A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ТЕРИТОРІАЛЬНА ОБОРОНА: ХТО МОЖЕ ВСТУПИТИ ТА ЯК ЦЕ ЗРОБИТИ?

Дата: 18.02.2022 17:44
Кількість переглядів: 716

Перший заступник міського голови Юрій Терещенко розповів про нараду в КОДА, де обговорювали зокрема питання територіальної оборони, її формування, підготовки тощо.

Фото без опису«Знаю, що наших людей цікавить питання захисту від ворога у разі повномасштабного наступу на Україну. Багато хто чув про формування Територіальної оборони, але не знає – що це і де це. Тому я хочу пояснити: тероборона – це новий вид військ, який формується безпосередньо Міністерством оборони України. У кожній області формуються бригади, яким підпорядковуються батальйони (створюються у кожному районі). У великих громадах можливе створення рот. У Обухівському районі також створюється батальйон тероборони, куди всі охочі можуть подати заявки. Але необхідно подати й пакет документів, пройти медогляд та відповідати певним вимогам»,- каже Юрій Григорович.

Територіальна оборона України – система загальнодержавних, військових та спеціальних заходів, що проводяться у мирний час та в особливий період для протидії військовим загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

Юрій Григорович пояснив, що у складі Сил територіальної оборони України будуть 25 бригад (одна бригада на регіон), які об'єднуватимуть понад 150 батальйонів (один батальйон на район).

«Офіційна позиція держави – прямого повномасштабного нападу на нашу країну не буде, але можливі хакерські атаки, підрив економіки та інші дестабілізаційні дії для того, щоб розхитати ситуацію в Україні. Інформаційна політика вже впливає на економічний стан країни: зростання цін на продукти, пальне та інше– це підтверджувальні фактори. Але в разі воєнних дій Збройні сили України захищають країну на межі зіткнення з ворогом, а кожен район має свій батальйон, який за потреби збереться у лічені години, щоб стабілізувати ситуацію у своєму регіоні», - пояснив Юрій Терещенко.

В умовах ескалації гібридної агресії РФ та загострення ситуації навколо наших кордонів цей закон є одним із фундаментальних запобіжників, механізмом реалізації концепції всеосяжної оборони нашої держави.

Закон «Про національний спротив» чітко визначає – що таке територіальна оборона, як вона формується і діє. Оганізацією, формуванням, комплектуванням тероборони займається Міноборони України через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (колишні Військкомати). Участь органів місцевого самоврядування лише в інформаційній та частково матеріальній підтримці (забезпечення приміщень, їх ремонт, запаси пального, інша необхідна допомога).

Відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України утворюються:

  • ригади ? у кожній зоні територіальної оборони та додатково в містах, де чисельність населення перевищує 900 тис. мешканців;
  • батальйони ? у кожному районі територіальної оборони та додатково в кожному адміністративному центрі області;
  • додаткові військові частини (підрозділи) ? у зонах територіальної оборони, чисельність населення яких перевищує 2 400 000 мешканців.

Усі обласні та районні центри мають свої підрозділи, до складу яких входять місцеві люди, які досить швидко можуть дістатися точок збору. Це люди вмотивовані, які прийшли до тероборони добровільно.

Складовими національного спротиву в Законі визначено територіальну оборону, рух опору та підготовку громадян України до національного спротиву.

Рух опору - система воєнних, інформаційних і спеціальних заходів, організація, планування, підготовка і підтримка яких здійснюється з метою відновлення державного суверенітету і територіальної цілісності під час відсічі збройної агресії проти України.

У випадку створення або виникнення умов дестабілізації обстановки, тероборонівці у лічені години повинні розгорнути систему територіальної оборони для того, щоб узяти під контроль усі об’єкти комунікацій і забезпечити існування конституційного ладу на цій території. Це першочергове завдання.

Фото без описуТериторіальна оборона фактично створює цілу сітку громадян, які, живучи своїм життям, у будь-який момент готові стати до зброї. Чисельність ЗСУ законодавчо збільшено на 10 тисяч. Вона дозволяє сформувати ядро тероборони. Тобто буде постійний склад військовослужбовців, які ходять на службу й отримують грошове забезпечення, й резервісти, які отримуватимуть грошову винагороду за рік, за підсумками участі у навчаннях, виконання плану бойової підготовки і продовжуватимуть працювати на своїх основних, цивільних посадах.

До Обухівського батальйону територіальної оборони входять такі об'єднані територіальні громади: Ржищівська, Богуславська, Кагарлицька, Козинська, Миронівська, Українська, Феодосіївська, Васильківська, Обухівська.

Складатимуться вони зі штатного ядра та резервістів, які підпишуть контракти на посади офіцерів, сержантів і рядових солдатів. У випадку якщо велика війна почнеться, бригади ТрО будуть доукомплектовані мобілізованими людьми.

Хто може вступити до лав тероборони та як це зробити?

Вимоги до бійців тероборони невисокі. Військовий досвід або стать значення не мають. Обмеження за віком – від 18 до шістдесяти років. Заняття – у вільний від роботи час. Також на службу в підрозділи ТрО запрошуються офіцери запасу, які мають досвід військової служби, а також військовозобов’язані та резервісти без досвіду військової служби, які матимуть змогу зайняти старшинські, сержантські та солдатські посади.

Для підписання контракту на проходження дійсної військової служби в підрозділі територіальної оборони слід звертатися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

Які документи потрібно підготувати для укладанням контракту на службу у резерві територіальної оборони:

1. Заява про бажання добровільно вступити на службу у територіальному резерві.

2. Висновок військово-лікарської комісії.

3. Копії всіх сторінок паспорта громадянина України.

4. Копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.

5. Копії свідоцтв про укладення шлюбу та народження дітей (за наявності).

6. Характеристика з місця роботинавчання;

7. Копії документів про освіту.

8. Кольорова фотокартка розміром 9х12.

Якщо ви хочете приєднатися до лав Обухівського батальйону територіальної оборони та підписати контракт або маєте запитання - звертайтеся за адресою:

м.Українка, вул.Юності, 26а, 2 поверх або телефонуйте за номером :+38 (097)2611776 (Обухівський районний батальйон територіальної оборони).

Також детальну інформацію можна отримати в Обухівському РТЦК та СП:

Київська область, м. Обухів,вул. Київська, 40.

Телефони: +38 (04572) 5-13-45,

+38 (068) 548-53-70.

E-mail: obuhiv_rvk@i.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора