A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

14 ЧЕРВНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ДОНОРА КРОВІ

Дата: 14.06.2022 18:39
Кількість переглядів: 350

Фото без описуЗ нагоди Всесвітнього Дня донора висловлюємо подяку та вітаємо всіх мешканців Ржищівської громади, хто здає кров заради здоров’я чи порятунку життя інших людей, зокрема, наших воїнів Збройних сил України. Бажаємо всім міцного здоров’я, щастя і наснаги.

Донорство крові (від лат. dare — «дарувати») та (або) її компонентів — добровільне здавання крові та (або) її компонентів донорами, а також заходи, спрямовані на організацію та забезпечення безпеки заготівлі крові та її компонентів. Кров, взята від донора (донорська кров), використовується у науково-дослідних та освітніх цілях; у виробництві компонентів крові, лікарських засобів та медичних виробів. Клінічне використання донорської крові та (або) її компонентів пов'язане з трансфузією (переливанням) реципієнту з лікувальною метою та створенням запасів донорської крові та (або) її компонентів.

Практично всі штучні замінники крові, відомі на даний час, є дорогими і не здатні повністю замінити всі компоненти та відтворити всі функції крові в організмі, а також мають побічні ефекти. Тому донорська кров залишається незамінною при переливаннях постраждалим від опіків та травм, при проведенні складних операцій та при тяжких пологах.

Кров також життєво необхідна хворим на гемофілію, анемію та онкологічним хворим при хіміотерапії. Кожен третій житель Землі хоч раз у житті потребує донорської крові.

Організацією та пропагандою донорства крові займається Служба крові. Обласну службу крові очолює Обласний Центр крові, який розташований в м. Біла Церква. В минулому Ржищівська міська лікарня , а нині КНП «Ржищівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» РМР завжди приймали активну участь в організації забору крові у нашому місті – так званого Дня донора.

Відповідальною особою наразі є лікар-хірург Мрачко Микола Миколайович. День Донора в нашій установі проводиться два рази на рік: в квітні та листопаді місяці, відповідно до затвердженого плану-графіку Обласного Центру крові. Забір крові проводиться на базі Пункту невідкладної допомоги КНП «Ржищівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» РМР.

Раніше план здачі крові був на рівні 50-56 л крові на рік, який успішно виконувався. Медичні працівники проводили активну агітацію серед працівників підприємств, організацій, установ міста, завдяки чому був високий рівень здачі крові. З часом все змінилось, особливо під час епідемії Сovid-2019, тож, на жаль, інтенсивність здачі крові суттєво знизилася. На протязі останніх 2019-2022 р р щорічний об’єм здачі крові складає 15 літрів крові на рік.

Довідково:

Здавати кров не шкідливо. Людський організм еволюційно пристосований до кровопускань. Здача крові на регулярній основі сприяє самооновленню всього організму, у постійних донорів рідше спостерігаються інфаркти, сердечні напади, атеросклероз, залізодефіцитна анемія та інше. Здача крові покращує емоціональний стан людини, донор має більше шансів на виживання в надзвичайних умовах. Нарешті, донорство сприяє усвідомленню своєї соціальної значимості і підвищує свою гідність.

Ви можете стати донором, якщо:

• У Вас гарне здоров’я і самопочуття.

• Ви старші 18 років.

• Ваша вага не менше 50 кг.

• Температура Вашого тіла не перевищує 36.6 ±0.3 ºC.

• Ваш кров’яний тиск в діапазоні 160/90 до 110/60.

• У Вас пульс ритмічний від 60 до 90 ударів у хвилину

• Ви не вживали алкоголь протягом 48 годин до здачі крові.

• Ви не палили за 2 години до здачі крові.

За інформації КНП "Ржищівський міський ЦПМСД" РМР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора