A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 25.04.2022 10:19
Кількість переглядів: 1042

Нагадуємо, що скористатися сервісом доступу до особистих кабінетів користувачів на Вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України можливо за посиланням https://portal.pfu.gov.ua

Увага! Години роботи Контакт-центру продовжено.

Оператори Контакт-центру Пенсійного фонду України готові щодня з 08:00 до 17:00, крім вихідних - суботи та неділі, надавати вам роз'яснення з пенсійних питань.

Номери Контакт-центру залишаються незмінними:

  • 0-800-503-753
  • 044-281-08-70
  • 044-281-08-71

 

ДО УВАГИ СТРАХУВАЛЬНИКІВ - ЕЛЕКТРОННІ ЛІКАРНЯНІ !

З жовтня 2021 року в Україні запроваджено електронні листи тимчасової непрацездатності.

Електронний листок непрацездатності формується (видається) за допомогою програмних засобів з електронного реєстру листків непрацездатності (далі — ЕРЛН, Реєстр) на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність і реєструється за єдиним реєстраційним номером листка непрацездатності в Реєстрі електронних документів.

Формує та веде даний реєстр Пенсійний фонд України (ПФУ). Він же і є володільцем даних.

Після відновлення роботи Електронного реєстру листків непрацездатності, доступ до якого призупинився після введення воєнного стану в країні, деякі електронні лікарняні залишились у статусі «закритий», попри вичерпання строків.

Електронний лікарняний має статус «закритий» з дня свого створення і змінює його на «готовий до сплати» через сім днів після дати закриття - для лікарняних по тимчасовій непрацездатності і через сім днів після дати відкриття – для лікарняних по вагітності та пологах.

Однак, через технічні збої сьогодні е-лікарняні часто не змінюють свій статус попри вичерпання строків. У такому випадку потрібно орієнтуватись на дати – якщо після дати закриття, зазначеної в е-лікарняному, пройшло сім днів, на восьмий день з е-лікарняним уже можна починати працювати і призначати за ним допомогу, навіть якщо його статус залишився закритим.

 

Зміни до пенсійного законодавства.

02 квітня 2022 року набрав чинності Закон України від 24 березня 2022 року № 2146-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо пенсій в разі втрати годувальника», яким внесені зміни до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі Закон №2262).

З урахуванням внесених змін розширено коло осіб, які мають право на призначення пенсії у разі втрати годувальника відповідно до пункту «в» статті 30 Закону № 2262, таке право надане:

- батькам та дружині (чоловіку), якщо вони не взяли повторний шлюб, осіб які загинули померли чи пропали безвісти в період проходження служби або померли після звільнення зі служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з безпосередньою участю у здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

На призначення пенсії в разі втрати годувальника відповідно до цього Закону вище зазначені особи мають право не раніш як за 5 років до досягнення віку, що дає право на призначення пенсії за віком, встановленого частиною першою статті 26 Закону України №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (незалежно від тривалості страхового стажу), або якщо мають право на :

- пенсію незалежно від віку відповідно до частини третьої статті 114 Закону №1058;

- на дострокову пенсію за віком;

- пенсію за віком на пільгових умовах;

- пенсію із зменшенням пенсійного віку відповідно до закону або є особами з інвалідністю.

 

Щодо виплати пенсії внутрішньо переміщених осіб.

Пенсіонери, які набули статусу внутрішньо переміщених осіб після 24 лютого поточного року, мають право самостійно обирати спосіб виплати пенсії.

Існує два способи отримання пенсії: через установи уповноважених банків та через відділення поштового зв’язку.

Наразі клієнти банківських установ, які змушені були втікати від війни , відчули безумовні переваги обраного шляху. Пенсійні кошти надійдуть на рахунок отримувача, незалежно від його місця проживання, і завжди будуть під рукою. Карткою можна розрахуватися в будь-яких закладах з платіжним терміналом, а також зняти готівку у банкоматі.

Заяву про виплату пенсії (зміну способу виплати на рахунок в уповноваженому банку) можна подати до органу Пенсійного фонду України:

- особисто у будь-якому Сервісному центрі Пенсійного фонду;

- через установи уповноважених банків;

- в електронній формі через вебпортал Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua.

 

Зміни в законодавстві щодо нарахування та сплати ЄСВ.

Згідно Закону № 2120-IX від 15 березня 2022 р. “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану” тимчасово, з 1 березня 2022 року та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану наступні особи мають право не нараховувати і не сплачувати ЄСВ за себе:

- фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;

- члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Зазначеними вище особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому ЄСВ не сплачувався.

Проте, слід пам'ятати про правило – немає сплати ЄСВ, немає і страхового стажу за цей період!

Нагадуємо, що необхідний стаж для призначення пенсії у 2022 році складає 29 років.

Він щороку збільшується та у 2028 році становитиме 35 років.

Тому, платити ЄСВ за відсутності поточного підприємницького доходу чи ні, кожен ФОП визначає самостійно.

 

До уваги страхувальників!

З 1 квітня 2022 року настав звітний період подання Податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за І квартал 2022 року. У роботодавців виникає багато питань стосовно відображення в звітності даних по мобілізованих працівниках.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2120-IX внесено зміни до Закону про ЄСВ щодо сплати єдиного внеску за мобілізованих працівників.

Розділ VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ доповнено новим п. 9-20, який визначає, що під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 р. № 65/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» роботодавці:

- платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування — фізичні особи — підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку;

- юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку.

Вище зазначені особи мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних сил України. Мобілізацію розпочато з 24.02.2022 р. на 90 днів.

Всі інші роботодавці повинні нараховувати та сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників у звичайному порядку.

Таким чином маємо як мінімум дві категорії мобілізованих працівників:

- за яких ЄСВ роботодавець сплачує;

- за яких ЄСВ роботодавець не сплачує.

Порядком заповнення та подання агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску передбачено коди категорій застрахованих осіб:

47 — виплати в межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та /або введення воєнного стану за рахунок коштів підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб;

48 — виплати, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та /або введення воєнного стану.

Таким чином, доходи мобілізованих працівників:

- за яких ЄСВ роботодавець сплачує, відображаємо у додатку Д1 з кодом категорії застрахованої особи «47» і сумою нарахованого ЄСВ та загальною кількістю календарних днів перебування у трудових відносинах;

- за яких ЄСВ роботодавець не сплачує, відображаємо у додатку Д1 з кодом категорії застрахованої особи «48» без нарахування ЄСВ та загальною кількістю календарних днів перебування у трудових відносинах.

Якщо працівник в одному місяці і працював і був мобілізований, то слід заповнювати два рядки:

перший — з категорією застрахованої особи «1» і «звичайною» зарплатою та загальною кількістю календарних днів перебування у трудових відносинах;

другий — з категорією застрахованої особи «47» чи «48» і середньою зарплатою за час мобілізації.

У наступні місяці, коли працівник цілий місяць проходитиме службу, заповнюємо один рядок з категорією застрахованої особи «47» чи «48», середньою зарплатою за час мобілізації та сумою нарахованого ЄСВ, якщо страхувальник його сплачує.

 

Пенсія у разі втрати годувальника.

Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області повідомляє, що під час дії в Україні воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення, пенсію по втраті годувальника студентам призначають, а виплату раніше призначеної пенсії продовжують без надання довідки закладу освіти про навчання.

Це стосується дітей віком від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання в установах професійної, фахової перед вищої та вищої освіти.

Варто зазначити, що Пенсійний фонд самостійно отримуватиме дані про навчання на денній формі у 2022 році з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора