A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ржищівська міська територіальна громада
Київська область, Обухівський район

Пенсійний фонд України інформує

Дата: 18.11.2022 13:06
Кількість переглядів: 248

Зміни механізму оформлення та отримання житлових субсидій

З 1 грудня житлові субсидії та пільги призначатимуть органи Пенсійного фонду України.

Пенсійний фонд України у жовтні та листопаді виплатив українцям субсидії за вересень та жовтень, які були призначені органами соціального захисту населення. Починаючи з 1 грудня 2022 року Пенсійний фонд України буде не лише виплачувати, а й призначати житлові субсидії та пільги: тобто громадяни, які витрачають на оплату комунальних послуг більше, ніж 15% сукупного місячного доходу домогосподарства, з 1 грудня для призначення субсидії мають звертатися до органів Пенсійного фонду України. При цьому людина може самостійно обрати до якого саме сервісного центру Фонду їй зручно звернутися. Це не залежить від місця її офіційної реєстрації.

Для призначення субсидії можна звертатися у один із способів:

- через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, через мобільний додаток Фонду або через портал Дія;

- надіслати документи до органів Пенсійного фонду України поштою;

- звернутися до уповноважених осіб своєї територіальної громади або до ЦНАПу;

- надіслати документи через сайт Міністерства соціальної політики України.

Зверніть увагу!

Отримувачам, яким субсидія вже була призначена – повторно звертатися до органів Пенсійного фонду України не потрібно: визначені органами соцзахисту виплати будуть надходити до завершення опалювального періоду.

Детальніше за посиланням: https://bit.ly/3ECttus

Фото без опису

Види пенсій.

Фото без описуВ Україні передбачені такі основні види пенсій:

- за віком – призначається за наявності у людини необхідного страхового стажу після досягнення передбаченого законом віку;

- по інвалідності – призначається в разі настання інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який вона встановлюється, визначаються органом медико-соціальної експертизи;

- у зв’язку з втратою годувальника – призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні. Дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на його утриманні;

- за вислугу років – призначається до досягнення пенсійного віку окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності.

Людині, яка має одночасно право на різні види пенсії, призначається один із цих видів пенсії за її вибором.

Детальніше про види пенсій – за посиланням: https://bit.ly/3AiQgc5

 

Перерахунки пенсій з 01.12.2022р.

Фото без описуПунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 15.09.2022 № 963 «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб у 2022 році та в подальшому» передбачено, що з 1 грудня 2022 року особам:

- яким не виповнилося 70 років,

- страховий стаж яких становить не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок,

- які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі- Закон),

- не працюють (не проводять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування);

- в яких розмір щомісячної пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 2500 гривень,

! надається щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків.

Якщо у зазначених осіб страховий стаж становить менше ніж 35 років у чоловіків, менше ніж 30 років у жінок доплата до пенсії встановлюється в розмірі, пропорційному до наявного страхового стажу, виходячи з розміру 2500 гривень.

Особам, які отримують пенсію відповідно до Закону з урахуванням страхового стажу не менше ніж 35 років у чоловіків, не менше ніж 30 років у жінок, і працюють (проводять діяльність, пов'язану з отриманням доходу), щомісячна доплата до пенсії, встановлюється з дати звільнення з роботи (припинення діяльності, пов'язаної з отриманням доходу).

 

Зміни до Положення про Пенсійний фонд України.

Фото без описуНа урядовому порталі оприлюднено постанову Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2022 року № 1289 «Про внесення змін до Положення про Пенсійний фонд України».

Нормативний акт розроблено Пенсійним фондом України з метою реалізації положень Закону України від 21.09.2022 № 2620-ІХ “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

З текстом постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2022 року № 1289 можна ознайомитись за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-polozhennya-pro-pensijnij-a1289

 

Зміни в законодавстві.

Фото без описуЗаконом встановлено гарантії соціального і правового захисту прав громадян, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Зокрема, внесено зміни до статей 11, 20, 24 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та визначено гарантії пенсійного забезпечення таких громадян в частині обчислення стажу та сплати страхових внесків.

Громадяни України, стосовно яких згідно із Законом України № 2010-ІХ встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню. Страхові внески за них за весь період позбавлення особистої свободи та протягом шести місяців після звільнення сплачуються в порядку і строки, визначені Урядом, за рахунок коштів державного бюджету.

Період позбавлення особистої свободи зараховуватиметься до страхового стажу для призначення пенсії за віком, а також до страхового стажу роботи із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і у пільгових розмірах.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора