Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 27.05.2022 13:30
Кількість переглядів: 777

Фото без опису“Пенсійний калькулятор” – це ефективний і корисний сервіс, яким можна скористатися в онлайн-режимі, та у декілька кліків дізнатися про розмір майбутньої пенсії. Як скористатись сервісом “Пенсійний калькулятор”? Все просто! Потрібно:

  • зареєструватись на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) за допомогою кваліфікованого електронного підпису;
  • обрати алгоритм розрахунку пенсії – як за введеними даними, так і враховуючи стаж, що буде набуто на дату настання пенсійного віку;
  • актуалізувати дані щодо трудової діяльності – доповнити періоди трудової діяльності з визначенням заробітної плати та відредагувати (за потреби) суми щомісячного заробітку;
  • виконати розрахунок пенсії, натиснувши кнопку “Зберегти та розрахувати”;
  • переглянути дані щодо розміру майбутньої пенсії з урахуванням страхового стажу на дату розрахунку, а також протокол розрахунку.

Результати персонального розрахунку пенсії будуть доступні в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Їх можна переглянути у будь-який час.

Дякуємо, що ви з нами!

 

Виплата щорічної грошової допомоги ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань.

Фото без описуУрядом затверджено постанову Кабінету Міністрів України від 07.05.2022 №540 «Деякі питання виплати у 2022 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань», яка передбачає порядок виплати з державного бюджету разової грошової допомоги ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань.

Разова грошова допомога виплачується в таких розмірах:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаних особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:
    • І групи – 4421 грн;
    • ІІ групи – 3906 грн;
    • ІІІ групи – 3391 грн;
  • учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків:
    • 4491 грн;
  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною:
    • 4421 грн;
  • членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та інших причин, які не одружилися вдруге, а також членам сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України:
    • 966 грн;

учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, яких було насильно вивезено на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал – соціалістичним режимом у тилу ворога:

  • 612 грн.

 У червні 2022 року виплату щорічної разової грошової допомоги пенсіонерам буде проведено органами Пенсійного фонду України одночасно з виплатою пенсій.

 Варто зазначити, що грошову допомогу отримають ветерани, які перебувають на обліку в територіальних органах Пенсійного фонду України станом на 5 травня 2022 року.

 Отримувачам грошової допомоги із числа військовослужбовців, поліцейських, осіб начальницького та рядового складу, які проходять службу, виплата грошової допомоги буде здійснюватися органами соціального захисту населення.

 

Виплата пенсій через банківські установи.

Фото без опису Виплата пенсій через уповноважені банки регулюється Порядком виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки у банках, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596 (зі змінами).

Відповідно до пункту 2 Порядку 1596 уповноваженими банками є банки, визначені відповідно до Порядку відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та заробітної плати працівникам бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1231 (зі змінами).

Відповідно до пункту 10 Порядку 1596 заява про виплату пенсії через поточний рахунок у банку подається одержувачем особисто до органу Пенсійного фонду України за місцем проживання одержувача або приймається органом Пенсійного фонду України від установи уповноваженого банку.

Перелік уповноважених банків за посиланням  https://cutt.ly/BHtBmR8.

Згідно зі змінами до Порядку 1596 з 27.03.2022 заяву про виплату пенсії через поточний рахунок у банку можна подавати до органу Пенсійного фонду України в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Можливість формування такої заяви передбачено в особистому електронному кабінеті пенсіонера, зареєстрованого на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, у розділі “Щодо пенсійного забезпечення” – “Внесення змін до пенсійної справи”.

 

Функціонування державної служби у період воєнного стану.

Фото без описуЗаконом України від 12 травня 2022 року № 2259-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану», у період дії воєнного стану особи призначаються на посади державної служби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій керівником державної служби або суб’єктом призначення, сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради, начальником відповідної військової адміністрації без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачена законом, на підставі поданої заяви, заповненої особової картки встановленого зразка та документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, освіти та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства, встановленими щодо відповідних посад.

Державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування, призначені відповідно до абзацу першого цієї частини, не можуть бути переведені на інші посади державної служби або посади в органах місцевого самоврядування.

Дія цієї частини не застосовується при призначенні на посади державної служби, за якими спеціальним законом встановлено порядок виконання обов’язків у разі відсутності керівника державного органу (у тому числі у разі припинення його повноважень чи звільнення з посади), крім випадків, якщо встановлений спеціальним законом порядок неможливо застосувати через відсутність осіб, на яких може бути покладено виконання обов’язків керівника державного органу

Після припинення чи скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців з дня його припинення чи скасування, на посади державної служби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, посади керівників комунальних підприємств, установ, організацій, на які особи призначені відповідно до абзацу першого частини п’ятої цієї статті, оголошується конкурс.

Граничний строк перебування особи на посаді, на яку її призначено відповідно до абзацу першого частини п’ятої цієї статті, становить 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

 

Змінено порядок розрахунку суми доплати до мінімального страхового внеску.

Фото без описуЗ 30 квітня 2022 року змінено порядок розрахунку суми доплати до мінімального страхового внеску для зарахування до страхового стажу неповного місяця роботи

Для врахування до страхового стажу неповного місяця роботи як повний доплата до суми страхових внесків за раніше відпрацьований неповний місяць визначається виходячи з мінімальної заробітної плати на дату здійснення доплати.

Наводимо приклад розрахунку:

Особа звернулась до органу Пенсійного фонду України з заявою про здійснення доплати до мінімального страхового внеску у травні 2022 року, за неповні місяці роботи у січні 2010 року та у січні 2016 року.

За даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування:

  • за січень 2010 року при мінімальній заробітній платі 869,00 грн особі нарахована заробітна плата у сумі 700,00 грн, з якої сплачено страхові внески у сумі 246,40 грн (700,00 * 33,2 % + 700,00 * 2 %);
  • за січень 2016 року при мінімальній заробітній платі 1378,00 грн особі нарахована заробітна плата у сумі 1200,00 грн, з якої сплачено єдиний внесок у сумі 264,00 грн (1200,00 *22 %);

Мінімальна заробітна плата у травні 2022 року (на дату здійснення доплати) становить 6500,00 грн, мінімальний страховий внесок – 1430,00 грн (6500,00 * 22 %).

З урахуванням змін сума доплати за січень 2010 року – 1183,60 грн (1430,00 - 246,40), за січень 2016 року – 1166,00 грн (1430,00 - 264,00).

 

ПІДПРИЄМЦЯМ ПОТРІБНО ПОДБАТИ ПРО СВІЙ СТРАХОВИЙ СТАЖ ТА СВОЇХ НАЙМАНИХ ПРАЦІВНИКІВ

Фото без описуЗ кожним роком зростає важливість страхового стажу, як необхідної умови для набуття права на пенсійне забезпечення.

У 2022 році застрахована особа, щоб призначити пенсію, повинна мати 29 років страхового стажу. І цей показник надалі зростатиме до досягнення відмітки в 35 років необхідного страхового стажу в 2028 році.

На відміну від найманих працівників, за яких сплачує внески та звітує роботодавець, фізичним особам - підприємцям (які є одночасно й застрахованими особами й страхувальниками для самих себе) потрібно самостійно дбати про зарахування періоду їх діяльності до страхового стажу, а також не забувати своєї відповідальності за найманих працівників.

Хочемо нагадати, що відомості про страховий стаж обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Реєстр). І джерелом наповнення Реєстру є відповідна звітність про нарахування єдиного соціального внеску (а за періоди до 2011 року – про нарахування страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування), що подається страхувальником (тобто роботодавцем) до органів Державної податкової служби (до 2011 року – до органів Пенсійного фонду України (далі – Фонд).

Іншими словами недостатньо просто сплатити внески, слід іще належним чином прозвітуватись. У разі ж неподання звіту або подання звіту з помилками, інформація до Реєстру не потрапляє і застрахована особа (особи) втрачають страховий стаж за звітний період.

Задля того, щоб при зверненні до Фонду з метою призначення пенсії не отримати відмову, пов’язану з відсутністю необхідного розміру страхового стажу, кожна застрахована особа (в тому числі й фізична особа - підприємець) може оперативно контролювати стан зарахування періодів роботи (чи підприємницької діяльності) до страхового стажу.

Цьому служить вебпортал електронних послуг Фонду (www.portal.pfu.gov.ua), зареєструвавшись користувачем якого Ви будете бачити свій стаж, свій заробіток, про які прозвітував ваш роботодавець, отримаєте необхідні вам послуги, що передбачені сервісом порталу.

У разі необхідності відновлення відомостей про страховий стаж роботодавцю (в тому числі фізичній особі - підприємцю) потрібно виправити помилки в звітності або, за потреби, подати початковий звіт.

Зауважуємо на тому, що подання звітності чи її коригування за періоди до 01.01.2011 можливе лише за результатами перевірки, проведеної спеціалістами Фонду. Для цього слід звернутись до найближчого сервісного центру Фонду з відповідною заявою (до речі, це можна зробити й засобами вебпорталу або на офіційну електронну адресу (в нашому випадку: gu@ko.pfu.gov.ua).

Наголошуємо, що таке звернення буде задоволене лише у випадку, коли даний заявник (роботодавець) не припинив діяльності (тобто не втратив статусу юридичної особи чи фізичної особи - підприємця).

Попереджуємо лиш, що в період дії воєнного стану або стану війни будь-які перевірки щодо своєчасності та повноти подання будь-яких звітів чи документів звітового характеру не здійснюються (пункт 4 частини першої Закону України від 03.03.2022 № 2115-IX «Про захист інтересів суб'єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни»).

Проте, після здобуття Україною Перемоги та завершення війни за всіма поданими заявами будуть проведені належні перевірки, результатом чого стане усунення всіх помилок на прогалин.

Тож, закликаємо застрахованих осіб та страхувальників пильнувати свої права, а в разі необхідності – не зволікаючи звертатись до органів Фонду!

 

Перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам.

Фото без описуПенсіонери, які після призначення пенсії офіційно працювали, тобто за них сплачено або вони сплатили єдиний соціальний внесок, кожні два роки набувають право на перерахунок пенсії.

Такий перерахунок проводиться за зверненням пенсіонера або автоматично з 1 квітня.

Право на автоматичний перерахунок визначає страховий стаж, набутий в тому числі по лютий поточного року.

З урахуванням того, що страхувальники подавали звіти за І квартал 2022 року до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування по 10 травня, перерахунок працюючим пенсіонерам проводиться у травні.

Виплата перерахованих пенсій буде проводитись починаючи з червня та з доплатою за квітень та травень.

Перерахунок проводиться з урахуванням лише страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, або - у разі доцільності - з урахуванням стажу та заробітної плати, набутих після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора