A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

9 червня - Міжнародний день друзів. Відеопроєкт: «Dziеkujе bardzo!»

Дата: 09.06.2022 21:31
Кількість переглядів: 320

Висловлюємо щиру подяку польському народу за підтримку України у надскладний для неї час. До Дня друзів, що відзначають в Україні 9 червня Відділ культури та туризму Ржищівського міськвиконкому підготував відеопроєкт «Dzi?kuj? bardzo». 

 Цей музичний проєкт ми створили на знак подяки чуйним полякам, наших справжніх друзів, які підтримали та огорнули турботою українські родини під час російського, загарбницького вторгнення в Україну. Творча ржищівська родина заспівала українську народну пісню "Гей, соколи" польською мовою. 
Даруємо її всім нашим польським друзям!

 Історія Польщі та України тісно переплелася міцними зв’язками протягом сторіч на території Ржищева. Після укладання Люблінської унії  в 1569 році Ржищів увійшов до складу Польщі. І з невеликими перервами в період з 1648 – 1654 роки, коли Ржищів був сотенним містечком Канівського полку. Після Андрусівського перемир"я в 1667 році Ржищів залишився під владою Польщі.
А після приєднання Правобережної України до Росії у 1793 році Ржищів став містечком Київської губернії.

 Звідки походить назва міста Ржищів достеменно невідомо, існує декілька версій. Український краєзнавець та історик, Лаврентій Похилевич, запропонував своє змістовне пояснення, що Ржищів «є древнє Вжище згадуване в Руських літописах до XIII сторіччя. Цю давню назву вважаємо переробленою в Ржищів від польського слова Ржеча (Rzesza)— натовп». 

 У першій половині XVІІІ століття власники Ржищева Вороничі і їх нащадки Дзялинські перейшли із православ’я в католицизм. За їх ініціативи у 1740 році в Ржищеві був побудований кляштор (монастир) Святих Тринітаріїв. До Ржищева було перенесено й ординське управління-консисторію. Багато відомих католицьких й уніатських прелатів протягом двох століть відвідували ржищівський кляштор тринітаріїв. Цей костел був приходським для Обухівського, Переяславського, Старченківського та інших повітів, і разом з тим, являв собою фортецю з оборонними спорудами.

 Після ліквідації монастиря 1833 року храм став лише парафіяльним. До 1863 року костел мав п'ять вівтарів, а до парафії належало 65 сіл і 6 містечок з філіальними каплицями у 14 населених пунктах та понад 1300 вірян, хоча у самому Ржищеві їх було менш як дві сотні. Через малу кількість католиків у місті якийсь час храмом намагались заволодіти православні, оскільки їх було удесятеро більше, а мали вони лише стару дерев'яну церкву. Завдяки пожертвам родини Дзялинських на спорудження мурованої церкви не тільки вдалось відстояти костел, але й отримати дозвіл на будівництво при ньому мурованої дзвіниці.

 Доля костелу сумна. Його декілька разів спалювали та відбудовували знову. Проте у 80-х роках за радянського правління костел, підірвали та знищили остаточно. Сьогодні у центрі міста на його місці встановлений пам’ятний знак.  

В місті Ржищів ще багато історичних таємниць про які нам потрібно довідатися та дізнатися.

А ми докладемо всіх зусиль, щоб історична правда запанувала.

 До слова, в травні цього року Обухівський район, у склад якого входить нині Ржищів, підписав лист про наміри співпраці  з Познанським повітом Польщі. 

Окрім підписаних листів польська сторона передала Ноту поваги до очільника Обухівського району з намірами встановити дружні відносини між двома районами Польщі та України в економічному та соціальному векторі, а також обміну досвідом та ефективним рішеннями. 

Слава Україні! Слава Польщі! 
Разом до перемоги!  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора