A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

ДО ВІДОМА ГРОМАДЯН: ЯК ПОВІДОМИТИ ПРО КОЛОБОРАНТА?

Дата: 16.09.2022 09:35
Кількість переглядів: 308

В Україні вже більше шести місяців поспіль триває повномасштабна війна. Майже всі українці об’єдналися, щоб долати російських загарбників. Однак і далі з’являються колаборанти – ті, хто стає на бік окупантів та починає із ними співпрацювати. Ними може виявитися будь-хто: ваш сусід, односелець або далекий родич.

Якщо ви знаєте людей, які співпрацюють з російськими окупантами, виступають проти України та поширюють наративи окупаційної пропаганди у вашому місті чи селі - про них можна безпечно повідомити правоохоронців через «Дію».

Як повідомити про колаборанта:

• перейдіть у чатбот «єВорог» з головного екрана застосунку «Дія» або за посиланням: https://t.me/evorog_bot

• натисніть «Повідомити про колаборантів»

• вкажіть геолокацію людини чи групи людей + надсилайте фото/відео

• опишіть, чому ви вважаєте людину колаборантом та подробиці про його допомогу ворогу.

Надіслати інформацію можна також без фото чи відео, достатньо лише описати те, що ви побачили.

Нагадуємо, що з 3 березня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закони № 5143 та № 5144 про боротьбу з колабораціонізмом.

Тож наразі в Україні запроваджена кримінальна відповідальність за співпрацю з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією та/або її збройними чи воєнізованими формуваннями. Вона передбачатиме обмеження доступу до зайняття посад, до посад, пов’язаних із виконанням функцій держави чи місцевого самоврядування, строком на 15 років та накладення інших відповідних покарань для осіб, які здійснювали таку співпрацю, а також можливість ліквідації юридичних осіб, уповноважені особи яких здійснювали таку співпрацю.

Окрім того, не потрібно забувати й про відповідальність за розповсюдження недостовірної інформації. З однієї сторони, можливість вільного висловлювання в гарантовано ст. 34 Конституцією України, а саме гарантовано право на свободу думки і слова, вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Встановлюється, що кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або у інший спосіб – на свій вибір. Однак, така інформація повинна поширюватися із дотриманням законодавчих норм про її достовірність та не порочити честь, гідність та ділову репутацію інших осіб.

Особу, яка поширює недостовірну інформацію, може бути притягнуто до цивільно-правової відповідальності. В деяких випадках до винної особи, яка поширює неправдиві чутки, які можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, може бути застосована адміністративна відповідальність, що тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку (стаття 1731 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Тож, шановні громадяни, давайте будемо свідомими та

відповідальними у вираженні свої думок під час спілкування, в тому числі і в соціальних мережах, оскільки необачне висловлювання та припущення можуть мати негативні наслідки.

Крокуємо разом до Перемоги!

Інфо: юридичний відділ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора