількість насінин в пакеті;

– номер партії насіння, рік урожаю, схожість, чистоту, вологість;

– коротку інформацію про культуру (сорт, гібрид, поради щодо вирощування). Остання інформація не є обов’язковою, проте кожний виробник, який цінує свого споживача зацікавлений в тому, щоб споживач залишився задоволений якістю насіння і воно дало гарний врожай.

  Зазначені показники безпосередньо можуть наноситись на тару методом механічного чи ручного штампування. Фарба, якою нанесене маркування, не повинна осипатися, бруднити руки

  Не слід забувати й про те, що найкраще купувати насіння у спеціалізованих магазинах, де дотримуються умов зберігання насіння (вологість, температурний режим тощо). Не залишайте магазин без касового чека і, при можливості, зберігайте цілісність пакетика, в який було розфасоване насіння, принаймні аби було видно номер партії насіння. У такому разі ви зможете пред'явити претензію продавцю за неякісний товар.

   Законом України «Про насіння і садивний матеріал» передбачено, що особи, винні в порушенні законодавства у сфері насінництва та розсадництва, несуть відповідальність згідно із законом.

   Дані рекомендації мають інформаційний характер.

 

Заступник начальника відділу контролю в

сфері насінництва та розсадництва  

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                   Наталія ЛЕЩЕВА         

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора