A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ТВОРЧЕ ЗАНЯТТЯ ДЛЯ МОЛОДІ ЗІ СТВОРЕННЯ МОЗАЇКИ В МУЗЕЇ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА ІМЕНІ ІВАНА-ВАЛЕНТИНА ЗАДОРОЖНОГО

Дата: 12.07.2022 16:25
Кількість переглядів: 244

 Радіємо, що в ці трагічні й нелегкі часи, нам вдалося провести творчі заходи до 101 річниці від Дня народження художника-монументаліста Івана-Валентина Задорожного.

 Для ознайомлення дітей та підлітків з творчістю Івана-Валентина Задорожного ми обрали партисипаційний метод подачі інформації. І результатом такої взаємодії ми задоволені. Учасники заходу прослухали лекцію про мозаїчні твори митця, відвідали екскурсію експозицією музею та власноруч створили мозаїку з кераміки. Ці декоративні елементи незабаром будуть прикрашати наше місто.

 Для створення мозаїки ми обрали елементи з монументального твору Задорожного «Моя Батьківщина», що прикрашає палац культури в місті Кременчук. Митець працював над ним у період 1970-1972 роки.

 За дослідженням Віктора Осадчого, старшого викладача кафедри гуманітарних наук, культури і мистецтва Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського Іван-Валентин Задорожний не випадково додав певні декоративні елементи у монументальний твір «Моя Батьківщина».

 «Необхідно зазначити, що зображальні елементи у вигляді неправильних прямокутників, трикутників, хвилястих ліній які, на перший погляд, виконують лише декоративну об’єднувальну функцію, на наш погляд, насичені символічним смислом. Так, у лівій нижній частині є графічні елементи у вигляді хвилястих ліній і перевернутого трикутника, що становлять прадавні символи води й землі. У правій нижній частині – прадавній символ сонця у вигляді неправильного квадрата з сімома графічними трикутниками.

До того ж декоративні елементи у вигляді ланцюжків з фігур неправильних геометричних форм «обіймають» усю композицію як праворуч, так і ліворуч та знаходяться між сюжетними групами, тим самим об’єднуючи твір стилістично й надаючи завершеність композиції. Можемо припустити, що ці елементи, за задумом автора, є культурним кодом, так званим ДНК нації», — пише дослідник Віктор Осадчий у своїй дисертації на здобуття наукового ступеня Доктора філософії.

 Висловлюємо щиру подяку небайдужим ржищівчанам, завдяки яким це творче заняття стало можливим: Людмилі Ганушевич, Юрію Перехресту, Олексію Богданцю та Світлані Апостол.

Інфо: Ржищівський музей образотворчого мистецтва їм.Івана-Валентина Задорожного



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора