A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Начальник Обухівської РВА Олександр ГОМОН привітав зі 110- річчям Миронівський інститут пшениці імені В.М.Ремесла.

Дата: 17.06.2022 22:02
Кількість переглядів: 1174

Миронівський інститут пшениці знають у колах представників аграрної науки і всього українського суспільства як відому на світовому рівні наукову установу з багатою історією. Українцям варто пишатися, що до перетворення пшеничного хліба на повсякденний продукт мільйонів доклали розуму і сил наші земляки. Зокрема, унікальний сорт українка-0246, який досі служить міжнародним стандартом сильних пшениць, створив у 1927 році на тоді ще Миронівській селекційно-дослідній станції уродженець Полтавщини Іван Єромеєв. Утім, рекордна на той час урожайність, яка у найкращі роки не перевищувала 30 ц/га, нині видається мізерною на тлі створеного у 1960 роках Василем Ремеслом шедевра світової селекції — миронівської-808. На тих самих полях і з тими самими технологіями обробітку віддача пшеничних нив зросла на третину, а в найкращих господарствах подолала фантастичний рубіж 100 ц/га.

До 110-і річниці Миронівського інституту пшениці імені В. М.Ремесла НААН відбулось виїзне засідання Президії НААН, на яке було запрошено начальника Обухівської районної військової адміністрації Олександра ГОМОНА. Привітати інститут з ювілеєм також завітав Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Гайду Олександр Васильович. За одним столом зібрався квіт української аграрної науки: Президент НААН, академік НААН Гадзало Ярослав Михайлович, директор інституту, доктор с.-г. наук, професор, член-кореспондент НААН України Демидов Олександр Анатолійович, заступник директора з наукової роботи Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН України, доктор с.-г. наук, старший науковий співробітник Гудзенко Володимир Миколайович, депутат Київської обласної ради, ректор Білоцерківського національного аграрного університету, доктор економічних наук, професор Шуст Олена Анатоліївна. Виступали сьогодні перед присутніми перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Тарас Миколайович, доктор сільськогосподарських наук, директор ТОВ «Агрофірма «Колос», почесний доктор МІП, член вченої ради МІП Центило Леонід Васильович, кандидат біологічних наук, керівник Національного центру генетичних ресурсів рослин України Рябчун Віктор Кузьмович, а також доктор сільськогосподарських наук, професор, декан агробіологічного факультету НУБіП України Тонха Оксана Леонідівна.

 «Сьогодні українські аграрії на передовій: незважаючи на бойові дії у низці регіонів та ракетні обстріли, в Україні була розпочата посівна кампанія, найскладніша за всю історію незалежності. Російські війська мінують поля, підривають аграрну техніку та знищують запаси пального, - зазначив Олександр ГОМОН, вітаючи колектив Інституту пшениці з ювілеєм. - Проте зупинити роботу агробізнесу в Україні агресору не вдалося й не вдасться. І це не просто слова, адже для стійкості агробізнесу в умовах воєнного часу вже зроблено чимало. Аграрний сектор в умовах війни став другим фронтом боротьби нашого народу за продовольчу та фінансову незалежність і ми обов’язково переможемо!»

Почесними подяками начальника Обухівської районної військової адміністрації Олександра ГОМОНА відзначено кращих працівників Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН України: головного наукового співробітника лабораторії селекції озимої пшениці, доктора сільськогосподарських наук, старшого наукового співробітника Кириленко Віру Вікторівну, завідувачку лабораторії селекції ярої пшениці, кандидата сільськогосподарських наук Пірич Аліну Володимирівну, молодшого наукового співробітника лабораторії селекції озимої пшениці Кривов’яз Юрій Іванович.

Загалом за час роботи Інституту пшениці зареєстровано 190 сортів 20 культур, виведених миронівськими вченими. А зразки сортів озимої пшениці зберігаються у Всесвітньому сховищі насіння у Норвегії, яке є символом збереження біологічного розмаїття землі.

ПРЕССЛУЖБА ОБУХІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора