A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 11.11.2022 14:20
Кількість переглядів: 212

Що робити, якщо не формується лікарняний?

Фото без опису
Електронний листок непрацездатності формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який створює лікар. Одразу після створення медичного висновку на контактний номер пацієнта приходить повідомлення від електронної системи охорони здоров’я. Переглянути сформований листок непрацездатності можливо в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

Електронний лікарняний може не формуватися з кількох причин:

- у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутня інформація про трудові відносини особи на дату початку періоду її непрацездатності;

- у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутнє повідомлення про прийняття працівника на роботу;

- в обліковій картці застрахованої особи зазначені некоректні, помилкові, неактуальні відомості.

Про те як виявити та усунути зазначені проблеми за посиланням: https://bit.ly/3A2Rzfb

 

Зміни в законодавстві.

Фото без описуЗаконом передбачено, зокрема, надання Пенсійним фондом України Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю інформації з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування щодо створення робочих місць для осіб з інвалідністю, зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями. Отримана інформація, яка містить ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, буде підставою для перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об'єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю.

Законом також визначено можливість надання інформації з реєстру застрахованих осіб центральним органам виконавчої влади та державним підприємствам, що належать до сфери їх управління, роботодавцям, банкам, підприємствам, установам та організаціям з метою її використання для обслуговування громадян.

Закон набув чинності 6 листопада (з дня, наступного за днем його опублікування).

З текстом Закону України від 18.10.2022 № 2682-ІХ можна ознайомитись за посиланням: http://www.golos.com.ua/documents/z-2682-ix.pdf

 

ПФУ розширює можливості ID-картки в Дії.

Фото без описуСервісні центри головних управлінь Пенсійного фонду України отримають додатковий інструмент, за допомогою якого для підтвердження особи відвідувача можуть приймати е-паспорт (ID-картку), сформований в застосунку #Дія.

Інформаційний обмін між Пенсійним фондом України та Міністерство цифрової трансформації України дозволить зробити більш доступними послуги громадянам, які використовують мобільний застосунок Дія.

Довідково:

Обмін електронними документами між Пенсійним фондом України та Міністерством цифрової трансформації України запроваджено на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 18.08.2021 № 911 «Про затвердження Порядку формування та перевірки е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон, їх електронних копій». Обмін здійснюється з дотриманням вимог Законів України “Про електронні довірчі послуги”, “Про захист персональних даних”, “Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах”.

 

Хто має право на отримання субсидії і як її оформити тепер?

Фото без описуСубсидії - це певні виплати з державного бюджету України для оплати послуг, якими можуть користуватися деякі категорії населення. У 2022-му році змінилася система виплат субсидій.

Отже: хто має право на отримання субсидії - нюанси і положення.

Субсидії на оплату житлово-комунальних послуг призначають одному з членів домогосподарства, який:

  • зареєстрований в житловому приміщенні;
  • не зареєстрований у житловому приміщенні, але фактично проживає в ньому на підставі договору оренди житла, за рішенням суду або на інших законних підставах;
  • не зареєстрований у житловому приміщенні, але фактично проживає в ньому без договору найму (оренди) житла та має статус внутрішньо переміщеної особи.

Для того, щоб оформити субсидію, вам потрібно надати наступні документи:

  • паспорт заявника;
  • ідентифікаційний код (реєстраційний номер облікової картки платника податків);
  • інформацію про всіх членів домогосподарства;
  • довідки про доходи, інформація про які відсутня в Державній податковій службі, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування (якщо немає можливості підтвердити такі доходи довідкою, до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру);
  • копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (за наявності);
  • договір оренди житла (за наявності).

При цьому, важливо задекларувати всіх проживаючих в квартирі людей. Якщо оформити заявку протягом двох місяців з початку опалювального сезону, то субсидію призначать з його початку. Суму допомоги на оплату рахунків за тепло розраховують за період з 16 жовтня по 15 квітня.

Відомо, що з 1 жовтня 2022 року звертатися за оформленням субсидій необхідно в Пенсійний фонд. На офіційній сторінці організації в Facebook сказано, що субсидії будуть оформлятися незалежно від того, є людина пенсіонером чи ні. До 1 грудня 2022 року цей механізм не зміниться. Тобто, подати документи для оформлення субсидії можна в електронному вигляді незалежно від того, де саме проживає субсидіант.

Проте, зміни в порядку оформлення торкнулися житлових субсидій. З 1 жовтня повноваження передаються з органів захисту населення до Пенсійного фонду України. Ті люди, які вже отримують субсидію, можуть не звертатися в інстанції - в їхньому випадку перехід відбудеться автоматично. Крім того, для них буде перераховано розмір субсидії на період опалювального сезону.

Як оформити субсидію в 2022 році – варіанти:

Для тих українців, які ще не оформляли субсидію, але бажають це зробити, розроблений зручний механізм. Ви можете подати заяву та декларацію:

  • поштою до органу соціального захисту населення до 30 листопада 2022 року;
  • особистим візитом до ЦНАПу або до виконавчого органу вашої громади;
  • на порталі "Дія";
  • поштою, в електронному вигляді або особистим візитом до Пенсійного фонду України з 1 грудня 2022 року.

За що можуть позбавити субсидії у 2022 році - важлива інформація:

Припинити виплати по субсидіях можуть тим людям, які не оплачують комунальні платежі вчасно. Таке рішення можна оскаржити в суді або надати документ про затримку зарплати або пенсії. Субсидію повернуть після оплати заборгованості або реструктуризації боргу.

Додатково, причиною для відмови в субсидії або її скасування може бути неправдива інформація про доходи субсидіанта, його смерть або зміна місця проживання.

У зв'язку з війною в Україні, держава пояснила, які будуть справи з субсидією для біженців, що опинилися за кордоном. Згідно із законодавством, виплата субсидій припиняється через 60 днів після того, як українець покинув територію країни. Але в період воєнного стану і протягом двох місяців після його закінчення ця норма не діє.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора