A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ПАМ'ЯТАЙТЕ: СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ МОЖЕ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНОЮ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я!

Дата: 12.07.2022 15:43
Кількість переглядів: 273

Стихійна торгівля продуктами харчування – загроза епідемічного добробуту населення. Торгівля «з рук» на вулицях, у дворах, скверах та в інших невстановлених місцях заборонена, оскільки ці продукти харчування не відповідають санітарним нормам.

З настанням весняно-літнього періоду в рази зростає кількість місць стихійної торгівлі. Цьому сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те, що громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків, надаючи перевагу продуктам харчування, які реалізують із землі, не замислюючись про їх якість, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувались.

Купуючи продукти харчування на вулиці, покупець бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Торгівля продуктами харчування у невстановлених місцях в Україні незаконна, і контроль за незаконною торгівлею здійснюється відповідно до статті 160 Кодексу України про адміністративні порушення, де передбачено накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів – це ринок або торгівельний майданчик. Саме там знаходиться державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання. Відповідальна особа ринку не має права надавати місця на торгівлю без висновків лабораторії, а фахівець лабораторії у свою чергу відповідає за якість продукції, що пройшла експертизу. Якщо, наприклад, взяти молоко та молочні продукти, то продавці повинні постійно надавати їх на перевірку. І при цьому власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко і де вказано, чи досліджувалась вона на мастит, лейкоз та бруцельоз – хвороби, які можуть передаватись і людям. Якщо це реалізатор, то в нього має бути санітарна книжка із записами про обов’язкові медичні огляди. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і не завжди мають відоме походження – іноді пляшки збирають на смітниках. Такі вимоги до торгівлі даними продуктами пов’язані з їх небезпечністю для здоров’я у випадку неналежного зберігання цього товару, отримання молока від хворої худоби, купування його у нездорового продавця…

Придбані продукти харчування у невстановленому місці, у випадкової людини, в умовах, що не відповідають нормам його виготовлення та зберігання, у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини.

На сьогодні Кагарлицький відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області тісно співпрацює з Національною поліцією та органами місцевого самоврядування у питанні викорінення стихійної торгівлі і, відповідновідно, запобігання харчових отруєнь жителів Кагарлицької та Ржищівської територіальних громад. Проводиться роз’яснювальна робота серед підприємців і громадян про всі ризики торгівлі «з рук» у невстановлених місцях, громадяни застерігаються від небезпеки, яка пов’язана із вживанням небезпечних продуктів та наголошують: не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.

На жаль, стихійну торгівлю не так легко подолати. Це можливо тільки тоді, коли самі мешканці зрозуміють, що продукція, яка не пройшла спеціальної перевірки є дуже небезпечна для їх життя. Ми не проти, щоби в місто приїжджали та торгували сільськогосподарською продукцією. Готові купляти, куштувати плоди Вашої праці, але виключно на ринках міста. Неприпустимо перетворювати центр наших міст та інші території в суцільний ринок антисанітарії та безладу.

Кагарлицький відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора