A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Як вибрати якісну та здорову розсаду

Дата: 03.05.2022 14:24
Кількість переглядів: 254

Фото без опису

   Купуючи розсаду, слід мати на увазі що культури, висаджені в холодний грунт, дуже довго відходять від стресу, не починають формувати молоді корінці, рослини довго приживаються, хворіють. Тому необхідно дочекатись поки грунт прогріється до рекомендованих температур.

Для холодостійких культур (капуста, салат, селера) грунт повинен прогрітися в кореневмісному шарі (10-15см)  до +10...+12 º с. Для більш теплолюбних томат  +12...+14°С, перців і баклажанів понад +15°С.  Розсада з особливо ніжною кореневою системою не терпить пересадок – огірки, кабачки, гарбузи, кавуни – +17...+18°С. Терміни посадки можуть трохи зміщуватися в залежності від конкретних погодних умов.

  На зовнішнішній вигляд   рослина повинна бути без  пошкоджень стебла або пожовклих листочків. Колір листя у якісної розсади повинен бути насиченим зеленим або рівномірним світло-зеленим, без будь-яких плямистостей. Наявність плям може свідчити про наявність захворювання або нестачі елементів живлення.

   Стебло пряме,  без тріщин, пухирців  і при м'якому згинанні не ламається, а легко гнеться і відновлює вертикальне положення.

   Оптимальна товщина (діаметр) стебла розсади помідор ранніх 6-7мм, кількість листочків 5-6 і висотою 20-25см,  у більш пізніх діаметр стебла 6-9 мм, стебло злегка опушене, трохи фіолетових відтінків, кількість листочків 8-10, висота – 20-30см.

   У баклажанів і перцю болгарського стебло розсади має діаметр відповідно 4-7 мм, кількість листочків 6-8, і висотою 15-25см. У баклажан стебло злегка шорстке через опушення, у перців – темно-зелене, гладке.

  У капусти чим більше діаметр стебла, тим краще. Відмінно розвинена розсада буває при товщині стебла не менше 6-9 мм. Рослини з кволими пагонами, у яких діаметр стебла не перевищує 3-4 мм, купувати не потрібно. Стебло має бути прямим, без кривизни. Якщо стебло зігнуте, на приживання розсади потрібно більше часу, а урожай дозріє на 2-3 тижні пізніше. Всі відхилення від однотонного забарвлення свідчать про захворювання або наявності шкідників.

  За висотою розсада однієї культури і одного сорту повинна бути максимально вирівняною за розмірами. Це свідчить про те, що молоді рослини вирощувалися за стабільними умовами мінерального підживлення, поливом, освітленням і температурою. Однаково сильні і розвинені рослини краще приживаються, добре ростуть і радують своєю родючістю. Не варто купувати перерослу розсаду. Вона не сформує більш раннього і повноцінного врожаю, так як витрачає більше часу на адаптацію і приживлення кореневої системи.

  Зверніть увагу на кореневу систему рослин. Ідеальний варіант - контейнерна розсада з касет, окремих ємкостей, горщиків, торф'яних таблеток або стаканчиків.
  Коренева система у такої розсади захищена від зовнішнього впливу і мінімально травмується при пересадці, внаслідок чого рослини легше приживаються і швидше йдуть в ріст. У рослин з відкритою кореневою системою, вирощених в загальній ємності  корінці  не повинні бути оголеними. Вони повинні бути у великій грудці землі, яка захистить кореневу систему від травмування, пересушування і обвітрювання.

 

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора