A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 09.09.2022 09:15
Кількість переглядів: 249

Пенсійне забезпечення військових, яких мобілізували повторною

“Військові” пенсії призначаються та виплачуються військовослужбовцям після їх звільнення зі служби. Водночас, виплата “військових” пенсій не припиняється у разі повторного прийняття пенсіонерів з числа військовослужбовців на військову службу:

  • за призовом під час мобілізації, на особливий період,
  • за призовом резервістів в особливий період,
  • за контрактом під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня звільнення.

Фото без описуПісля звільнення зі служби пенсії таких військовослужбовців переглядаються з урахуванням додаткової вислуги років та грошового забезпечення, що визначається за останньою посадою на час повторного звільнення зі служби.

Для перерахунку пенсії уповноважений орган силового міністерства або відомства, з якого військовослужбовець звільнився зі служби, надає: грошовий атестат, довідку про додаткові види грошового забезпечення та розрахунок вислуги років військовослужбовця.

Довідково: такі положення містять Закон України від 09.04.1992 № 2262-ХІІ “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (стаття 2), Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, затверджений постановою Пенсійного фонду України від 30.01.2007 № 3-1.

 

Пенсія сім’ям загиблих військовослужбовців

Фото без описуПенсія в разі втрати годувальника за померлого/загиблого військовослужбовця згідно із Законом України від 09.04.1992 року № 2262-XII “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, призначається якщо годувальник помер/загинув у період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби або пізніше цього строку, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних у період проходження служби.

Такі пенсії виплачуються членам сім’ї померлих/загиблих військовослужбовців, людей, які перебували на службі в органах внутрішніх справ, Національної поліції, пожежної охорони, Національного антикорупційного бюро, службі судової охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, органах і підрозділах цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки, Державної кримінально-виконавчої служби та інших представників силових підрозділів, які мають право на пенсію відповідно до Закону № 2262.

Право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сім’ї, які перебували на утриманні годувальника. При цьому дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на його утриманні (тобто, чи проживали разом, чи отримували від годувальника мінімально необхідні блага для життя та виховання).

Розмір пенсії залежить від причини смерті годувальника.

Якщо годувальник помер/загинув при виконанні обов’язків військової служби пенсія призначається:

  • у розмірі 70% грошового забезпечення померлого/загиблого годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї – батька, дружини (чоловіка), або іншого непрацездатного члена сім’ї померлого/загиблого годувальника, якщо право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї;
  • у розмірі 50% грошового забезпечення померлого/загиблого годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї якщо право на пенсію мають два і більше непрацездатних члени сім’ї (крім батьків, дружини (чоловіка)).

Якщо годувальник помер/загинув внаслідок нещасного випадку, не пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, пенсія обчислюється в розмірі 30% грошового забезпечення годувальника.

Заява про призначення пенсії подається до уповноважених органів силових структур (міністерств або відомств), в яких військовослужбовець проходив службу до дня смерті.

 

 

ДО УВАГИ ОСІБ, ЩО ПЛАНУЮТЬ НАБУТИ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ЛЕГКОВІ АВТОМОБІЛІ

Фото без описуПро окремі положення, що стосуються сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з даного виду господарської операції (далі – збір)

Інформуємо про нововведення, що набули чинності в 2022 році, зокрема:

1) постановою Кабінету Міністрів України від 13.05.2022 № 589 внесено зміни до пункту 13 Порядку № 1740, виклавши його в наступній редакції:

«13. Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій, визначених пунктом 12 цього Порядку, сплачується в залежності від вартості легкового автомобіля, визначеної відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки митних органів, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість, але не нижче вартості, зазначеної у митній декларації, у розмірі:».

2) Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування» від 21.06.2022 № 2325-IX (набрав чинності з 01.07.2022) внесено зміни в пункт 7 статті 1 Закону № 400/97, якими з переліку платників збору виключені особи, які набувають права власності на легкові автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами. Відтак, чинною редакцією цього пункту є наступна:

«7) підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі (крім легкових автомобілів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома)), що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами Міністерства внутрішніх справ України, крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю згідно із законодавством та успадкування легкових автомобілів відповідно до закону;».

 

Зміни до Поряду подання податкового розрахунку.

Фото без опису9 серпня 2022 року набув чинності Наказ Міністерства фінансів України від 04.07.2022 № 189 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4» (зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 25.07.2022 № 215).

Даним законодавчим актом внесено зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) па користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі - Порядок), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (зі змінами) та викладено в новій редакції Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (даті - Розрахунок).

Структурно Порядок не змінився, він так само містить п'ять розділів.

Щодо загальних нововведень Порядку, то:

- внесено зміни до описової частини Порядку щодо внесених до Розрахунку рядків, що стосуються відображення Роботодавцями нарахованої заробітної нових плати та відповідно єдиного внеску за мобілізованих найманих працівників;

- внесено зміни до додатка 1 до Порядку в частині доповнення цього додатка кодом категорії застрахованих осіб 75 «громадяни України, що підписали контракт добровольця територіальної оборони», що дозволить роботодавцям, визначеним абзацом другим пункту І частини першої статті 4 Закону України від 08.07.2010 № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відображати суми нарахованої середньої заробітної плати зазначеним застрахованим особам на час виконання ними державних або громадських обов’язків.

Також додаток 1 до Порядку доповнено кодами категорій застрахованих осіб 76 - 80, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, за яких Роботодавці мали право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок.

Звітувати за новою формою Розрахунку необхідно буде починаючи з 01.01.2023 (за IV квартал 2022 року).

Детальніше із зазначеними Наказами можна ознайомитись за посиланням: https://ips.ligazakon.net/document

 

 

 Види пенсійних виплат та право їх вибору

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати:

1) пенсія за віком;

2) пенсія по інвалідності;

3) пенсія у зв’язку з втратою годувальника.

Особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії за її вибором.

Право на отримання пенсій мають, зокрема, громадяни України, які застраховані згідно із цим Законом та досягли встановленого цим Законом пенсійного віку чи визнані особами з інвалідністю в установленому законодавством порядку і мають необхідний для призначення відповідного виду пенсії страховий стаж.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора