A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 07.07.2022 15:48
Кількість переглядів: 275

 

Екстериторіальний принцип обслуговування громадян.

Заяву про призначення/перерахунок пенсії разом з необхідними документами особа може подати до будь-якого сервісного центру обраного головного управління Пенсійного фонду України незалежно від місця проживання особи/перебування на обліку як пенсіонера.

Фото без описуУвага! Заяву про призначення пенсії, про її перерахунок та необхідні документи можна подати в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису через вебпортал електронних послуг Фонду (portal.pfu.gov.ua).

Крім того, особа на власний розсуд може обрати сервісний центр, де бажає отримати від фахівців Фонду консультацію, необхідні довідки, документи, або ж зробити це через особистий кабінет на вебпорталі Фонду.

Запроваджений в органах Пенсійного фонду України екстериторіальний принцип обслуговування громадян виправдав себе у період воєнного стану, коли мільйони громадян змушені залишити свої домівки з метою пошуку місця тимчасового проживання, безпечного для життя та здоров’я.

Довідково: органами Пенсійного фонду України громадянам щоденно надається 30 - 38 тисяч пенсійних послуг.

 

Як отримати допомогу на поховання?

Фото без описуУ разі смерті пенсіонера допомога на поховання виплачується у розмірі двомісячної пенсії померлого тим особам, які здійснили поховання. Якщо померла особа була “військовим” пенсіонером, то особі, яка здійснила поховання, виплачується допомога у розмірі тримісячної пенсії, але не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Допомога на поховання не виплачується, якщо поховання пенсіонера здійснено за рахунок держави.

Для отримання допомоги на поховання необхідно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України.

Особа, яка звертається по допомогу на поховання, подає такі документи:

- документ що посвідчує особу заявника;

- заяву про виплату допомоги на поховання;

- витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера.

Якщо пенсіонер помер за межами України та реєстрація смерті проведена компетентними органами іноземної держави, законодавством якої не передбачено видачі зазначених довідок, заявник надає свідоцтво про смерть або інший документ, легалізовані відповідно до законодавства.

Строк звернення за отриманням допомоги на поховання пенсіонера не обмежується.

 

Автоматичне призначення пенсії.

Фото без описуАвтоматичне призначення пенсії – це можливість при досягненні пенсійного віку призначити пенсію без звернення особи - автоматично. Пенсії призначаються автоматично на підставі даних Реєстру застрахованих осіб, наявних на дату досягнення особою пенсійного віку 60 років.

Перевірити свої актуальні дані та всі періоди трудової діяльності, а, у разі необхідності, виправити їх або подати додаткові документи можна особисто на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України portal.pfu.gov.ua.

Для цього потрібно заповнити анкету надання інформації для автоматичного призначення пенсії за віком згідно з інструкцією (див. відео https://www.youtube.com/watch?v=-TgjutMq6x4).

Довідково: умови призначення пенсії за віком визначено статтею 26 Закону України від 09.07.2003 № 1058 “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

 

Внутрішньо переміщені особи можуть отримувати пенсії за тимчасовим місцем перебування.

Фото без описуОсоби, які отримували пенсії через АТ "Укрпошта" (у відділеннях або з доставкою додому) та тимчасово змінили фактичне місце проживання – можуть отримувати пенсії за новим (тимчасовим) місцем перебування через платіжну систему "Швидка копійка" АТ "Ощадбанк", або через внутрішні перекази АТ "Укрпошта".

У разі, якщо пенсія за відомостями на виплату пенсій не буде отримана, АТ "Укрпошта" повідомить про це Пенсійний фонд України, і кошти будуть виплачені з наступного місяця. Якщо пенсію не отримано впродовж 6 місяців поспіль, її виплата буде призупинена. Для поновлення виплати пенсії потрібно буде звернутись до органів Пенсійного фонду України.

Якщо ж АТ "Укрпошта" у встановленому порядку повідомить про відсутність технічної можливості здійснювати виплату і доставку пенсій у певних районах (населених пунктах), визначено альтернативний механізм виплати пенсій – шляхом їх зарахування на рахунки в АТ "Ощадбанк".

Довідково: відповідний порядок визначено постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.2022 № 162 “Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану” (зі змінами).

 

Перерахунок пенсій з 1 липня 2022.

Фото без описуВідповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" прожитковий мінімум, визначений для осіб, які втратили працездатність, з 1 липня зріс до 2027 грн, що стало підставою для проведення перерахунку пенсій.

В результаті перерахунку збільшено розміри мінімальної та максимальної пенсійних виплат, а також складові пенсійних виплат, які залежать від прожиткового мінімуму.

Розміри підвищення пенсій з 1 липня 2022 року кожному пенсіонерові визначено індивідуально в залежності від того, яку складову пенсійної виплати перераховано (мінімальний розмір пенсії за віком, доплату за понаднормовий стаж, підвищення, надбавку чи мінімальну пенсійну виплату).

Пенсії зросли у 4,8 млн осіб, середній розмір підвищення - 45,40 грн.

Перерахунок проведено автоматично.

Виплату перерахованих пенсій розпочато з четвертого липня.

 

Як сформувати заяву-розрахунок за е-лікарняним?

Фото без описуЯк і у випадку з паперовими лікарняними, для отримання допомоги за електронним лікарняним роботодавець має сформувати та подати до Фонду соціального страхування України заяву-розрахунок.

Форма заяви-розрахунку для отримання коштів на виплату допомоги за е-лікарняними не змінилась й тотожна для паперових і електронних лікарняних.

Заяву-розрахунок можна подати:

- онлайн за допомогою клієнтського спеціалізованого програмного забезпечення;

- на паперових носіях.

Алгоритм дій для формування заяви-розрахунку за е-лікарняними наступний:

- перші шість колонок залишаються без змін, а поле “Серія” необхідно залишити порожнім;

- у полі “Номер” вказується номер електронного лікарняного, який складається з 19 знаків і генерується у форматі ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х (де ХХХХХХ – номер випадку непрацездатності, ХХХХХХХХХХ – порядковий номер листка непрацездатності, Х – номер версії);

- у наступному полі потрібно вказати, чи е-лікарняний є первинним, чи продовженням (цифри 1 або 2 відповідно). Визначити це допоможе унікальний номер випадку непрацездатності. Унікальний номер листка непрацездатності містить: номер випадку непрацездатності, порядковий номер листка непрацездатності; номер версії;

- у десятій колонці вказується оновлений код причини непрацездатності – він відрізняється від визначених для паперових лікарняних.

В е-лікарняних причини непрацездатності бувають:

• “1 - Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві”;

• “2 - Вагітність і пологи”;

• “3 - Необхідність догляду за хворою дитиною”;

• “4 - Необхідність догляду за хворим членом сім’ї”;

• “5 - Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною”;

• “6 - Карантин, встановлений відповідно до законодавства”;

• “7- Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства”;

• “8 - Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу”;

• “9 - Тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижче оплачувану роботу” (може бути із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта);

• “10 - Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2”.

Довідково: форма заяви-розрахунку визначена у Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 12.

 

 

Строки призначення пенсії за віком.

Фото без описуПенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

Якщо відповідна заява не подана протягом трьох місяців з дня народження, то пенсія буде призначена з дня подання такої заяви.

Одночасно повідомляємо, що особи, які досягли 60 років у 2022 році мають право на призначення пенсії за віком за наявності страхового стажу не менше 29 років.

 

Зміни в законодавстві.

Фото без описуЗаконом України від 15.02.2022 №2040-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства”, визначено 1 березня датою щорічної індексації пенсій для всіх категорій пенсіонерів, в тому числі військовим, державним службовцям, науковцям, посадовим особам органів місцевого самоврядування.

Індексація всіх пенсій буде проводитись з 1 березня на загальних умовах із урахуванням одного показника коефіцієнта збільшення в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Також Законом передбачено:

-  відновлення права на достроковий вихід на пенсію особам, звільненим з роботи у зв’язку із реорганізацією/ліквідацією підприємства або за станом здоров’я (не більш як за півтора року до досягнення пенсійного віку);

-   надання права на дострокову пенсію батькам дітей, хворих на тяжке рідкісне захворювання.

- врегулювання права на пенсію у зв’язку з втратою годувальника громадян (чоловік, дружина, батько, мати), які досягли 65-річного віку, незалежно від наявного в них стажу. Раніше такі особи право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника мали лише за умови наявності в них 15 років страхового стажу або факту визнання їх особами з інвалідністю.

Є ще важлива норма – доплата до мінімального страхового стажу. Доплата буде розрахована з мінімальної заробітної плати.

Новації щодо пенсій для військових. В цьому Законі чітко прописано, що з 1 березня їх пенсії будуть індексуватися. З 1 жовтня 2022 року збільшується мінімальний розмір пенсії для військовослужбовців, інвалідність яких наступила внаслідок війни. Мінімум для І групи – 5025 гривень, ІІ – 4610 гривень, ІІІ групи – 4396 гривень

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора