A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Всесвітній день без тютюну

Дата: 31.05.2022 09:06
Кількість переглядів: 299

У 1987 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися, щоб у XXI столітті проблема тютюнопаління зникла.  Та вже триває другий десяток XXI століття, а проблема не зникла.

 Причиною появи боротьби з тютюнокурінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. Натепер, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей. Очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.

Основними причинами смертей, пов'язаних із тютюнокурінням, є:

Близько 70 %, пов'язаних із тютюном, смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років, а це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя.

Україна – серед перших за кількістю випалених цигарок на людину.

У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну.

Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали палити. Це є проблемою для всіх нас і ми повинні нею займатися, тому що знаємо, що збільшення числа тих, хто кинув палити, є ключовим елементом зниження прогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя.

Кинути палити — одне із кращих рішень у житті кожного палія. Вже з першого дня відмови від цигарок організм починає відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з палінням, зменшуються. Через тиждень без цигарок у колишнього палія покращується відчуття смаку та запаху, через три місяці збільшується обсяг роботи легень на 30%, через п’ять років знижується ризик інсульту до рівня непалія. 

 Чим раніше палій прийме рішення кинути палити, тим краще!

Будьте здорові та бережіть себе і людей,які біля вас!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора