Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 03.05.2022 10:23
Кількість переглядів: 236

Відрахування з пенсій тимчасово припинено

Фото без опису26.03.2022 набрав чинності Закон України (далі — Закон) від 15.03.2022 № 2129-ІХ “Про внесення змін до Закону України “Про виконавче провадження”, яким врегулювано окремі питання примусового виконання рішень в умовах воєнного стану”.

На виконання Закону органи Пенсійного фонду України тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, припиняють здійснення відрахувань з пенсій, що проводились на підставі постанов виконавців.

Винятком є постанови про стягнення аліментів та постанови, боржниками за якими є громадяни російської федерації. На підставі таких постанов продовжуються відрахування з пенсій та перерахування сум, утриманих з пенсій на рахунки стягувачів.

До набрання чинності зазначеного Закону, Головним управлінням Пенсійного фонду України у Київській області проведені утримання з пенсій за березень та квітень поточного року та перераховані на рахунки стягувачів.

Починаючи з травня поточного року, до завершення або скасування воєнного стану на території України, відрахування з пенсій на підставі постанов виконавців проводитись не будуть.

 

Про пенсійне забезпечення «військових» пенсіонерів.

Фото без описуУ разі призову “військових” пенсіонерів на військову службу під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийняття на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення – виплата пенсії не припиняється.

У разі повторного прийняття на військову службу “військових” пенсіонерів до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та Державної спеціальної служби транспорту, службу до Національної поліції, Служби судової охорони, органів та підрозділів цивільного захисту, податкової міліції та Державної кримінально-виконавчої служби України – виплата пенсії припиняється.

У разі прийняття на службу на посади поліцейських до підрозділів поліції особливого призначення “військових” пенсіонерів – виплата пенсії не припиняється.

 

Про виплату допомоги на поховання

Фото без описуУ разі смерті пенсіонера, допомога на поховання виплачується у розмірі двомісячної пенсії померлого тим особам, які здійснили поховання.

Якщо померла особа була “військовим” пенсіонером, то особі, яка здійснила поховання, виплачується допомога у розмірі тримісячної пенсії, але не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Допомога на поховання не виплачується, якщо поховання пенсіонера здійснено за рахунок держави.

Для отримання допомоги на поховання необхідно звернутися до діючого сервісного центру Пенсійного фонду України.

Особа, яка звертається по допомогу на поховання, подає такі документи:

  • документ, що посвідчує особу заявника;
  • заяву про виплату допомоги на поховання;
  • витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера;
  • свідоцтво про смерть.

УВАГА!! Звертатися за виплатою допомоги на поховання ви можете за умови відсутності загрози вашому життю та здоров'ю!

Строк звернення за отриманням допомоги на поховання пенсіонера не обмежується.

 

Уряд ухвалив рішення про зміни до порядку виплати пенсій у разі неможливості доставити їх за місцем проживання одержувачів.

Фото без описуРішенням Уряду визначено, що у разі відсутності технічної можливості в АТ “Укрпошта” доставляти пенсії одержувачам на територіях, на яких проводяться бойові дії, суми пенсій буде перераховано на рахунки, відкриті в АТ “Ощадбанк”.

Уклавши договір з АТ “Ощадбанк”, кошти можна одержати в безпечному місці на підставі паспорту та реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП), в обраному відділенні банку.

Якщо особа не виявить бажання укладати договір з АТ “Ощадбанк” або виявить бажання відкрити рахунок в іншому банку чи отримувати пенсію з доставкою додому, пенсія зберігається та буде переведена на рахунок в іншому банку або доставлена за місцем проживання (після відновлення можливості доставки пенсій АТ “Укрпошта”).

Письмове повідомлення про населені пункти, в яких відсутня технічна можливість доставляти пенсії додому, АТ “Укрпошта” погоджує з відповідною військовою адміністрацією.

 

Дату щорічної індексації визначено на законодавчому рівні

Фото без описуПрезидент України підписав Закон України від 15.02.2022 №2040-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства”, яким зокрема визначено 1 березня датою щорічної індексації пенсій для всіх категорій пенсіонерів, в тому числі військовим, державним службовцям, науковцям, посадовим особам органів місцевого самоврядування.

Індексація всіх пенсій буде проводитись з 1 березня на загальних умовах із урахуванням одного показника коефіцієнта збільшення в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Також Законом передбачено:

  • відновлення права на достроковий вихід на пенсію особам, звільненим з роботи у зв’язку із реорганізацією/ліквідацією підприємства або за станом здоров’я (не більш як за півтора року до досягнення пенсійного віку);
  • надання права на дострокову пенсію батькам дітей, хворих на тяжке рідкісне захворювання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора