A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 02.06.2022 09:03
Кількість переглядів: 240

Допомогу за е-лікарняним тепер можна отримати на підставі витягу

Електронні лікарняні продовжують формуватися і в умовах воєнного стану, а Фонд соціального страхування України штатно здійснює їх оплату – з початку війни фінансування лікарняних і страхових виплат не призупинялось ні на день.

З травня отримати допомогу можна не лише на підставі оригіналу е-лікарняного, але і витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності. Відповідна постанова правління Пенсійного фонду України від 02 травня 2022 року № 4-1 “Про затвердження форми витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності” була зареєстрована в Міністерстві юстиції України 18.05.2022 за № 532/37868.

Отримати допомогу можливо на підставі витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності (далі – витяг), який формується у кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) або отримати в паперовій формі, звернувшись до сервісних центрів Пенсійного фонду України.

Щоб отримати витяг, працівник має авторизуватись на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою КЕП або BankID. Для цього призначено пункт меню «Запит на отримання паперових документів» розділу «Комунікації з ПФУ». Для формування витягу необхідно обрати тип запиту «Витяг з ЕРЛН».

Також витяги е-лікарняних можуть сформувати роботодавці за своїх працівників.

Витяг можна завантажити у форматі PDF та передати роботодавцю для опрацювання і нарахування допомоги. Фонд соціального страхування України профінансує виплати після отримання від роботодавця заяви-розрахунку. Слідкувати за станом фінансування е-лікарняних працівники можуть онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund (необхідно орієнтуватись на дату прийняття Фондом заяви-розрахунку, саме від неї залежить строк виплати лікарняного. Дату можна уточнити у роботодавця або безпосередньо у відділенні ФССУ).

 

Звільнення від сплати ЄСВ упродовж дії воєнного стану не передбачає зарахування періодів роботи до страхового стажу.

Законодавством України передбачено право фізичним особам – підприємцям на спрощеній та загальній системі оподаткування, особам, які проводять незалежну професійну діяльність та членам фермерського господарства, тимчасово, з 1 березня 2022 року та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану не нараховувати та не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за себе.

Проте, реалізовуючи таке право, підприємець має врахувати, що відповідні місяці до страхового стажу не враховуватимуться. Адже до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди діяльності, за які повністю сплачені страхові внески. Розмір щомісячного внеску не має бути меншим за встановлений законом мінімальний (з 01.01.2022 – 1430 грн).

 

Перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам.

Частиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено перерахунок пенсії з 01 квітня особам, які після призначення (попереднього перерахунку) пенсії продовжували працювати.

Перерахунок пенсії проводиться:

- без додаткового звернення особи до органів Пенсійного фонду України;

- особам, які після призначення (попереднього перерахунку) пенсії продовжували працювати та набули не менше як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії;

- особам, які після призначення пенсії продовжували працювати та набули менше 24 місяці страхового стажу, але після призначення (попереднього перерахунку) пенсії пройшло не менш ніж два роки.

Право на перерахунок визначає страховий стаж, набутий на 01 березня року, в якому проводиться перерахунок.

Виплата перерахованих пенсій буде проведена органами Пенсійного фонду України в червні порочного року з доплатою за квітень – травень 2022 року.

 

Змінено порядок обчислення стажу депортованим особам.

Депортованим особам, які знаходилися на спецпоселенні, періоди роботи на спецпоселенні зараховуються до страхового стажу для призначення пенсії у потрійному розмірі відповідно до Закону України від 15 лютого 2022 року №2040-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства”.

Для зарахування у потрійному розмірі відповідних періодів роботи, що мала місце до 1 січня 2004 року, необхідно надати документи про:

-належність до депортованих осіб (посвідчення);

-час (період) перебування на спецпоселенні;

-періоди роботи на спецпоселенні.

-Довідково:

•Посвідчення видається уповноваженим органом, в т.ч. місцевою держадміністрацією.

•Час перебування на спецпоселенні визначається періодом з моменту депортації до моменту зняття режиму спецпоселень.

•Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи або архівними установами.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора