A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує: зміни в законодавстві щодо врегулювання трудових відносин

Дата: 12.08.2022 09:08
Кількість переглядів: 279

Фото без опису10.08.2022 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом» від 18 липня 2022 року № 2421-ІX.

Законом, зокрема, визначено, що:

- трудовий договір з нефіксованим робочим часом - це особливий вид трудового договору, умовами якого не встановлено конкретний час виконання роботи, обов’язок працівника виконувати яку виникає виключно у разі надання роботодавцем передбаченої цим трудовим договором роботи без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно, але з дотриманням умов оплати праці;

- роботодавець самостійно визначає необхідність та час залучення працівника до роботи, обсяг роботи та в передбачений трудовим договором строк погоджує з працівником режим роботи та тривалість робочого часу, необхідного для виконання відповідної роботи. При цьому повинні дотримуватися вимоги законодавства щодо тривалості робочого часу та часу відпочинку;

- кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10 відсотків загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець;

- роботодавець (роботодавець - фізична особа), який використовує працю менше ніж 10 працівників, може укладати не більше одного трудового договору з нефіксованим робочим часом;

- працівник, який відпрацював на умовах трудового договору з нефіксованим робочим часом понад 12 місяців, має право звертатися до роботодавця з вимогою укладення строкового або безстрокового трудового договору на умовах загальновстановленого у роботодавця графіка роботи з відповідною оплатою праці.

Детальніше із зазначеним Законом можна ознайомитись за посиланням:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2421-20

 

Призначення пенсії  через вебпортал

Фото без описуВ особистому кабінеті на вебпорталі бачу всі свої документи про страховий стаж. Чи можу я оформити пенсію дистанційно?

Відповідаємо: У разі якщо вся необхідна інформація про набутий страховий стаж застрахованої особи міститься в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, пенсію за віком такій особі буде призначено після досягнення пенсійного віку автоматично (без необхідності звернення).

Водночас, за призначенням пенсії можна звернутись дистанційно через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, заповнивши в особистому кабінеті заяву про призначення пенсії.

Важливо!

У 2022 році особи, які досягли віку 60 років, мають право на призначення пенсії за віком за наявності страхового стажу не менше 29 років. За відсутності необхідного страхового стажу пенсія за віком може бути призначена пізніше. Наприклад, якщо особа працюватиме та набуде необхідні 29 років страхового стажу або у 2025 році – після досягнення віку 63 роки за наявності страхового стажу не менше 22 роки.

Наявність страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку.

 

Фото2

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора